Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 46 Saniye
Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Araştırmalara göre her 10 çocuktan 3’ü dişlerini gıcırdatıyor. Üstelik diş gıcırdatan çocukların çoğu henüz 5 yaşından küçükler. Aileler sık sık çocuklarının uykuları sırasında dişlerini gıcırdattığı konusunda yardım almak için hekimlere başvuruyorlar. Bazı aileler çocuklarının uyanıkken de dişlerini gıcırdattığını dile getiriyor. Ebeveynlerde, gerek diş gıcırdatmanın asıl sebebi, gerekse meydana getirebileceği rahatsızlıklar nedeniyle endişe uyandıran diş gıcırdatma, aslında çoğu durumda zararsızdır. Çoğu çocuk süt dişlenme, karışık dişlenme ve daimi dişlenme dönemlerinde aileleri fark etmese de biraz dişlerini gıcırdatır.

Çocuklarda diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir?

Diş gıcırdatmanın birçok sebebi olabilir…

Lokal sebepler

Dişlerin kapanışları esnasında meydana gelen uyumsuzluklar, bazı dişlerin erken temas etmesi veya yüksek bir dolgu dişlerin gıcırdamasına neden olabilir.

Sistematik sebepler

Yetersiz beslenme, bağırsak parazitleri, alerjik veya endokrin bozuklukları, diş gıcırdatmasına sebep olabilir. Bağırsaklar doluysa, gerginleşmiş bağırsak duvarından kalkan uyarılar, beyin içerisindeki sindirim kanalının işlevini başlatırlar. Bağırsağın kasılması artar, mide asidi fazlalaşır, sindirim enzimleri salgılanır, tükürük akışı artar, çiğneme kasları kasılmaya başlar ya da daha kolay bir şekilde kasılır duruma gelir. Bunların sonucunda da diş gıcırdatma oluşur. Sinüzitten dolayı burun akıntısı olan bir çocuğun, nazofarenks ve orofarenksine düzenli bir şekilde uyarı gelir. Böyle bir durumda da, çocuk diş gıcırdatabilir.

Psikolojik sebepler

Çocuğun hayatında gelişen onu etkileyen yeni bir kardeş, anne babanın ayrılması, ev değişikliği, sevdiği bir yakınını kaybetme gibi pek çok sebeple diş gıcırdatması olabilir.

Hiperaktif çocuklar

Hiperaktif çocukların bir çoğunda diş gıcırdatma görülür. Dişlerini gıcırdatan çocukların çoğu bunun farkında olmaz, yalnızca sabah uyandıklarında hafif bir baş ağrısı veya kulan ağrısı hissedebilirler.

Diş çürümesi

Dişin çürümesi, diş etine baskı uygular ve birtakım maddelerin salgılanmasına sebep olur. Salgılanan bu maddeler de, o bölgedeki sinirleri ve çiğneme kaslarını harekete geçirerek istem dışı kasılmalara neden olur. Bu kasılmalar sırasında diş gıcırdaması olur.

Kulak ağrısı ve diş çıkartma

Çocuklarda kulak ağrısı olduğu zaman, ağrıyı geçirmeye çalışırken dişlerini gıcırdatabilirler. Kulak ağrısı, diş gıcırdatma sebeplerinin en önünde gelenidir ve zaman içinde çocuktaki bu davranış kendiliğinden kaybolur.

Çocuklar bazen de, diş çıkaracakları zaman damaklarını çiğneyerek kaşıntıyı gidermeye çalışırlar. Çocuklar bu hareketlerini gece uyurken de, gündüzleri uyanıkken de yapmaya devam edebilirler. Diş çıkarma dönemi bittiğinde diş gıcırdatma kaybolur.

Reflü

Küçük bebeklerin huzursuz olduklarını yüzlerini buruşturup öksürmelerinden anlayabilirsiniz. Bu hareketler reflünün belirtilerindendir. Reflü sebebiyle mide içeriğinin ağza gelmesi sonucu, çocuklar yalanmaya ve yutkunmaya başlarlar. Bunların ardından da dişlerini gıcırdatırlar.

Alerji sebebi ile

Diş gıcırdatması alerjik çocuklarda normal çocuklara göre 3 kat daha fazladır. Saman nezlesi, sinüzit, burun polipleri, burun kemiği eğriliği olan çocuklarda diş gıcırdatma görülmesi daha olasıdır. Bu rahatsızlıklara sahip olan çocuklar geceleri ağzı açık yatan, horlayan ve salyaları akan çocuklardır. Diş gıcırdatma haricinde kulak ağrısı ve iltihapları da sıkça görülebilmektedir.

Öncelikle diş gıcırdatmanın sebebi bulunmalı

Diş gıcırdatmanın ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle diş gıcırdatmaya sebep olan hastalığın tedavi edilmesi gerekiyor. Eğer tedaviye rağmen gıcırdatma devam ediyorsa ve durum çocuğu rahatsız edecek düzeyde ise, ağız içine ufak bir aparey hazırlanarak çocuğun rahatı sağlanabilir.

Çocuklarda diş gıcırdatma ne zaman sonra erer?

Çocuklarda diş gıcırdatma çoğunlukla, en geç ergenlikte sonra erer. Kalıcı dişler süt dişlerine göre ağrıya karşı daha hassastırlar. Bu yüzden çocukların süt dişleri düşüp yerine kalıcı dişler geldiğinde diş gıcırdatma bırakılır. Eğer sorun stresten kaynaklıysa da, stres sona erdiğinde gıcırdatma da geçer.

İlk Yayın Tarihi: 17 Mayıs 2016 @ 14:59

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0