ATEŞ Nedir, Nasıl Ölçülür, Ne Yapılmalıdır?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 9 Saniye
ATEŞ Nedir, Nasıl Ölçülür, Ne Yapılmalıdır?

ATEŞ Nedir?

Vücut ısısı, normal olarak 36.5-37.70 C arası değerlerde sabit tutulur. Genel olarak, vücut ısısı, sabah erken saatlerde düşük, akşam 16.00-18.00 arası en yüksektir. Yine de bu değişiklikler, normal değer aralığının dışına taşmaz. Ateş, vücut ısısının günlük oynamaların üstüne çıkması olarak tanımlanır. Normal seyrinden farklı ilerleyen vücut ısısı bazı problemleri de beraberinde getirebilir.

Ateş enfeksiyonlara, iltihaba veya yabancı bir maddeye karşı vücudun verdiği bir yanıttır.

Mikroplar ve Ateş

Mikropların birçoğu normal vücut ısısında çoğaldığından, vücudumuz ısısını yükselterek, bu mikropların ölmesini kolaylaştırmaya çalışır; yani, başka bir deyişle, ateş sırasında vücudumuz yabancı bir maddeyle savaş vermektedir. Ateş, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olabileceği gibi, menenjit gibi tehlikeli bir hastalığın ya da uzun süren ateşler, lösemi gibi habis bir hastalığın habercisi olabilir.

Ateş sırasında vücudumuzda neler olur?
Ateş yükselmeye başladığında, çocuk üşümeye ve titremeye başlar. Kalp, her 10C ısı artışı için dakikada 20 defa fazla atar. Aynı şekilde, çocuk, daha hızlı nefes alıp verir. Ateşliyken sıvı ihtiyacı artar. Vücut ısısı iyice yükseldiğinde, eller ve ayaklar soğuyup buz gibi olabilir ve vücutta mermer taşını andıran benekli bir görünüm ortaya çıkabilir. Çocuk terlemeye başladığında, ateş düşme eğilimine girmiş demektir.

Nasıl ölçülür?
Ateşin varlığından bahsedebilmek için, mutlaka ölçüm yapmak gerekir. Elle dokunularak karar verilen bir ateş, çocuğa gereksiz birçok tahlilin yapılmasına sebep olabilir. Aynı şekilde, çocuğun başının, yanaklarının ya da uzuvlarının sıcak olması; çocuğun ateşli olduğunu göstermez. Ateş ağızdan, koltuk altından, rektal yolla ve kulaktan ölçülebilir. Kulak ölçümleri için, bu iş için geliştirilmiş özle termometreler kullanılırken, diğer bölgelerden cıvalı ya da dijital termometreler kullanılabilir. Koltukaltından ölçümlerde, koltuk altı kuru ve temiz olmalıdır, 3 dakika tutulan civalı ya da kendi süresince tutulan termometrelerle yapılan ölçümlerde, 37.70 C’nin üzeri ateş olarak kabul edilir. Eğer ölçüm ağız içinden ya da rektal yolla yapıldıysa, sınır değerlerin 0.5-10 C daha yüksek olacağı unutulmamalıdır. Artık günümüzde civalı termometreler pek tercih edilmemektedir.

