Göbek Kordonu Ne Zaman Kesilmeli?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 53 Saniye
Göbek Kordonu Ne Zaman Kesilmeli?

Bebek ana rahminde oluştuğu andan itibaren, plasentaya göbek kordonu ile bağlıdır. Doğumun ardından bebek göbek kordonu kesilerek plasentadan ve anneden ayrılır. Göbek kordonu bebeğin doğumundan çok kısa bir süre sonra kesilir. Kordonu kesmeyi geciktirmenin, eskiden zararlı olduğu bilinirdi.

Fakat günümüzde göbek kordonunun hemen kesilmemesi gerektiği, böylece bebeğin sağlığı için daha iyi olacağı da söylenir. Bu konuda yapılmış araştırmalardan derlenmiş örnekleri aşağıda okuyabilirsiniz.

Göbek kordonunu hemen kesilmeyen bebeklerin kan seviyesi daha yüksek oluyor

Almanya’da Heidelberg Üniversite’sinde bu konu ile ilgili araştırmalar yapılmış. Doğumdan sonra kordonu hemen kesilen bebekler ile daha uzun süre bekledikten sonra kordonu kesilen bebekler kıyaslandığında, kordonu daha geç kesilen bebeklerin kan seviyelerinin % 32 daha fazla olduğu gözlemlenmiş.

Göbek kordonu geç kesilen bebeklerin demir oranı yüksek oluyor.

Kordonu geç kesilen bebeklerin kan oranının yüksek olması, demir oranının da yüksek olmasına sebep oluyor. Kordonu geç kesmek ileriki zamanlarda demir eksikliğinin önlenmesi açısından oldukça faydalı. Özellikle ilk aylarda bebeğe verilen mamaların demir takviyeli olduğu düşünüldüğünde, bebeklerin bu ihtiyaçlarını doğal yoldan anneleri tarafından gidermesi elbette büyük bir avantaj.

Kordonun geç kesilmesi anemi riskini engelliyor.

Bebeğe aktarılan kan miktarının fazla olması, anemi olma riskini azaltıyor. Hollanda’da Ann Trop Peadiatr tarafından 2004 yılında yapılan araştırmaya göre göbek kordonunun geç kesilmesi bebeğin hemoglobin seviyesinin ideal olmasını sağlıyor.

Kanama ve enfeksiyon riskini engelliyor.

Doğumdan sonraki günlerde bazı bebeklerde kanama ve enfeksiyon görülebiliyor. Rhode Island Üniversite’sinde yapılan araştırmalara göre göbek kordonu geç kesilen bebeklerde bu risk daha az oluyor.

Göbek kordonunun geç kesilmesi bebeğin kilosunu etkiliyor.

Göbek kordonunun geç kesilmesinin bebeğin kilosunu olumlu yönde etkilediği de kanıtlanmış araştırmalar arasındadır.

Bebekler nefes alma güçlükleri çekmiyor.

Göbek kordonunun geç kesilmesi ile bebek daha fazla oksijen alabiliyor. Suda doğum yapan bebekler kordon bağları sayesinde suda oksijensiz durabiliyorlar.

Anne ile ten tene temas devam ettiriliyor.  

Günümüzde doğumun hemen ardından bebek kontrolleri için annesinden uzaklaştırılıyor ve tabi bu esnada göbek kordonu da kesiliyor. Doğumdan sonra acil müdahale gerektirmeyen durumlarda bebeğin kordonunun hemen kesilmesi yerine annenin göğsüne yatırılması, hem annenin hem de bebeğin sakinleşmesini ve huzurlu olmasını sağlıyor. Böyle bir ortamda hormonlar olması gerektiği gibi işlevlerini yerine getiriyorlar. Aynı zamanda bebeğin anne ile tensel temasta olması, bebeğin vücut ısısını dengelemesine yardımcı oluyor ve emzirmeyi de kolaylaştırıyor.

Özellikle erken doğmuş prematüre bebeklerde kordonun geç kesilmesi birçok hastalığın önüne geçiyor.

Kordonu kesmek için 30 saniye bile fazladan beklenmesinin organ bozukluklarını, kalp karıncığı içindeki kanama olasılığını, kan nakli ihtiyacını azaltıyor. Özellikle düşük kilolu bebeklerde göbek kordonunun geç kesilmesi sepsis tehlikesini azaltıyor.

Göbek kordonunun geç kesilmesi bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Bebekler doğduklarında bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş oluyor. Göbek kordonunun geç kesilmesi bebeğin bağışıklık sisteminin daha hızlı gelişmesine yardımcı olur.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre anne ile bebeği, doğumdan sonra hemen ayırmak yerine, göbek kordonundaki kanın atımının durduğu zaman göbek kordonunu keserek ayırmak daha doğrudur. Bu kan atımının durması için de en az 3 dakika kadar beklenmesi gerekiyor.

Bu yeni görüş elbette pek çok karşıt görüşü de beraberinde getiriyor. Örneğin göbek kordonunun geç kesilmesi ile bebeğe daha fazla kan gideceğinden bebeğin sarılık olma ihtimalinin de arttığı söyleniyor. Fakat bu geçici sarılığın tehlikeli olabileceğine dair bir kanıt henüz bulunmamaktadır. Aksine yenidoğan sarılığının antioksidan etkileri olduğu için faydalı olduğu da söylenebilir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında doktorunuzdan göbek bağının ne zaman kesilmesi ve ne gibi etkileri olduğu konusunda bilgi edinmeniz, doğumdan önce bir karara varabilmeniz de, bebeğinizin doğumundan önce yapmanız gereken hazırlıklardan birisi haline geliyor gibi.

İlk Yayın Tarihi: 8 Mayıs 2016 @ 19:29

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0