Her Bebek Emekler Mi?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker ve arka bacaklarını kullanmaz, kimi bacaklarını kullanmayı tercih eder ve hatta bazıları geri geri bile emekleyebilir.

Bebeklerde yürümeye başlarken süreç önce emeklemesi sonra sıralama olarak adlandırılan ayağa kalkarak koltuk, mobilya, ebeveynlerinin bacakları vs. destek alarak yürümesi ve en son desteksiz olarak yürüyebilmesidir. Ama her bebek farklı olduğu için bu kesin bir kural değildir. Bazı bebekler hiç emeklemeden yürümeye başlar ve sonra emekler, bazıları da emekleme sürecini uzun tutabilir. Bazı bebekler ise hiç emeklemeden direkt yürümeye başlarlar. Bu oldukça normal bir durumdur.

Bebeği zamanı gelmesine rağmen emeklemeyen ebeveynler endişelenmeye başlar. Aslında korkulacak bir şey yoktur. Bebeğin gelişiminde problem yoksa ve fiziksel hareketlerini yapabiliyorsa bir sorun yoktur. Bebek emekleme sürecini kendine has yöntemlerle yapıyor olabilir. Örneğin; sürünme ve popoyla ileri atılma gibi. Önemli olan bebeğin bir yerden başka bir yere giderken çeşitli yöntemler kullanabiliyor olmasıdır.

Yürümeye geçiş aşamalarında emekleyen ve emeklemeyen bebekler arasında öğrenme yeterliliği konusunda bir fark olmaz.

Eğer bebek herhangi bir yolla hareket etmeye ilgi duymaz ve kol ve bacaklarını koordine bir şekilde hareket ettiremez ise bir uzmana danışmak gerekir. Prematüre bebeklerin yaşıtlarına göre daha geç gelişebileceğini de unutmamak gerekir.

Emeklemeye başlayan bebeğiniz için evde almanız gereken önlemler:

Sivri uçlu masa ve sehpaların kenarlarına yumuşak kenarlıklar yapıştırmalısınız, aksi halde bebeğiniz çarparak kendini yaralayabilir. Yerlere tüysüz, pamuklu battaniyeler sermelisiniz. Bebeğinizin dolaştığı zeminleri sık sık temizlemelisiniz. Bebeğinizin ağzına atabileceği boyutlardaki boncuk, demir para, oyuncak parçaları gibi şeylerin yerlerde olmamasına özen göstermelisiniz. Evinizde merdiven varsa mutlaka önüne bir koruma koymalısınız. Aynı şekilde evinizde soba gibi ısıtıcı gibi aletler varsa önlerine engel koymalısınız. Evinizde bulunan prizlere, bebeğiniz için güvenlik aparatı takmalı ve uzatma kablolarını bebeğinizin erişemeyeceği yerlere kaldırmalısınız.

Bebeğinizin emeklemesi için fırsat vermelisiniz;

Bazı aileler bebeklerini sürekli mama sandalyesinde, kucağında, beşiğinde tutmaya çabalarlar. Bebek bu şekilde emeklemeyi öğrenemez. Bebeğinizin emeklemesi için ona fırsat vermeli ve teşvik etmelisiniz. Mesela yere temiz bir battaniye sererek bebeğinizi yüz üstü koyun ve karşısına geçerek sevdiği bir oyuncağı çabalayarak ulaşabileceği mesafede tutun. Bebeğiniz oyuncağına gelmeye çalışacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 20 Eylül 2017 @ 23:50

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0