Ne yapmalı?
Ateş yükselirken çocuğun üstünü örtmemek, tam tersine çocuğa ince kıyafetler giydirmek gerekir. Bebekler için zıbın, büyük çocuklar için tişört ve ince bir pijama olabilir. Eğer çocuk sıkı giydirilirse, ateş çok fazla yükselir, havale ve su kaybı meydana gelebilir. Ateşli dönemde sıvı ihtiyacı artacağından, beslenebilen çocuklarda ağızdan bol miktarda sıvı gıdalar verilmelidir. Ateş düşürücüler, doktor tavsiye etmişse, kilosuna uygun dozda kullanılabilir. Ateş düşürücü tedavinin amacının, sadece çocuğu rahatlatmak olduğu, ateşe neden olan hastalığı ortadan kaldırmadığı unutulmamalıdır. Koltuk altı 38.50C, rektal 39oC’nin altındaki ateşlerde, ateş düşürücü kullanılmamalıdır. İki ayın altındaki çocuklarda, ateş nedeni mutlaka araştırılmalı, ateş düşürücüler kandan geç temizlendikleri için kullanılmamalıdır. Tüm yaş grubunda, ateşe neden olan hastalık tespit edilmeli ve ona yönelik tedavi başlatılmalıdır. Çocukluk çağında ateşin en sık sebebi, kendiliğinden geçen hastalıklar olduğundan keyifli, genel durumu iyi olan, rahat uyuyan çocuklara ateş düşürücü verilmemelidir. Ateş düşürücülerin de bir ilaç olduğu ve her ilaç gibi bunların da yan etkilerinin olduğu unutulmamalıdır. Çocukluk çağında güvenle kullanılabilecek ilk ilaç parasetamol olmakla beraber, bu ilacın yanlış dozda ya da daha önceden karaciğer hastalığı olan çocuklarda kullanımı, ağır karaciğer yetersizliğine sebep olabilir. Bu yüzden, bir doktora danışmadan eczaneden ilaç alıp kullanmak çocuğa zarar verir.
Farklı ateş düşürücülerin bir arada kullanılması ya da ateşin düşmemesi durumunda, sık aralıklarla aynı ilacın tekrarlanması ilaç zehirlenmesine sebep olabileceğinden tehlikelidir.

Ne zaman doktora başvurmalı?
Çocuğun sağlıklı hâline göre bitkin olması, beslenmemesi, eşlik eden nefes darlığı, şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, vücutta kırmızı-mor renkli döküntü ve fiskeler, kusma, boyunu hareket ettirememe, kol ve bacaklarda hareketsizlik, havale, şuur bulanıklığı, şiddetli karın ağrısı, balgam çıkartma, idrar yapmada zorluk ya da idrar renginde bulanıklık, kulak ağrısı ya da kanlı ishal varsa, geç kalmadan doktora başvurulmalıdır. Bunlara ek olarak, daha önceden bilinen kalp, böbrek ya da akciğer gibi hayati organları ilgilendiren kronik bir hastalık varsa, yine evde tedavi denenmemelidir. 2-3 günden uzun süren ateşlerde de doktorun çocuğu muayenesi doğru olur. Ateşi nelerin tetiklediği bilinmeli, bebeğinizin ateşini nasıl ölçeceğinizi öğrenmelisiniz. Yüksek ateş durumunda yapılması gerekenler ile ilgili bilinçlenmelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 4 Ekim 2013 @ 14:23

6 “ATEŞ Nedir, Nasıl Ölçülür, Ne Yapılmalıdır?” yorumu;

Şeftali ve Muz Püresi · 16 Nisan 2015 at 16:36

[…] elma suyuyla birlikte küçük bir tencereye koyun, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 2 ila 3 dakika kadar pişirdikten sonra blenderla püre haline getirin. Eğer püre fazla […]

Çilek, Şeftali ve Armut Kırıntısı · 14 Nisan 2015 at 17:07

[…] küçük, kalın tabanlı bir tencereye koyun ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yaklaşık 3 dakika pişirin. Etimeği parçalayın (plastik bir torbaya koyup üzerinden merdane […]

Nezle (rinit)-Soğuk algınlığı: · 4 Şubat 2015 at 17:03

[…] bulaşan, 1-3 günlük bir kuluçka döneminden sonra, 2-5 gün kadar burun akması, bazen hafif ateş, iştahsızlık, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle seyreder. Bu dönemde, çocuğun iştahı […]

Krup · 4 Şubat 2015 at 16:49

[…] kuru bir öksürüğe yol açar. Nefes alırken de çocuk horoz ötmesi gibi bir ses çıkartır. Ateş yoktur. Bu tablo, aslında 1-2 gün sürer ve geçer. Çocuklar soğuk ve nemli hava […]

Suyla Bulaşan Hastalıklar · 2 Şubat 2015 at 14:54

[…] çocuklarda havaleler de olabilir. Kimi zaman, ağır su ve tuz kaybına bağlı şok tablosu görülebilir. Hastalık […]

Çırpılmış Süzme Peynirli Yumurta · 6 Ocak 2015 at 16:05

[…] tavanızı tereyağ ile yağlayıp orta hararetli ateşe yerleştirin, sonra diğer malzemelerin hepsini karıştırıp tavaya dökün ve sürekli tahta […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0