Bebeklerde Göz Yaşarması

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta yaş ve sonrası kadınlarda, burun yapısı eğri olan kişilerde, uzun süren burun enfeksiyonu sonucu ve alerjiler sonucu görülür. Tıkanan kanallar sonucu gözyaşı buruna geçemez ve göz kapağından yanağa doğru akar. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sık sık enfeksiyona da sebep olur.

Göz Yaşı Tıkanıklığının ve Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının ve enfeksiyonun belirtileri gözde sık çapaklanma, aşırı sulanma, burun kökünde şişlik, burun köküne basılınca göze iltihap gelmesidir. Eğer bebeğinizde bu belirtilerden bir ya da bir kaçı bulunuyorsa, hemen bir göz hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.

Bebeklerde Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Olur?

İlk 1 yıl masaj yapılır. Bu masaj burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde yapılmaktadır. Bu işlemi gün içerisinde 3-4 defa ve 5 dakikalık sürelerle uygulamak gerekir. Masaj yoluyla tıkanıklığın kendiliğinden açılması %95 gibi yüksek bir rakamdır. Ayrıca gözde çapaklanma olduğunda antibiyotikli göz damlası kullanılır. Eğer 1 yılın sonunda yaşarma geçmezse kanal masaj yoluyla açılamadı demek olur.

O zaman sondalama işlemi yapılır. Bu işlem ‘Probing’ adını alır. İlk işlemden sonra 2 ay beklenir. Bu süre sonunda yaşarma düzelmemişse, ikinci defa probing yapılır. İkinci probingden sonra da yaşarma geçmemişse, bebeğin 3 yaşını doldurması beklenir.

3 yaşından sonra ameliyat olması gerekir. ‘Dakriyosistorinostomi’ adı verilen bu ameliyatta burun köküne 1cm’lik kesi açılır. Ameliyat genel veya lokal anestezi ile yapılır. Burun kemiğinde küçük bir kemik pencere açılır ve bu şekilde göz yaşı kesesinden burun boşluğuna direkt geçiş oluşturulmuş olunur. Bazı durumlarda silikon bir tüpün punktumdan geçirilmesi gerekebilir. Ardından ciltte açılan kesi dikişlerle kapatılır ve ameliyat sonlandırılır.

Dakriyosistorinostomi ameliyatı bazı komplikasyonlara sebep olabilir. Bunlar kanalın tekrar tıkanması, yara yerinin iltihap kapmasıdır. Kanalın tekrar tıkanması %20 olasılıkla gerçekleşebilir.

Ameliyat yaklaşık 45 dakika sürer. Ameliyat sonrasında bandajlanan göz ancak ertesi gün açılır. Göz çevresinde oluşan şişlik yaklaşık 7 gün sonra düzelir. Atılan dikişler 1 hafta sonra alınır. Ameliyattan sonraki 1 hafta boyunca göz için göz damlası ve pomad kullanmak gerekebilir.

Ameliyattan 1 hafta, 1 ay ve 3 ay sonra düzenli olarak kontroller yapılır.

İlk Yayın Tarihi: 22 Ağustos 2017 @ 22:26

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0