Emzirmeyi Kesme Yöntemleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 14 Saniye
Emzirmeyi Kesme Yöntemleri

Amerikan Pediatri Akademisi, emzirmeye özel bir sebep olmadığı sürece en az 1 yıl devam edilmesini öneriyor. Bebek ve anne isterse bu süre 2 yıla kadar devam edebilir.

Tarihte bebeği memeden kesmek için belirlenen zaman ve yöntemler çeşitlilik gösterir. 5 yaşına kadar emzirmeye devam edilebilirdi. Günümüzde halen geri kalmış ülkelerde memeden kesme yaşı 5 yaşına kadar uzayabiliyor. Bunun öncelikli sebebi ise bebeği sütten kestikten sonra gerekli ve besleyici uygun besinlerle bebeği besleyememe kaygısıdır.

Günümüzde ise bebeği sütten kesmek için daha erken dönemleri tercih etme eğilimi vardır.

Bebeğimi ne zaman sütten kesmeliyim?

Bebeğinizi sütten kesmeye karar verdiğinizde, bebeğinizi takip eden hekimin zamanı geldiğini belirtmesi gerekir.

2 yaşına kadar bebeğiniz emmeye devam etti ve artık sütten kesmeye karar verdiniz. Bebeğiniz ise aksine bu dönemde daha iştahlı emmeye başlar. Bunun sebebi bebeğin emme reflekslerinin 2 yaşından sonra azalması ve anneden aldığı besinlerin doyması için yeterli olmamasıdır. Bebek var gücüyle karnını doyurabilmek için annesini emmeye devam etmeye çalışır. Annenin burada sinyali alması gerekir. Bebeği sütten kesmek için uygun dönem gelmiş demektir.

Bebeği sütten keserken yapılmaması gerekenler!

Bebeği sütten keserken yapılan en büyük yanlış memeden tiksindirmektir. Acı sürmek, salça sürmek, pamuk koymak oldukça yanlış yöntemlerdir ve travmaya neden olabilir. Çünkü bebek doğduğu andan itibaren karnını doyurduğu ve bağlandığı anne sütünden ayrılmakta zaten zorluk çeker. Bebeğe bu tür ayrılık travması yaşatmak, anne ile bebek arasındaki güven bağını sarsabilir, huysuzluk ve huzursuzluğa neden olabilir. Aynı şekilde çocuğunun ağlama ve sızlamalarına dayanamayan anneler çocuğunu babasına veya aile büyüklerine emanet ederek daha az yanında olmaya, böylece geçiş dönemini kolaylaştırmaya çalışabilirler. Bu da tiksindirmek yönteminde olduğu gibi çocuğun güven duygusunu zedeler.

Bebeğinizi sütten kesmeye karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise,

Hasta olmaması, diş çıkarmaması
Taşınma, kreşe başlama gibi duygusal olarak yoğun olduğu dönemlere denk gelmemesi,
Tuvalet eğitimine denk gelmemesidir.

Yani bebeğin duygusal olarak zorlanmayacağı, travmatize olmayacağı uygun dönemde başlamalısınız.

Annenin de bebeğini sütten kesmeye hazır olması önemlidir. Şöyle ki anneler için bebeklerinin kendilerine bağımlı olması, onları besleyebildiğini bilmek, büyütebilmek mutluluk verir. Emzirme dönemi her annenin farklı duygular yaşadığı özel bir dönemdir. Eğer anne duygusal olarak bebeğini sütten kesmeye hazır değilse, başarısız olması ve tekrar başa dönülmesi söz konusu olabilir.

Bebeğimizi sütten nasıl kesmemiz gerektiğine gelecek olursak, iki yöntem vardır. İlki birden kesme diğeri ise aşamalı olarak sütten kesmedir.

Birden kesme yönteminde, adı üzerine bebeği emzirmeyi birden bırakmaktır. Bu yöntemde genelde yukarıda bahsettiğimiz tiksindirme veya anneden uzak tutma yöntemleri uygulanabiliyor. Bu yöntem tercih edilecekse artık sütün gelmediği gibi söylemler daha uygun olacaktır. Ancak çocuğu iki yıl boyunca karnını doyurduğu, annesinin kokusunu aldığı, güven duyduğu memeden birden kesmek travmalara sebep olabileceğinden bu yöntem pek tavsiye ve tercih edilmiyor.

Eğer hastalık gibi bebeği aniden sütten kesmeye gerek olan acil bir durum yoksa hem anne hem de bebek için aşamalı olarak sütten kesme yöntemi en uygun yöntemdir. Çünkü anne de emzirmeyi aniden bıraktığında memelerin şişmesi, sızıntı olması, süt kanallarının tıkanması gibi sorunlar söz konusu olabilir.

Bebeği aşamalı olarak sütten keserken, ilk olarak bir öğünü atlamaya başlayabilirsiniz. Burada sizin ve bebeğiniz için en uygun öğüne kendiniz karar vermelisiniz. Örneğin çalışan bir anne iseniz öğle öğününü es geçebilirsiniz. Ya da bebeğinizin en az emdiği öğünü es geçebilirsiniz. Bebeğin annesini emmediği öğünlerde yerine ek gıdalarla beslenme yapılmalıdır. Eğer bebek 6 aydan küçükse, formül mama tercih edilmelidir.

Bebeği yavaş yavaş sütten kesmenin annenin de yaşayabileceği rahatsızlıkların önüne geçeceğini belirtmiştik. Ancak bazen şişkinlik ve sızıntı olabilir. Böyle durumlarda göğüsleri rahatlatacak kadar sağmak uygun olabilir.

Zamanla tek tek emzirme öğünlerini azaltarak bebeğinizi sütten kesebilirsiniz. Bu bebeğinizin bu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olur. Elbette ağlamalar olabilir, bebek ısrarla emmek isteyebilir, böyle durumlarda istikrarlı davranmak önemlidir. Bebeğinize sütün daha hazır olmadığını, hazır olduğunda emebileceğini söyleyebilirsiniz.

Gece öğününün kesilmesi ise en zorudur. Bu yüzden gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakmanız doğrusu olacaktır.

Çocuğunuzun bu dönemde güvensizlik yaşayabileceğini, size daha çok bağlanabileceğini, sevgi ihtiyacının artabileceğini ve davranış değişiklikleri olabileceğini unutmamalısınız. Bebeğinizden kendinizi uzak tutmamalısınız. Ayrıca yine bu dönemde parmak emme, battaniyenin ucunu emme gibi davranışlar da gözlemleyebilirsiniz. Bunlar da yine bebeğin kendi kendini rahatlatmaya çalıştığı doğal davranışlardır.

İlk Yayın Tarihi: 6 Ekim 2016 @ 13:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0