Besin ve İlaç Allerjileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 50 Saniye
Besin ve İlaç Allerjileri

…Sayfa 2
 
Tablo-1: Besin reaksiyonlarına neden olan etkenler:

Atopik yapıBesinlerdeki kimyasal maddeler
Konağın immün durumu Mikrobiyolojik bulaşma
Barsak enzimlerinin eksikliğiBesinlerdeki toksinler
Psikolojik etkenlerBesinlerdeki hormonlar
Besinlerin doğal antijenleriVazoaktif madde ve ilaçlar

Bu geniş içerikli başlık altında besinlerle ve katkı maddeleriyle oluşan başlıca iki tür reaksiyonu ayırt etmek olasıdır:

1-Besin aşırı duyarlılığı (Allerjik reaksiyonlar)

2-Besin intoleransı: Toksik, metabolik, idiosinkrazik ve farmakolojik reaksiyonlar.

Besin intoleransı  tüm besin reaksiyonlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Besin aşırı duyarlılığı ya da allerjisi ise genelde IgE’ye bağımlı olarak oluşan reaksiyonlarsa da, IgE dışı diğer immünolojik mekanizmalarla oluşan bir dizi belirti de bu başlık altında değerlendirilebilir.

Toksik reaksiyonlar için bir aşırı duyarlılık gerekmemektedir; örneğin besinlerde bulunan bakteri toksinleri ya da bazı balık zehirlenmelerinde oluşan histamin herkeste reaksiyona yol açabilir.

Bazı besinlerin içerdikleri vazoaktif aminler de farmakolojik reaksiyonlara yol açarak besin allerjilerine benzer belirtilere neden olmaktadırlar. Örneğin kahve, çay ve kolalı içeceklerde bulunan kafein, teofilin ve teobromin başağrısı, çarpıntı ve sinirlilik gibi yakınmalara neden olabilirler. Domates, muz, ananas, bazı peynir ve şaraplarda da adrenalin, tiramin, dopamin ve histamin bulunabilmekte ve örneğin baş ağrısı gibi istenmeyen belirtilere yol açabilmektedirler.

Çilek, domates ve çikolata gibi besinler bazen IgE’ye bağlı olmaksızın doğrudan mast hücresinden histamin salınımına neden olabilmektedir. Bunları alerji testlerinde gösteremeyebiliriz.

Öte yandan bir takım enzim ya da hormon eksikliklerinin varlığında, belli besinlerin yenmesi ile ortaya çıkan ve iyi tanımlanmış bazı  metabolik hastalıklar da tablo-2’de özetlenmiştir.
 

İlk Yayın Tarihi: 27 Ekim 2013 @ 16:18

2 “Besin ve İlaç Allerjileri” yorumu;

Bebeğiniz için Tavuk · 1 Ocak 2015 at 15:21

[…] değeri yüksek gıdalar: Tavuk alırken, doğal ortamda yetişmiş olanları tercih edin ve antibiyotik ve hormonlarla beslenmemiş olduklarından emin olun. Bebek çiğneme konusunda tecrübe […]

Bebek için "Haşlanmış" Patates | Bebek Yemekleri · 1 Ocak 2015 at 14:13

[…] değeri yüksek gıdalar: Üzerilerinde soyulduktan sonra dahi kalabilecek tarım ilaçları olma riski bulunduğundan, uzmanlar özellikle patates gibi sebzelerin organik olarak temin […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0