Yeni Doğan Sarılıkları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 3 Saniye
Yeni Doğan Sarılıkları

Yenidoğan Sarılığı Hastalığı Tanımı

Yeni doğan sarılığı, yeni doğan döneminde vücudun ve gözlerin sararmasıdır. Bebeklerde sarılığa sebep olan, bilirubin denilen maddedir Bilirubin, karaciğerden safra ile bağırsaklara, buradan da dışkı ile dışarı atılır. Yeni doğan bebeklerde, herhangi bir nedenle bilirubinin vücutta birikmesi sarılığa neden olur.

Yenidoğan Sarılığı Hangi Dönemde Oluşur

 Bazı sağlıklı yeni doğanlarda, hayatın 3. gününde başlayan ve genellikle 1 hafta kadar süren fizyolojik sarılık denilen durum oluşabilir. Bu dönemde oluşan sarılık, karaciğerin henüz yeteri kadar olgunlaşmamasına bağlıdır. İlerleyen günlerde karaciğerin olgunlaşması ile sarılık giderek düzelir. Bu durumdaki bebek, doktoru tarafından kontrol altında bulundurulduğu sürece sorun oluşturmaz.

Yenidoğan Sarılığı Tedavisi

Yeni doğan sarılıklarının tedavisindeki en önemli basamaklarından biri de bebeğin sık emzirilmesidir. Sık beslenen bebeğin düzenli dışkılaması ile bilirubin dışkı ile atılır.

Fakat, bazen hayatın daha ilk gününde başlayan yeni doğan sarılıkları da meydana gelebilir. Yeni doğan bebekte, aile tarafından gözle görülür bir sarılık fark edildiğinde, derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Yeni Doğan Sarılığı ve Kan Uyuşmazlığı İlişkisi

Zamanında doğan bir yeni doğanda, 1. günde başlayan sarılıklarda sebep genellikle kan uyuşmazlığıdır. Kan uyuşmazlığı, annenin rh negatif, bebeğin rh pozitif kan grubundan olması durumunda olursa, bu duruma rh uyuşmazlığı adı verilir. Genellikle 2. doğumda gerçekleşir, ya da annede daha önceden düşük veya ölü doğum öyküsü vardır.

Kan uyuşmazlığının meydana geldiği bir diğer durum da ABO uyuşmazlığıdır. ABO uyuşmazlığı, annenin 0 kan grubunda bebeğin A, B veya AB kan grubunda olması ile olur. ABO uyuşmazlığında oluşan sarılık, daha hafiftir. ABO uyuşmazlığı ilk doğumda da olabilir. Kan uyuşmazlığının daha seyrek olarak görülen başka nedenleri de vardır. Eğer sarılık 20 günü geçerse, altta yatan başka hastalık olabilir ve bu durumda bebeğin araştırılması gerekir.

Bilirubin, bebek için tehlikeli düzeye ulaştığında ışık tedavisi (fototerapi) uygulanır. Eğer ışık tedavisine rağmen yüksek bilirubin düzeyleri yükselmeye devam ederse, kan değişimi yapılabilir.

İlk Yayın Tarihi: 28 Ekim 2013 @ 20:43

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0