Yenidoğan Bebek İçin 3 Önemli Faktör Nedir?

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Yenidoğan Bebek İçin 3 Önemli Faktör Nedir?

Bebekler dünyaya geldiklerinde ilk zamanlarda kendilerini hala ana rahminde sanabilirler. Dokuz ay gibi uzun bir süre geçirdikleri ana rahmi, onlar için çok özel ve güzeldir. Bu nedenle dış dünyaya alışmakta zorlanabilirler.

Biz yetişkinler ise, bebeklerden kısa süre içinde dış dünyaya alışmasını bekleriz. Onlar için oda hazırlar, farklı kıyafetler satın alır, oyuncaklar hazırlarız. Bu hazırlıklar aslında bizim içindir. Anne babalar bebeklerinin odasını, kıyafetini, oyuncaklarını seçerken ve alırken kendileri için kendi zevklerine göre alırlar.

Çünkü bebeklerin asıl istediği sadelik ve güvende olma hissidir. Hiçbir bebek için oda takımı mavi olmuş yeşil olmuş fark etmez, kıyafetinde köpek resmi ya da kuzu resmi olmuş önemli değildir. Bebeklerin doğumdan sonra ihtiyacı olan 3 önemli şey vardır

  1. Ten teması
  2. Isı
  3. Işık

Bu şartları bebekler için sağladığımız zaman mutlu ve huzurlu olurlar.

TEN TEMASI:

Bebekler dünyaya geldikleri ilk andan itibaren anne babalarının özellikle de annelerinin ten temasına ihtiyaç duyarlar. Bu ten teması, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar. Ten teması ile anne kokusunu alan bebek, tıpkı dokuz aydır olduğu gibi güvende olduğunu düşünür ve kendini tehdit altında hissetmez.

ISI:

Bebekler için önemli olan bir başka konu ısıdır. Bebeklerin tüm vücutları göz önüne alındığında, yüz ölçümü olarak en büyük olan yer kafasıdır. Bu nedenle doğumdan sonra bebeklere bere giydirilir. Ancak diğer kıyafetlerde abartılı davranmamak gerekir. Birçok çocuk doktorunun da dediği gibi, mevsim ne olursa olsun sizin üzerinizde kaç kat kıyafet varsa, bebeğinizin üzerinde de sizden bir kat fazla kıyafet olması onun vücut ısısı için en ideal olanıdır.

IŞIK:

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile birlikte, hayatlarına gece-gündüz kavramı girer. Dokuz aylık ana rahmi sürecinde olmayan bu kavrama alışmaları onlar için kolay değildir. Bu nedenle özellikle de doğumdan sonraki ilk birkaç günde, bebeğin dış dünyaya alışabilmesi için çok karanlık ya da çok aydınlık değil, loş ortamlarda bulunması daha sağlıklı olacaktır. Loş ortamlar bebek için daha güvenli hissedildiği için, ağlama, huysuzlanma gibi davranışlarda da azalma görülebilir.

Çocuk Gelişim Uzm. ve Aile Danışmanı Emine Ergün

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0