Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit)

Bademcikler, dilin arka tarafında, boğazın iki yanında yerleşmiş lenf dokularıdır. Doğuşta çok küçüktür. 1 yaşından itibaren büyümeye başlar. Bunların bağışıklık sistemi ile ilgili görevleri vardır: Solunum yolu ile giren yabancı maddelerin, mikropların yakalanarak, bademciklerin içerisindeki bağışıklık sistemi hücreleriyle karşılaştıkları ilk yerdir. Bir anlamda, vücuda yabancı mikroplar, bağışıklık sistemi ile tanıştırılırlar. Bağışıklık sistemi o mikrobu tanıdığı zaman, bir daha vücuda girdiğinde o mikrobu yok etmek üzere çeşitli maddeler (antikorlar) üretir.

Bademcikler (tonsiller), genellikle (%80) virüslerle hastalanır. Bakteriler içerinde ise, en önemli etken “Beta grubu streptokoklardır”. Beta mikrobu bir virüs değil, bir bakteridir ve antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Boğazda saptanan mikroplar içerisinde tedavi edilmesi gereken tek mikrop ta beta streptokoklardır.

Bademcik enfeksiyonlarında az veya çok ateş, boğaz ağrısı, bazen ağız içerisinde yaralar oluşabilir. Bademcikler üzerinde beyaz cerahat birikintileri olması, bunların beta enfeksiyonu olduğunu düşündürse de, bazen virüsler de aynı -görüntüye yol açabilirler. Bu tablo, 3-5 gün kadar sürer. Ateş düşürücülerin yanı sıra, eğer söz konusu olan bir beta enfeksiyonu ise, 10 günlük antibiyotik (penisilin) tedavisi yapılmalıdır. C vitamini alınması bütün solunum sistemi enfeksiyonlarında yararlıdır.

Beta bakterisine bağlı olarak, nadir olarak hastalık geçtikten 2-3 hafta sonra akut romatizma (kalp romatizması) ya da akut glomerülonefrit (böbrek iltihabı) gelişebilirse de, bu durumun gerçekten çok nadir olduğu akılda tutulmalıdır.
Bazı insanların boğazlarında, beta mikrobu sürekli bulunur. Buna “taşıyıcılık” deriz. Mikrobu taşıyan kişiye bir zararı yoktur.

Bademcikler ne zaman alınmalıdır?

Eğer çocuğun nefes almasını, yutmasını engelleyecek kadar büyük bademcikler varsa, bademciklerin alınması gerekebilir. Keza bademciklerden kanamaların olması, bademciklerin abseleşmesi de bademcik ameliyatı için zemin hazırlayabilir. Başlangıçta simetrik büyüklükte olmasına karşın, daha sonra tek taraflı olarak büyüyen bademcikler, mutlaka doktora gösterilmelidir. Bu durumda da bademcik ameliyatı yapılabilir, çünkü bademciklerden lenfoma türü habis tümörler gelişebilir.

Bunun dışında, 2 yıl üst üste 5 kez bademcik iltihabı geçirme ve bunların bakteriler aracılığıyla olduğunun gösterilmesi ameliyat için bir gerekçe olabilir.
Genellikle, bademciklerin alınması için 4-5 yaşa kadar beklenir. Son yıllarda, bademciklerin alınmayıp, cerrahi olarak küçültülmesi şeklinde ameliyatlar da yapılmaktadır.

 

İlk Yayın Tarihi: 25 Ekim 2013 @ 00:33

2 “Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit)” yorumu;

Geniz eti · 4 Şubat 2015 at 16:54

[…] eti (adenoid), tıpkı bademcikler gibi lenf dokusu yapısına sahip, burnun arka tarafına yerleşmiş dokulardır. Bunlar da 1 […]

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları – Sevgili Bebek · 27 Ekim 2013 at 13:56

[…] Bademcik enfeksiyonu (Tonsillit ya da farenjit) […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1