Bebeğin Dişli Doğması

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 54 Saniye
Bebeğin Dişli Doğması

Bazen yeni doğan bebekler dişli olarak dünyaya gelebilir. Bu ilk duyulduğunda bir çok kişiye tuhaf gelen bir durum olmakla birlikte nadir de olsa görülebilen normal bir durumdur. Yaklaşık 2000–3000 bebekten birinde görülen bu durumda, bebeğin doğumdan sonra bir ya da iki dişi olduğu görülür.

Doğuştan gelen bu diş veya dişler genellikle alt diş etlerinde bulunur. Bu dişlere natal ismi verilir. Natal dişleri yumuşak dokulara bağlı olduğundan güçlü köklere sahip olmaz. Natal dişleri gevşekse eğer hekim daha hastanedeyken bebeğin dişini çekmek isteyebilir. Çünkü bu gevşek dişler bebeğe sorun çıkarabilir.

Örneğin doğuştan gelen bu dişler bebeğin emmesinde sorun çıkarabilir. Bebek dişi yüzünden rahat ememeyebilir. Ayrıca natal dişleri bebeğin dilini kesebilir.

Eğer natal dişi çekilmemişse, annenin bu dişin bakım ve temizliğini aksatmadan yapması gerekir. Natal dişi çekilmemişse bebeği diş hekimine de göstermek gerekir.

Natal dişlerinin çekilmemesi gevşek olduğu için yerinden çıkarak bebeğin boğazına kaçması gibi risklere de yol açabilir. Dişin çekilmemesi bebeğin beslenmesinde sorun yaratıyorsa, dilinde ve diş etinde kesiklere sebep oluyorsa, dişin çekilmesi için diş hekimine baş vurmak en doğrusu olacaktır.

Doğum sırasında değil de, doğumdan sonraki ilk 1 ay içinde de bebeklerde diş çıkabilir. Bu dişlere de neonatal ismi verilir. Neonatal dişler de natal dişlerde olduğu gibi bebeğin beslenmesinde sorun yaratıyorsa, dil veya diş etinde kesiklere sebep oluyorsa çekilmesi uygun olur. Ayrıca bu dişlerin de natal dişler gibi sağlam olmadığından yerinden çıkıp bebeğin boğazına kaçması riski vardır.

Natal ve neonatal dişler bebeğe zarar verdiği gibi anneye de zarar verebilir. Bebek emerken annenin göğüs ucunu tahriş edebilir. Tüm bu sebeplerle natal ve neonatal dişleri bir çok hekim çekmeyi tercih eder.

Bu dişler bebeğin süt dişleri olmadığından çekilmesinde problem yoktur. Zamanı geldiğinde bebeğin dişleri kendiliğinden çıkacaktır.

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0