Besin ve İlaç Allerjileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 50 Saniye
Besin ve İlaç Allerjileri

…Sayfa 3
 
Tablo-2: Besinlerle oluşan metabolik ve endokrinolojik bozukluklar:

BesinDefektHastalık
BuğdayGlutenÇölyak hastalığı
BakırSeruloplazminWilson Hastalığı
BaklaG 6 PD eksikliğiHemolitik anemi
Süt (Laktoz)Laktaz eksikliğiİshal, malabsorpsiyon
ŞekerİnsülinDiabetes mellitus
Lahanaİodin eksikliğiGuatr

 

IgE’ye bağlı gelişen besin aşırı duyarlılığı (gerçek besin allerjileri) sıklıkla besin alındıktan dakikalar ya da 1-2 saat sonra ortaya çıkar; bununla birlikte IgE aracılığıyla gelişebilecek geç reaksiyonlar olabileceği de unutulmamalıdır.  Gastrointestinal kanal, hergün potansiyel olarak allerjik olabilecek çok sayıda molekülle karşılaşmaktadır. Besinin çiğ ya da pişmiş olması, kullanılan ilaçlar v.b. oluşacak allerjiyi etkileyebilir.

Gastrik asid sekresyonu, proteolitik enzimler, muküs, peristaltizm, barsak epitelinin bütünlüğü besinsel allerjenlere karşı başlıca mekanik engellerdir..

Allerjik hastalıklara kalıtsal yatkınlık, sindirim kanalının fizyolojik işlevlerinde yetersizlik, immün sistemin immatüritesi, yoğun ve erken allerjene maruz kalma ise besin allerjilerine eğilim yaratmaktadır.

IgE’nin aracılık ettiği besin allerjileri özellikle deriyi ve sindirim kanalını ilgilendirir ve neden olduğu başlıca klinik tablolar inek sütü allerjisi, gastrointestinal ve sistemik anafilaksi, oral allerji sendromu, allerjik eozinofilik gastroenteropati, atopik dermatit ve ürtiker-anjioödemdir.

Besinlere bağlı solunum yolları allerjileri nadirdir. İnfantil koliklerin ise % 15 kadarı besin allerjilerine bağlanmaktadır. En sık allerjiye neden olan besinler inek sütü, balık ve diğer deniz ürünleri, yumurta akı, fındık-fıstık, soya fasulyesi ve hububattır. İnek sütü allerjisi ilk 1-2 yaşta kaybolurken, deniz ürünlerine ve fındık-fıstığa karşı duyarlılık yaşam boyu sürebilir.

Deri, besinlerle gelişen allerjik reaksiyonların en sık rastlanan hedef organıdır. Semptom spektrumu kaşıntılı morbiliform döküntülerden ürtiker-anjioödeme dek değişir. Kronik ürtiker ise nadirdir. Atopik dermatitli çocukların ancak 1/3’ünde besin allerjisi gösterilebilmiştir.

Solunum sistemi belirtileri sıklıkla generalize anafilaktik reaksiyonun bir parçasıdır. Hapşırma, burun akıntısı, göz, kulak ya da damak kaşıntısı, bronkospazm ve larinks ödemi olabilir. Besin allerjisine bağlı izole solunum yolu semptomu nadiren gelişebilir.
 

İlk Yayın Tarihi: 27 Ekim 2013 @ 16:18

2 “Besin ve İlaç Allerjileri” yorumu;

Bebeğiniz için Tavuk · 1 Ocak 2015 at 15:21

[…] değeri yüksek gıdalar: Tavuk alırken, doğal ortamda yetişmiş olanları tercih edin ve antibiyotik ve hormonlarla beslenmemiş olduklarından emin olun. Bebek çiğneme konusunda tecrübe […]

Bebek için "Haşlanmış" Patates | Bebek Yemekleri · 1 Ocak 2015 at 14:13

[…] değeri yüksek gıdalar: Üzerilerinde soyulduktan sonra dahi kalabilecek tarım ilaçları olma riski bulunduğundan, uzmanlar özellikle patates gibi sebzelerin organik olarak temin […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0