Annelerden Kaynaklı 7 Emzirememe Sorunu ve Çözümleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 16 Saniye
Annelerden Kaynaklı 7 Emzirememe Sorunu ve Çözümleri

Bebeğinizin doğumundan sonra belki de gündeminizi en çok meşgul eden konulardan birisidir, emzirme, emzirememe, sütün az veya çok gelmesi ve karşılaşılabilen sorunlar. Anneden kaynaklı bazı emzirememe sorunları ve çözümlerini sizler için araştırdık:

1.Meme Ucunda Meydana Gelen Çatlaklar

Meme ucu çatlakları ilk defa emziren annelerin neredeyse hepsinde görülen bir sorundur. Meme ucu çatlaklarının en büyük sebebi, emzirme pozisyonunun doğru ayarlanamamasıdır. Bebeğin memeyi iyi tutamaması, bebeğin sürekli emmesi sonucu meydana gelen kuruluk ve ıslaklık da bu çatlaklara sebep olur.

Meme ucu çatlakları anneler için oldukça sıkıntılı bir durumdur.  Meme ucu çatlaklarını önlemek için alabileceğiniz bazı tedbirler vardır.

Meme uçlarını ılık su ile silmek ve kurutmak.

Sızıntıların memeyi ıslatmaması için meme başı pedini sık sık değiştirmek ve emzirme aralarında havalandırmak.

Meme ucu çatlağı oluşmuşsa en önemli ve etkin tedavi ise, memenin kendisidir. Emzirmenin ardından son gelen sütü masaj yaparak göğüse sürmek bu çatlakların giderilmesinde son derece etkilidir.

2.Memede Şişkinlik

Memede şişkinliğin en önemli sebebi gelen sütün bebeğin emebileceğinden fazla olmasıdır. Meme kanalında süt kalması durumunda, süt birikmesi meydana gelir ve memede şişkinlik oluşur. İki günden fazla süren şişkinliklerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Memede şişkinlik, meme iltihabından apseye kadar pek çok soruna sebep olabilir.

3.Memede İltihap Oluşması

Tıptaki adı mastit olan memede iltihap olması durumu, tıkanmış süt kanallarından bakteri girişi olmasıdır. Tıkanmış süt kanalları mastite sebep olur.

Tıkanmış süt kanalları fark edilir edilmez tedavi edilirse, mastiti engellenebilir. Tıkanmış süt kanallarını erkenden tespit edebilirsiniz:

Meme üzerinde kızarıklık ve şişlik, acıyan bir yumru,
Memenin herhangi bir noktasında aşırı sıcaklık hissi
Emzirmeden sonra aşırı yorgun hissetme ve genel olarak yorgunluk, bitkinlik, vücutta sancılar tıkanmış süt kanallarının belirtileridir.

Mastit için alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır:

Tıkanmış süt kanalı olan memeyi her 2-3 saatte bir sağın. Gece de sağmaya devam etmelisiniz. Süt akışı o bölgedeki iltihabın akmasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizi emzirirken her iki memeyi de emzirmelisiniz.

Araştırmalara göre stres ve yorgunluk mastitin sebeplerindendir. Bu yüzden daha sık dinlenmeye çalışın ve stresli hissediyorsanız, sakinleşmek için kendiniz için bir şeyler yapın, kendinize zaman ayırın.

Memeye ısı uygulamak da tıkanmış süt kanalının açılmasına yardımcı olur. Ilık kompres, ılık bir banyo, sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde birkaç defa 10 dakika kadar memenizi ılık su bulunan bir kaba daldırarak, tıkalı süt kanalının bulunduğu bölgedeki katılaşmış sütün harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.

Emzirirken bebeğinizin burnunu ve çenenizi tıkanmış bölgeye çevirin.

Bu dönemde sütyen giymemek sizi rahatlatır.

Ancak aldığınız önlemlere rağmen, durumunuzda bir değişme yoksa doktora görünmelisiniz.

Bu dönemde bebeğinizi emzirmeyi kesmemelisiniz. Sütünüzde doğal antikorlar bulunur ve bu bebeğinizi iltihaplardan korur.

4.Annenin Sütünün Yetersiz Olması

Anne sütünün yetersiz olmasının pek çok nedeni olabilir.

Annenin ruh hali sütün yetmemesine, kesilmesine sebep olabilir. Ayrıca ilk haftalarda düzensiz gelen süt nedeniyle annenin kaygılanması da sütün azalmasına neden olur.

Yorgunluk sütün az gelmesinin önemli sebeplerinden birisidir, annelerin mümkün olduğunca bebekleri uyurken uyumaları, kendilerine vakit ayırabilmeleri gerekir.

Bebeğe biberon vermek, bebeği memeden soğutabilir. Bu da bebeğin emmemesi sebebiyle süt salgısının durmasına neden olur.

Bu konu ile ilgili Anne Sütünüzü Arttıracak 9 Gıda makalemizi inceleyebilirsiniz.

5.Sağlık Sorunları Sebebiyle Anne ve Bebeğinin Ayrı Kalması

Sağlık sorunları nedeniyle anne ve bebeğinin ayrı kalması durumunda emziremeyen annenin sütü azalabilir veya kesilebilir. Eğer böyle bir sorununuz varsa sütünüzü sağmaya devam etmeniz gerekir.

6.Meme Ucu İle Alakalı Sorunlar

Meme ucunun düz veya içe çökük olması bebeğin emmesini, memeyi bulmasını zorlaştırır. Bebeğin emememesi durumunda da süt salınımı azalır.

Eğer meme ucu düz veya içe çökükse emzirmeden önce baş ve işaret parmağınızla, meme ucunuzu dışarı doğru çekmeniz yardımcı olacaktır. Ayrıca, meme cihazı (breast shells) de meme ucu sorunun çözümüne yardımcı olur.

  1. Sütün Fışkırması ( Hiperlaktasyon )

Annenin sütünün bebeğin ihtiyacından çok daha fazla olması durumunda meydana gelir. Emzirirken bebeğin ağzının kenarlarından süt gelmesi ya da emzirme sırasında diğer memeden süt sızması şeklinde görülebilir. Yukarıda bahsettiğimiz süt kanalının tıkanması ve iltihap gibi sorunlara sebep olabilir.

Annenin süt kanalının fazla olması da sütün fışkırmasının sebeplerinden birisidir.

Sütü fazla gelen anneler, sütlerini sağarak daha sonra kullanmak için saklayabilirler. Ayrıca süt annelik yaparak sütü gelmeyen annelerin bebekleri için faydalı olabilirler.

İlk Yayın Tarihi: 12 Ağustos 2016 @ 14:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0