Kalsiyum Nedir, Ne İşe Yarar Ve Neden Önemlidir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 19 Saniye
Kalsiyum Nedir, Ne İşe Yarar Ve Neden Önemlidir?

Kalsiyum vücudumuzda en çok bulunan mineraldir. Sağlıklı bir insanın kanının 100 mililitresinde 8.8mg. ile 10.4 mg. arasında kalsiyum bulunur.

Kalsiyum dişlerimizin ve kemiklerimizin oluşumunda çok önemli bir elementtir. Yalnızca oluşumunda değil sağlıklı ve güçlü olmalarında da etkilidir. Kanımızda ve yumuşak dokularımızda da kalsiyum bulunur. Eklemlerin yapılandırılmasından, kanın pıhtılaşmasına, sinir sisteminin onarılmasına ve kalp atışının düzenlenmesine dahi kalsiyum yardımcı olur.

Vücudumuzun kalsiyum ihtiyacı henüz anne karnındayken başlar. Bebekler anne karnındayken yeterince kalsiyum alamazlarsa annelerinin vücudundan kalsiyum kullanmaya başlarlar. Bu annenin ileride sağlık problemleri yaşamasına sebep olur. Bu yüzden hamileyken kalsiyum desteği alınması oldukça önemlidir.

Vücudumuz gerek duyduğu kalsiyumu dışarıdan yani besinlerle alamadığı zaman, kendi kalsiyumunu kullanmaya başlar. Yani kemikler, dişler ve yumuşak dokularda bulunan kalsiyumu kullanır. Sonuçta kalsiyum eksikliği oluşur ve bu da kemiklerin kolay kırılmasına, diş etleri hasarına, dişlerin kırılmasına sebep olur.

Kalsiyum eksikliğinin vücudumuz için daha bir çok zararı vardır.  Bunlar, dilde, dudaklarda, parmaklarda duyu değişiklikleri, çarpıntı, eklem ağrıları, diş çürükleri, diş eti sorunları, kaslara kramp girmesi ve uyku bozukluğudur. Ayrıca kalp de bir kastır ve kalsiyum metabolizmasından çok etkilenir. Kalsiyum eksikliği kemiklerde çok çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Çocukluk çağında raşitizm bunlardan birisidir. Çocuklarda hırçınlık, ağlama ve iştahsızlık yapabilir. Duyu kusurları, adalelerde seğirmeler, huzursuzluk, uyku bozukluğu, dalgınlık olabilir. Saçlarda ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelir. Eksiklik sürekli hale gelirse bacaklarda kramplar, uyuşukluk, kulak çınlamaları, kalpte çarpıntı ve tetani oluşur. Tetani tüm kasların sürekli olarak titremesidir.

Kalsiyum fazlası zararlı mıdır?  

Kalsiyum kısa süreli olarak yüksek doz alındığında önemli bir zararı olmaz. Fazlası bağırsak ve böbreklerden atılır. Ancak uzun bir dönem fazla alınması durumunda bazı sorunlara sebep olabilir;
Hiperkalsemi adı verilen kan kalsiyumu yüksekliği meydana gelir.
Eğer magnezyum yetersizliği varsa fazla kalsiyum ve D Vitamini doku kireçlenmeleri ve böbrek taşı oluşumuna sebep olur.
Fazla kalsiyum damar duvarlarına çöker ve damar sertliğine sebep olır.
Eğer Paratiroid Hormonu yetersizliği de varsa, kalsiyum daha da artar ve sorunlar ağırlaşır.
Beslenmede kalsiyum/fosfor oranı 2/1’i geçerse D Vitamini etkisi ile çocuklarda uzun kemiklerde anormal kemikleşmeler oluşur.

Kalsiyum içeren gıdalar hangileridir? 
Kalsiyum deyince akla ilk gelen elbette süttür. Süt ve süt ürünlerinin dışında, şalgam, üzüm, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, bamya, ceviz, sardalya, fıstık, tatlı badem, kuşkonmaz, lahana, balkabağı, alabalık da önemli kalsiyum kaynaklarındandır. Ancak fıstığın alerjik bir yemiş olduğunu ve bu yüzden 2 yaşından önce çocuğunuza vermememiz gerektiğini unutmamalısınız.
Ispanak ve tatlı patates gibi yiyecekler de kalsiyumdan zengindir. Fakat içinde bu yiyecekler oksalik, fitik asit barındırırlar ve bu da vücudun kalsiyum emilimini engeller.

İlk Yayın Tarihi: 20 Ağustos 2017 @ 21:52

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0