Bebeklerde Gaz Sancısı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde gaz, bebeğinizin ağrı çekmesine ve rahatsız olmasına neden olan bir durumdur. Ancak bebeklerin sık gaz çıkarması ve gaz sancısı çekmesi bilindik ve normal bir şeydir. Peki, bebeğin gaz sancısı çektiğini ve gazın nedenini nasıl anlayabiliriz? Bu yazımızda bebeklerin ve annelerin sıkça karşılaştığı bu sorun hakkında birtakım temel bilgiler vereceğiz.

Bebeğimin gazı olduğunu nasıl anlarım?

Eğer bebeğiniz bir anda ağlamaya, huysuzlanmaya başlıyor, ayaklarını karnına doğru çekiyor, sırtını geriyor, kızarıyor veya ıkınıyorsa bu durum gazdan kaynaklı olabilir. Bu durumda bebeğinizin gazını çıkarmaya yarayan birkaç hareket yaparak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Bebeğimde neler gaz yapabilir?

Bebeklerde gaza neden olabilecek çok faktör vardır. Özellikle 1-3 aylık bebeklerde midelerinin ve bağırsaklarının henüz daha gelişme aşamasında olmasından dolayı yuttukları hava veya bağırsaklarda oluşan gazlar bebekte rahatsızlık yaratabilir. Özellikle ağlarken, hıçkırırken, emzirilirken veya emziğini emerken bebeğin hava yutması çok mümkündür. Bunun dışında yediğiniz yemeklerdeki (özellikle bazı süt ürünleri) bazı proteinlerin anne sütüne geçmesi de bebeğinizde gaz yapabilir. Bunu engellemek için beslenme düzeninizi değiştirebilirsiniz.

6 aylık bebeklere kadar bebeklerin ihtiyacı olan her şey –buna su da dâhil– anne sütünde yeterince mevcuttur. Özellikle yapay şekerli meyve suları ve içecekler bebeklerde gaz ve hatta ishale neden olabilir.

Bebeğimde gaz oluşumunu nasıl engelleyebilirim?

  • Bebeğinize yedirdiğiniz ve eğer bebeğinizi emziriyorsanız kendi yediğiniz yemeklere dikkat edin. Bebeğinizde gaz yaptığını veya yapacağını düşündüğünüz yiyecekler için doktorunuza danışın.
  • Bebeğinizi emzirme pozisyonunuzu iyi ayarlayın. Bebeğiniz başının karnından daha yukarıda durduğu pozisyonlarda, yuttuğu gazı daha kolay çıkarabilir.
  • Eğer bebeğiniz biberonla da besleniyorsa biberonu kontrol edin. Biberonun hava kaçırmadığından, deliğinin çok büyük veya küçük olmadığından emin olun.
  • Bebeğinizin karnına masaj yaparak gazını çıkarmaya çalışın.
  • Eğer bebeğinizin şiddetli gaz sancısı geçmiyorsa doktorunuzun da önereceği gaz damlasını kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin bacaklarını, bisiklet sürer gibi, yavaş ve hafifçe büküp, geri düz hale getirin.
  • Bebeğinize ılık bir banyo yaptırmak veya karnına sıcak havlu koymak da gazı çıkarmakta etkili olabilir.

Eğer bebeğinizin ağrısı tüm önlemleriniz ve hareketlerinize rağmen geçmiyor, rahatsızlığı devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

İlk Yayın Tarihi: 2 Mart 2016 @ 17:54

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0