Raşitizm Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Raşitizm Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Raşitizm D vitaminin eksikliğine bağlı olarak büyümekte olan vücuttaki kemik dokunun minerilizasyonu, yani kemiklerde kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yapısında bozukluk olması ya da yeterince bulunmamasıdır.

Ülkemizde görülme sıklığı %6 civarındadır ve bazı bölgelerde bu oran %19’a kadar çıkmaktadır. 3 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülür.

Raşitizmin Belirtileri Nelerdir?

Raşitizmin belirtileri yaşa göre değişir.

İlk yaş içerisinde raşitizmin belirtileri daha çok kandaki kalsiyumun ve fosfor düzeyinin düşüklüğüne bağlıdır. Raşitizmli bebeklerde kaslar gevşek ve güçsüz olur. Karınları şiş ve yanlara doğru yaygındır. Raşitizmli çocuklar oturmayı, emeklemeyi ve yürümeyi geç öğrenirler. Raşitizm zekayı etkileyen bir hastalık değildir.

Raşitizmin diğer belirtileri, kemiklerdeki kalsiyum birikiminin yetersiz olmasına bağlıdır. Bu belirtiler ilk olarak bebek 4 ila 10 aylıkken göğüs kafesinde ve 6. aydan sonra kol ve bacaklarda görülmeye başlar. Bunun sebebi de, D vitamininin eksikliğinin hızlı büyüyen kemiklerde daha belirgin olarak görülebilmesidir.

Raşitizmli bebeklerin kafa kemikleri yumuşak olur, alınları geniş ve belirgindir. Başları gövdelerine oranla büyük olur. Bıngıldakları yaşlarına göre daha geniş olur ve geç kapanır. Dişleri geç çıkar ve erken çürür. El ve ayak bilekleri normalden geniş olur. Kaburgalarının kemik-kıkırdan birleşme yerleri genişler.

Çocuk yürümeye başladığındaysa, bacaklarındaki eğrilik en önemli belirtidir. Kamburluk ve bel kemiğinde eğrilik de görülebilir.

Raşitizmli çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları karşı da yatkınlık olur. Kabızlık veya ishal görülür. Çocukların uyku düzenleri bozuktur ayrıca huzursuzluk gözlemlenir. Kansızlık da raşitizmde sık görülür. Dalak büyümesi de gözlemlenebilir.

Raşitizm Neden Olur?

Çocuklarda raşitizm olmasının birden fazla sebebi olabileceği gibi en sık karşılaşılan sebep D vitamini eksikliğidir. Bunun haricinde böbrek hastalıkları, genetik bozukluklar gibi sebepler de raşitizme sebep olabilir.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D vitamini süt, peynir, tereyağı, yumurta, balık, karaciğer gibi besinlerde bulunur. Bazı bitkilerde de D vitamini bulunur ancak yalnızca hayvansal gıdalardan aldığımız D vitaminini vücudumuz depolar.

Anne sütünde de D vitamini bulunur. Bu miktar günlük 12-60 IU civarındadır. Fakat vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük miktar 400 IU’edir ve anne sütü yetersiz kalır. Bu sebeple anne sütü ile beslenen bebeklere bu vitaminin ek olarak verilmesi gerekir. Özellikle annede D vitamini eksikliği varsa bu durum daha önemlidir.

Raşitizm Nasıl Tedavi Edilir?

Raşitizmin tedavisi zor değildir. Tedavi eksik olan D vitamininin yerine konmasıyla yapılır. Genelde ağız yoluyla, bazı durumlarda da kas içine enjekte edilerek yapılır. Hastanın durumuna göre doktor nasıl bir tedavi uygulaması gerektiğini belirler.

Raşitizmden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Raşitizmden korunmak için çocukların güneş ışığı görmeleri sağlanmalıdır. Aynı şekilde hamile annelerde güneş ışığı ile D vitamini sentezi yapabilirler. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklere günlük olarak D vitamini verilir. Fakat bunun doktor tarafından dozajının ayarlanarak yapılması önemlidir.

İlk Yayın Tarihi: 10 Mayıs 2017 @ 01:46

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0