Yenidoğan Bebeğinizin İlk Yazı İçin 5 Tavsiye

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 40 Saniye
Yenidoğan Bebeğinizin İlk Yazı İçin 5 Tavsiye

Yeni doğmuş bebeğinizin bünyesi yetişkinlere göre çok daha hassastır. İklim koşullarından, mikroplardan, dışarıdan gelen seslerden, ışıktan ve pek çok etkenden biz yetişkinlere göre çok daha etkilenirler. Bebeğinizin hassas bünyesinin geçirdiğimiz bu sıcak yaz aylarında mümkün olduğunca az etkilenmesi için bazı ip uçlarını derledik.

1.Bebeğinizin vücut ısısına dikkat etmelisiniz.

Yenidoğan bebek mevsim normallerinde seyretmeten hava sıcaklıklarından çok etkilenir. Normalde zaten yüksek olan vücut ısıları iyice yükselebilir. Bu yüzden giydiği kıyafetlere dikkat etmeli bulunduğu odanın ısısının çok yüksek olmamasına özen göstermelisiniz. Bebeğinizin rüzgara maruz kalmasına engel olacak şekilde odanın havalandırmasını sağlayabilirsiniz. Ayaklarında kısa bir çorap, ince ve kısa kollu bir kıyafetle, havalandırılması iyi yapılan bir oda yenidoğan bir bebek için uygundur.

Yenidoğan bebeklerin terleme fonksiyonları henüz yeterli olmadığı için, vücut ısısı olması gerekenden fazla yükselmeye yatkındır. Bu yüzden gün içerisinde dışarıya çıkılacaksa, güneşin çok dik açıda olmadığı saatleri tercih etmelisiniz. Ayrıca koyu renkli kıyafetler güneş ışınlarını emdiği için, açık renkli kıyafetleri tercih etmeniz daha uygun olur.

2.D vitamini

D vitaminin en önemli kaynağı bilindiği üzere güneş ışınlarıdır. Yaz ayları D vitamini alınımı için oldukça elverişlidir. Ancak yenidoğan bebeğinizi güneşlendirirken oldukça dikkatli davranmalısınız. Öncelikle saat 11:00 ile 16:00 arasında bebeğinizi güneşe çıkarmamalısınız. Bu saat aralıkları dışında bebeğinizi, başında şapkasıyla birlikte, kısa periyotlar halinde güneşlendirebilirsiniz. Açık renkli kıyafetler seçmek ve kol ve bacaklarını açıkta bırakmak uygun olacaktır.

Güneşin yoğun olduğu saatlerde ise bebeğinizi gölgelik bir yerde tutmanız da yeterli olacaktır D vitamini alımı için.

3.Bebeğinizin yeteri kadar sıvı aldığından emin olmalısınız.

Yenidoğan bebeklerin sıvı ihtiyacı yetişkinlere ve çocuklara kıyasla daha fazladır. Ancak bebeğe bunlara rağmen su verilmez. Çünkü yenidoğan bebeğe suyun içindeki mineral ve diğer maddeler yabancıdır. Bu yüzden bebekler sıvı ihtiyaçlarını annelerinin sütünden giderirler. Bebeğinizin yeteri kadar sıvı aldığından emin olmak için sık sık emzirme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bezini sık sık değiştirmeniz, bebeğinizin yeteri kadar sıvı aldığının göstergesidir.

Ayrıca eğer bebeğinizin bıngıldağı çökük durumdaysa bu vücudunun çok susuz kaldığını gösterir. Acilen bebeğinizi emzirmeniz gerekir. Bıngıldağın çöktüğü durumlarda kusma ve ishalde görülebilir. Doktorunuzdan yardım almanız doğru olur.

  1. Hijyen koşullarına özen göstermelisiniz.

Yaz aylarında artan bağırsak enfeksiyonları için bebeğinizin hijyen koşullarına ekstra dikkat etmelisiniz. Bebeğinize dokunan kişilerin ellerini yıkadığından emin olmalısınız. Bezini sık sık değiştirmelisiniz.

Yazın terleyen bebeğinizde pişik oluşması ihtimali de yüksektir. Eğer bebeğinizde pişik oluşmuşsa, bez değişimi yaparken poposunu ılık suyla yıkadıktan sonra iyice kurulayarak, çinko oksit içeren pişik kremlerinden bolca sürebilirsiniz.

  1. Sinek ve böceklerden korunmak için…

Yaz aylarının kabusu olan sivrisineklerden bebeklerinizi korumak için yataklarının üzerinde cibinlik kullanabilirsiniz. Ayrıca pencerelere sineklik takmak da sivrisinekleri uzak tutmak için etkili olacaktır.

Önlemlerinize rağmen eğer bebeğinizi sivrisinek ısırırsa, ısırılan bölgeyi sabun ve su ile yıkamalısınız. Isırılan bölgede kaşıntı olacaktır. Bu yüzden bölgenin enfeksiyon kapmaması ve gelecekte iz kalmaması için bebeğinize ince bir eldiven giydirebilirsiniz.

Eğer enfeksiyon ya da alerji belirtisi varsa doktora görünmeniz gerekir. Enfeksiyon belirtileri ise şunlardır;

Isırılan bölgede şişkinlik, kızarıklık olur. Bebeğin ateşi yükselir.

Özellikle kene ısırmaları lyme hastalığına sebep olabilir. Lyme hastalığında ısırılan bölgenin çevresinde kızarıklık olur. Yorgunluk, titreme, ateş, ısırılan yerde şişlik ve ağrı oluşur.

İlk Yayın Tarihi: 31 Temmuz 2016 @ 17:12

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0