Bebeklerde Kusma Nedenleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 8 Saniye
Bebeklerde Kusma Nedenleri

Bebeğin Kusmasının Bir Sorunun Belirtisi Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?

Bebeklerin zorlanmadan kusması daha çok yeni doğan bebeklerde görülür ve normal bir durumdur.

Yanlış beslenen bebeklerde kusma görülür. Örneğin bebeğin beslenirken hava yutması, çok hızlı veya yavaş beslenmesi veya beslendikten sonra gazının çıkarılmaması kusma sebepleridir. Beslenme tekniğindeki hatalar düzeltilirse kusma düzelir.

Bebeklerde fışkırarak kusma hastalık belirtisi olabilir.  Fışkırarak kusma genellikle zorlanarak kusan bebeklerde görülür. Mide bulantısı veya öğürtüler de görülebilir. Küçük bebeklerde bu zorlanarak kusma esnasında kusmuk burundan da gelebilir. Bebeğin ilk doğduğu günlerde, aşırı kusması, karnında şişlik, kakasını yapmama veya ilk başlarda yaparken azalması gibi şikayetleri varsa bu cerrahi gerektiren ciddi bir bağırsak problemi olabilir. Özafagus atrezisi (yemek borusunun alt kısmının doğuştan kör olması), bağırsak tıkanıklığı veya darlığı gibi problemler olabilir.

Daha büyük çocuklarda ise kusma nedeni çoğunlukla enfeksiyonlardır. Boğaz, kulak, akciğer, idrar yolu enfeksiyonları, mide-barsak enfeksiyonları, menenjit, ensefalit kusmaya en çok neden olan enfeksiyonlardır.

Bebeğinizde tansiyon yüksekliği veya şeker de kusmaya sebep olabilir. Bebeğiniz kustuktan sonra ağzında aseton kokusu, terleme veya çarpıntı oluyorsa bu şeker koması (diabetik ketoasidoz) olabilir. Mutlaka kan şekerine baktırmak gerekir.

Kusmanın bir diğer nedeni de reflü olabilir. Mide borusunun mideye bağlandığı yerde kasılma yetersizliği olur ve bu ‘gastroözofagial reflü’ denen hastalığa yol açar.  Bu, midedekilerin doğrudan yemek borusuna kaçmasına sebep olur. Reflü bebeğin doğumundan 3-10  gün sonra başlar, ilerleyen günlerde azalır. Bebeklerden beslendikten sonra yatırılmak yerine, yarım saat kadar ayakta tutulursa bu sorunun büyük ölçüde önüne geçilmiş olunur. Fakat bebeğin kilo alımı yavaşlamışsa doktora başvurulmalıdır.

Bebeğinizin Kusmasını Önlemek İçin;

Bazı önlemlerle bebeğinizin kusmasını önleyebilir veya en azından azaltabilirsiniz.

Bebeğinizi besledikten sonra hemen yatırmayın, dik oturtturun.

Bebeğinizi besledikten sonra hoplatıp zıplatmayın. (Bebeklerin sarsılması, sarsılmış bebek sendromuna yol açabileceğinden hiçbir zaman önerilmemektedir.)

Bebeğiniz kusarken onu beslemeye çalışmayın, ara verin. Bu daha çok hava yutmasına neden olur.

Bebeğinizin gazını beslenme öncesi veya daha önce de çıkarabilirsiniz. Bunun için beslenmeyi beklemenize gerek yok.

Bebeğinizi tıka basa doyurmayın.

Bebeğiniz Kusarken Neler Yapmalısınız?

Bebeğiniz tüm dikkatinize rağmen kusuyorsa onu yan çevirmeli veya yüz üstü yatar pozisyona getirmelisiniz.

Bebeğiniz kustuktan sonra ağzının içini yabancı maddelerden temizlemelisiniz. Bu temizliği parmağınız yardımıyla yapabilirsiniz.

Bebeğinizin kusması bitene kadar ona katı gıdalar vermeyin.

Bebeklerde Kusmayı Önleyici İlaçlar Kullanmayın

Doktorunuz vermediği sürece bebeğinizin kusmasını gidermek için ilaç vermeyin. Önemli olan kusmanın sebebini öğrenmek ve bu sebebi gidermektir. Şiddetli kusma durumlarında bebeğin solunum yolu açık tutulmaya çalışarak doktora götürülmelidir.

İlk Yayın Tarihi: 19 Mart 2016 @ 11:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
817.30 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
817.30TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
27