Yenidoğan Bebeklerde Yaş Akciğer Hastalığı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 24 Saniye
Yenidoğan Bebeklerde Yaş Akciğer Hastalığı

Yenidoğan bebeğin geçici bir süre sık soluması olarak görülen bu hastalık yaş akciğer olarak adlandırılır.

Anne karnında bebekler amniyotik sıvı adı verilen bir sıvı ile dolu kesenin içinde büyürler. Bu amniyotik sıvı bebeği dış etkenlerden korur, sıcaklığı sabit tutar. Ayrıca bebeğin kemik ve akciğer gelişimi için de gereklidir. Bebekler anne karnında iken devamlı olarak bu sıvıyı akciğerlerine çeker ve geri verirler.

Bebekler anne karnındayken solunum için akciğerlerini kullanmazlar. Oksijeni plasenta aracılığı ile annelerinden alırlar. Plasenta organı üzerinden anneden direkt kan yoluyla gelen oksijeni kullanırlar. Yani anneler bebekleri için de nefes alıp verirler. Bebeklerin akciğerlerinde bulunan hava keselerinde ise akciğer tarafından üretilen su bulunur.

Doğum esnasında bebeklerin akciğerlerinde bulunan su hızla dışarı atılırken yerini hava ile değiştirir. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde bu süreç mekanik sıkıştırmadan dolayı, bebek vajinadan çıkarken rahatlıkla geçirilir. Kalan sıvı ise bebek ağlarken ağzından çıkabilir veya kana karışarak yok olabilir. Ancak sezaryenle doğan bebeklerde sıkışma olmadığı için, solunum problemleri ile daha sık karşılaşılır.

Yeni doğan bebeklerde pek çok solunum sorunu görülebilir ancak en sık rastlanan ıslak akciğer olarak da adlandırılan yaş akciğer hastalığıdır.

Yaş Akciğer Hastalığının Sebepleri:

Yaş akciğer hastalığının kesin sebepleri tam olarak bilinememektedir. Hangi bebeklerde doğumdan sonra yaş akciğer hastalığı görüleceği öngörülemez. Fakat bazı risk faktörlerinde daha sık karşılaşıldığı saptanmıştır.

Yaş akciğer hastalığı çoğunlukla sezaryenle dünyaya gelen bebeklerde veya erken doğan prematüre bebeklerde görülür. Bunların haricinde annenin doğum sırasında çok fazla sakinleştirici alması da yaş akciğer hastalığına sebep olabilir. Diabetli annelerin, astımlı annelerin ve sigara içen annelerin bebeklerinde de yaş akciğer hastalığı daha sık görülür.

Yaş Akciğer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dakikada 60dan fazla soluma,

Göğüs kafesinde çekilmeler,

İnleme,

Burun kanatlarının solunuma katılması

Daha ağır vakalarda ise morarma görülebilir.

Yaş Akciğer Hastalığının Tedavisi

Yaş akciğer hastalığının tanısını koyabilmek için öncelikle solunum zorluğuna yol açabilecek, RDS, enfeksiyon ve benzer diğer sebeplerin ekarte edilmesi gerekir. Bunun için akciğer filmi, kan tahlilleri ve kan gazı ölçümleri yapılabilir. Kan gazı ölçümü, bebeğin kanındaki oksijen seviyesi hakkında bilgi verir. Akciğer filmi ile ise bebeğin solunum sıkıntısı çekmesine sebep olabilecek diğer hastalıların araştırılmasında yardımcı olur.

Yaş akciğer hastalığının tedavisi durumun ciddiyetine göre değişir. Yalnızca küvez içinde oksijen verilmesinin yeterli olduğu durumlar olabilir. Ya da bebek beslenemediği için oksijen vermenin yanı sıra serum takılıp bebeğin beslendiği ve suni solunum aygıtına bağlandığı durumlar da olabilir.

Bebeklerin 3 gün boyunca solunum ve kalp fonksiyonlarının izlenmesi gerekir.  Eğer bebeklerin akciğerlerinde herhangi bir sorun yoksa, çoğunlukla bebekler 3 günlük olduklarında kalıcı bir sorun olmadan yaş akciğer hastalığı giderilmiş olur.

İlk Yayın Tarihi: 27 Mart 2016 @ 20:21

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1