Yeni Doğan Bebek Bakımında Karşılaşılabilecek Sorunlar

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 25 Saniye
Yeni Doğan Bebek Bakımında Karşılaşılabilecek Sorunlar

Oldukça narin olan yeni doğan bebeklerde, özellikle doğumun ilk haftalarında bir takım sağlık sorunları veya aileyi endişelendiren beslenme, uyku vb. konulardaki sorunlar baş gösterebilir. Bu durumların bazıları ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğinden, bu tarz sağlık sorunlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Doğumda Oluşan Yaralar

Eğer yeni doğan bebek büyükse veya zorlu bir doğum geçirmişse doğum sırasında bir takım yaralar oluşması riski vardır. Bazı bebeklerde bu yaralar hemen iyileşirken bazılarında bir süre daha kalmaya devam eder. En çok görülen durumlardan biri köprücük kemiğinin kırılmasıdır. Bu durumda yapılması gereken şey kırılan kemiğin tarafındaki kolun bir süre hareketini engellemektir.

Öksürük

Öksürük bebeğinizin normalden hızlı emmesine bağlı olabilir. Eğer öksürük belli bir rutine dönüşürse ve hemen her emzirmede ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurun. Bu durum bebeğinizin ciğerinde bir soruna işaret olabilir.

Yeni Doğan Bebeğin Yeterince Beslenmesi

Çoğu anne bebeğinin yeterince süt emdiğinden emin olamamaktadır. Genellikle bebekler ne kadar emmesi gerektiğini bilir ve annede beslenmesi için yeterli süt bulunur. Bebeğinizin yeterince beslendiğinin işaretleri olarak,

  • Göğüslerinizin emzirme sonrası sütün bebeğe geçmesiyle yumuşadığını hissetme
  • Emzirme sonrasında bebeğin rahatlamış ve doymuş bir hale bürünmesi
  • Doğumdan hemen sonraki kilo kaybının ardından bebeğin kilo almaya başlaması
  • Başlangıçta altını 2 veya 3 kere ıslatan bebeğinizin bunu 6 ila 8 kere arasına çıkarması

sayılabilir. Eğer bebeğinizin yeterince süt emmediğini düşünüyorsanız aşağıdaki işaretlere dikkat edin ve devam ederse doktorunuza başvurun.

  • Bebeğinizin 5 günün ardından kilo vermeye devam etmesi
  • Altını 6-8 kereden az ıslatması
  • Emzirmenin 1 saatten fazla sürmesi ve bebeğin doymuş gibi görünmemesi
  • Bebeğin idrarının koyu bir renk alması
  • Bebeğin sürekli uyuşuk veya rahatsız olması hali

Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzensizliği

Bu durum özellikle anne-babalar için çok yorucu bir hal almaktadır. Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni olmadığı için ve kesik bir halde uyuduğundan bu durum aileyi de etkilemektedir.

Bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırmak için onu kısa aralıklarla yatırın. Yeni doğan bebekler ilk 6 ile 8 hafta arasındaki zamanda iki uyku arasında iki saatten fazla ayakta kalamazlar. Bebeğinizi bu süreden fazla uyanık tutmak onu fazla yoracağından uykuya dalmasını zorlaştıracaktır.

Bunun yanı sıra, ilk birkaç gün mümkün olmasa da, 2 haftalık bebeklerden itibaren bebeklere yavaş yavaş gece-gündüz farkı belirtilmeye başlanabilir. Gündüzleri evi aydınlık tutun ve bebeğinizle mümkün olduğunca çok vakit geçirin. Geceleri ise ışıkları kısın, oyun oynamayın ve mümkün olduğunca bebeğinizle konuşmayın. Bir süre sonra bebeğiniz gecelerin uyumak için olduğunu anlayacaktır.

Ayrıca uyumadan önce bebeğinize ninni, şarkı söylemek veya hikaye, masal okumak onu sesinizle rahatlatacağından uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Uyku öncesinde yapılanları rutin haline getirmek bebeğin ileride bir uyku düzeni geliştirmesini kolaylaştıracaktır.

İlk Yayın Tarihi: 29 Mart 2016 @ 19:17

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0