Besin ve İlaç Allerjileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 50 Saniye
Besin ve İlaç Allerjileri

…Sayfa 5
 
İLAÇ ALLERJİLERİ

Değişik hastalıklarımızı tedavi etmek için kullandığımız ilaçlar, bazen yarar getirmek yerine zararlı olabilir.  İlaca bağlı oluşabilecek istenmeyen etkilerin bir kısmı, ilacın tarihinin geçmiş olması, dozun fazla olması, kullanan kişilerde ilacın etkinliğini artıracak bir metabolik bozukluk olması, ilacın başka ilaçlarla etkileşimi gibi, aslında alerji ile ilgili olmayan reaksiyonlardır. Ya da ilacın beklenen bir yan etkisi de olabilir.

Örneğin bir kısmı, barsak florasını bozarak ishale yol açabilir. Bu ilacın beklenen bir yan etkisidir. Ya da bir tiroid ilacını fazla miktarda alırsanız çarpıntınız olabilir; bu da doza bağlı gelişmiş bir istenmeyen reaksiyondur.

İlaç alerjileri, herhangi bir ilacın alınmasıyla ortaya çıkan ve immun mekanizmalarla gelişen etkilerdir. Bunların bir kısmı IgE aracılıklıdır ve ilacın ilk alınmasında herhangi bir ters etki görülmez. Pek çok antibiyotik alerjisi böyledir. Halbuki, bazı reaksiyonlar daha ilaç ilk kez kullanıldığında bile bir reaksiyona neden olabilir. Bunlar IgE aracılığı olmayan ilaç etkileşimleridir.

IgE ile ilişkili alerjiler önceden bazı testlerle öngörülebilir. Örneğin penisilin alerjileri böyledir. Alerji,  deri testi ile büyük oranda önceden belirlenebilir. Halbuki IgE aracılığı ile olmayan reaksiyonları testle anlayamayız. Yani; bir lokal anestezik madde ile önceden test yapılıp da negatif bulunmasına karşı, ölümcül reaksiyonlar görülebilir!

Pratikte bir ilaca karşı test yapmanın yararlı olduğu tek durum penisilin alerjisidir.

Belirtiler ilaç alındıktan sonraki 1-2 dakika içerisinde gözükebildiği gibi, bazen de birkaç gün sonra da ortaya çıkabilir. İğne şeklindeki ilaçlar genellikle daha fazla risk taşırlar.

İlaç alerjileri sıklıkla deride belirti verir: Kurdeşen, ekzema, kaşıntılı döküntüler gibi… Daha az sıklıkla mide barsak belirtilerine yol açabilir. Ancak en tehlikelisi anafilaksi dediğimiz, ölümle sonlanabilen ağır şok ,solunum güçlüğü ve hipotansiyonla seyreden durumdur. Acil müdahale gerektirir.

Eğer bir ilaca karşı alerjik bir reaksiyon öyküsü varsa, o ilaç hiç kullanılmamalı ve alternatif bir ilaç tercih edilmelidir.

İlk Yayın Tarihi: 27 Ekim 2013 @ 16:18

2 “Besin ve İlaç Allerjileri” yorumu;

Bebeğiniz için Tavuk · 1 Ocak 2015 at 15:21

[…] değeri yüksek gıdalar: Tavuk alırken, doğal ortamda yetişmiş olanları tercih edin ve antibiyotik ve hormonlarla beslenmemiş olduklarından emin olun. Bebek çiğneme konusunda tecrübe […]

Bebek için "Haşlanmış" Patates | Bebek Yemekleri · 1 Ocak 2015 at 14:13

[…] değeri yüksek gıdalar: Üzerilerinde soyulduktan sonra dahi kalabilecek tarım ilaçları olma riski bulunduğundan, uzmanlar özellikle patates gibi sebzelerin organik olarak temin […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0