PVC ve Diğer Ftalat Katkılı Plastikler: Çocuklarımız İçin Bir Sağlık Riski

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
PVC ve Diğer Ftalat Katkılı Plastikler: Çocuklarımız İçin Bir Sağlık Riski

Plastik ve plastik türevi maddeler günlük yaşamımızın her noktasında kendisini göstermektedir. Ambalajlardan kıyafetlere, arabalardan kozmetik maddelerine, plastik türevi maddeler ile hepimiz bir şekilde temas halindeyiz.

Adını en sık duyduğumuz plastik türevlerinden biri ise PVC (Polivinil Klorür). Vinil olarak da bilinen PVC, günlük hayatımızda bir kaplama maddesi olarak ve pek çok endüstriyel üründe esneklik ve dayanıklılık vermesi amacıyla kullanılmaktadır. PVC saf haliyle insan sağlığına zararı olmayan bir madde olsa da, saf hali durağan olmadığından dolayı pek çok katkı maddesiyle karıştırılarak kullanıma uygun hale getirilmektedir. Bu maddeler arasında kayganlaştırıcılar, renklendiriciler, durağanlaştırıcılar ve hatta kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller bulunabilmektedir. İçerdiği klor nedeniyle efektif bir biçimde geri dönüştürülemeyen PVC, çevre için de önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Ftalat ise bahsi geçen bu katkı maddelerinden biridir. PVC yapımında plastiklerin esnekleştirilmesi için kullanılan ftalat, hem çocuklar için hem de yetişkinler için son derece zararlı bir kimyasaldır. Özellikle ftalat tiplerinden biri olan DINP, çocuklarda gelişim geriliğine ve hormonal bozukluklara sebep olmaktadır. Bir başka ftalat tipi olan DEHP ise pek çok kanser türü ile ilişkilendirilmektedir.

Söz konusu bu zararlarından dolayı, günlük eşyalarda ftalat kullanımı pek çok ülkede yasaklanmıştır. Fakat yurtdışından, özellikle uzakdoğudan ülkemize getirilen pek çok ürün ftalat içerebilmektedir.

Çocuklarımızı PVC ve Ftalatın Zararlarından Nasıl Koruyabiliriz?

Ftalat katkılı PVC pek çok bebek eşyasında kendine yer bulabilmektedir. Bu eşyaların arasında plastik ham maddeli bebek ürünleri, dayanıklılık, esneklik, parlaklık, su geçirmezlik vermesi amacıyla PVC veya ftalat içerikli maddeler ile kaplanmış tüm oyuncaklar yer almaktadır.

Çocuklarımızı bu maddelerden korumak amacıyla yapılması gereken ise bebeğinizin veya çocuğunuzun temas içinde olacağı tüm eşyaların BPA ve PVC katkısız oluşuna dikkat etmek ve mümkün olduğu kadar geri dönüştürülebilir plastikten yapılmış oyuncaklar ve eşyalar tercih etmektir. Aynı zamanda plastik oyuncaklar yerine tahta veya kağıt gibi kimyasal içerikleri daha net bir biçimde bilinen maddelerden yapılan oyuncaklar tercih edilebilir. Çocuğunuzun gıdalarını tükettiği eşyalar ise plastik yerine silikon veya camdan üretilmiş eşyalar ile değiştirilebilir.

Çocuğunuza veya kendinize aldığınız her ürünün önce içeriklerini kontrol etmek, şüpheli olduğunu düşündüğünüz maddeler içeren ürünler yerine içeriklerini tanıdığınız ve bildiğiniz ürünleri tercih etmek ve bunu bir alışkanlık haline getirmek ise hem siz hem de çocuğunuz için faydalı olacaktır.

Kaynak: //chej.org/polyvinyl-chloride-pvc/

İlk Yayın Tarihi: 6 Temmuz 2017 @ 13:22

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0