Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit)

Bademcikler, dilin arka tarafında, boğazın iki yanında yerleşmiş lenf dokularıdır. Doğuşta çok küçüktür. 1 yaşından itibaren büyümeye başlar. Bunların bağışıklık sistemi ile ilgili görevleri vardır: Solunum yolu ile giren yabancı maddelerin, mikropların yakalanarak, bademciklerin içerisindeki bağışıklık sistemi hücreleriyle karşılaştıkları ilk yerdir. Bir anlamda, vücuda yabancı mikroplar, bağışıklık sistemi ile tanıştırılırlar. Bağışıklık sistemi o mikrobu tanıdığı zaman, bir daha vücuda girdiğinde o mikrobu yok etmek üzere çeşitli maddeler (antikorlar) üretir.

Bademcikler (tonsiller), genellikle (%80) virüslerle hastalanır. Bakteriler içerinde ise, en önemli etken “Beta grubu streptokoklardır”. Beta mikrobu bir virüs değil, bir bakteridir ve antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Boğazda saptanan mikroplar içerisinde tedavi edilmesi gereken tek mikrop ta beta streptokoklardır.

Bademcik enfeksiyonlarında az veya çok ateş, boğaz ağrısı, bazen ağız içerisinde yaralar oluşabilir. Bademcikler üzerinde beyaz cerahat birikintileri olması, bunların beta enfeksiyonu olduğunu düşündürse de, bazen virüsler de aynı -görüntüye yol açabilirler. Bu tablo, 3-5 gün kadar sürer. Ateş düşürücülerin yanı sıra, eğer söz konusu olan bir beta enfeksiyonu ise, 10 günlük antibiyotik (penisilin) tedavisi yapılmalıdır. C vitamini alınması bütün solunum sistemi enfeksiyonlarında yararlıdır.

Beta bakterisine bağlı olarak, nadir olarak hastalık geçtikten 2-3 hafta sonra akut romatizma (kalp romatizması) ya da akut glomerülonefrit (böbrek iltihabı) gelişebilirse de, bu durumun gerçekten çok nadir olduğu akılda tutulmalıdır.
Bazı insanların boğazlarında, beta mikrobu sürekli bulunur. Buna “taşıyıcılık” deriz. Mikrobu taşıyan kişiye bir zararı yoktur.

Bademcikler ne zaman alınmalıdır?

Eğer çocuğun nefes almasını, yutmasını engelleyecek kadar büyük bademcikler varsa, bademciklerin alınması gerekebilir. Keza bademciklerden kanamaların olması, bademciklerin abseleşmesi de bademcik ameliyatı için zemin hazırlayabilir. Başlangıçta simetrik büyüklükte olmasına karşın, daha sonra tek taraflı olarak büyüyen bademcikler, mutlaka doktora gösterilmelidir. Bu durumda da bademcik ameliyatı yapılabilir, çünkü bademciklerden lenfoma türü habis tümörler gelişebilir.

Bunun dışında, 2 yıl üst üste 5 kez bademcik iltihabı geçirme ve bunların bakteriler aracılığıyla olduğunun gösterilmesi ameliyat için bir gerekçe olabilir.
Genellikle, bademciklerin alınması için 4-5 yaşa kadar beklenir. Son yıllarda, bademciklerin alınmayıp, cerrahi olarak küçültülmesi şeklinde ameliyatlar da yapılmaktadır.

 

İlk Yayın Tarihi: 25 Ekim 2013 @ 00:33

2 “Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit)” yorumu;

Geniz eti · 4 Şubat 2015 at 16:54

[…] eti (adenoid), tıpkı bademcikler gibi lenf dokusu yapısına sahip, burnun arka tarafına yerleşmiş dokulardır. Bunlar da 1 […]

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları – Sevgili Bebek · 27 Ekim 2013 at 13:56

[…] Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit) […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0