Bebeklerde Göz Sorunları: Nedenler ve Belirtiler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 15 Saniye
Bebeklerde Göz Sorunları: Nedenler ve Belirtiler

Bebeğiniz neleri görmeli?

Yeni doğan bebekler gözlerinden en fazla 25 cm uzaklıkta olan objeleri görebilir. Bu mesafede bebeğinizi emzirirken onun ve sizin gözleriniz arasındaki mesafeyle hemen hemen aynıdır. Doğumdan hemen sonra bebeğinizin gözleri birlikte çalışmamakla beraber, bilim adamları doğumdan itibaren 3. aya kadar bebeklerin her objeyi çift gördüklerini belirtmektedir. Ayrıca bebekler 4 aya kadar renkleri ayırt edemezler; bu nedenle bebeğinizin ilgisini çeken objeler genelde siyah beyaz olanlar veya yüksek kontrastlı renklerden oluşanlardır.

Bebeklerde Oluşabilecek Göz Sorunları

Şaşılık: Şaşılık bebeğin göz kaslarının dengesinin bozulmasıyla oluşan bir hastalıktır. Yeni doğanların %2’sinde görülmekle beraber, çoğu bebekte 3 aya kadar rastlanabilmektedir. Bununla beraber, eğer bebeğinizin gözleri birbirinden tamamen bağımsız olarak hareket ediyorsa bu tahmin edebileceğiniz gibi tıbbi bir durumdur, ve ciddi bir tedavi gerektirmektedir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı: Yeni doğanların %1’inde görülen bu durum, bebeğinizin aşırı derecede gözyaşı üretmesiyle veya gözlerinden ifrazat akıntısıyla kendini gösterir. Bu durum çoğu zaman kendi kendine düzelmekle beraber, daha ciddi durumlarda doktorunuz antibiyotikli göz damlası kullanmanızı önerebilir. Böylesi bir durumda bebeğinizi rahatlatmak için bebeğinizin gözlerine ılık kompres yapabilirsiniz.

Göz donukluğu: Genelde bir gözde oluşan bu durum etkilenen gözde görüşün zayıf olmasından kaynaklanır. Bundan dolayı da bebek sadece öbür gözünü kullanır ve göz donukluğundan etkilenen göz bir nevi “donuk” bir görüntü alır. Bu hastalık yeni doğanların hemen hemen %4’ünde görülmektedir ve erken teşhis halinde tamamen düzeltilebilir. Fakat 5-6 yaşına kadar tedavi edilmediğinde, etkilenen gözde kalıcı körlüğe neden olabilir.

Katarakt: Katarakt genelde bebeklerden ziyade yaşlılarda görmeye alıştığımız bir göz sorunudur. Fakat bazı bebekler kataraktlı gözle doğabilirler. Bu genelde kalıtımsal nedenlerden kaynaklanmakta olup, hamilelik sırasında annenin geçirdiği virütik bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Kataraktın çözümü bebek 1. ayını doldurduktan sonra ameliyatla kataraktın sebebi olan göz lensinin alınmasıdır.

Bebeklerde Göz Sorunu Belirtileri

Aşağıda doğumdan itibaren yaşa göre bebeğinizde karşılaşabileceğiniz göz sorunu belirtilerini listeledik:

Doğumdan hemen sonra:

  • İnsan yüzünün veya sık desenli bir objenin bebeğinizin dikkatini çekmemesi.

1-2 ay arası:

  • Bebeğinizin gözleriyle bir objeyi takip edememesi.
  • Gözlerin şaşılığı veya yamukluğu

3-4 ay arası:

  • Bebeğinizin 4-5 metre kadar bir mesafe uzaklıktan sizi görememesi.
  • Bebeğinizin yakınında olan eşyaların farkında olmaması.

Her yaşta:

  • Bebeğinizin objeler yakınında olmadığı sürece onları farketmemesi.
  • Bebeğinizin baktığı şeyleri daha iyi görmek için kafasını yan çevirmesi veya yan yatması.
  • Göz etrafında kızarıklık veya göz akıntısı.
  • Göz kapaklarında düşüklük.
  • Göz lenslerinin sisli görünmesi.
  • Gözlerde aşırı gözyaşı salgılanması, ışığa karşı hassaslık.
  • Bebeğinizin sürekli gözlerini ovması.

İlk Yayın Tarihi: 5 Aralık 2014 @ 18:50

2 “Bebeklerde Göz Sorunları: Nedenler ve Belirtiler” yorumu;

Baharatlı Havuç ve Turp Püresi · 6 Temmuz 2015 at 16:56

[…] içerdiği bol miktarda A vitamini ve beta-karotenle bebeğinizin göz sağlığı açısından son derece önemli bir […]

Somon sürprizi · 2 Ocak 2015 at 18:01

[…] bilgisi: Somon gibi yağlı balıklar, göz ve beyin gelişimi için önemli olan esansiyel yağ asitleri bakımından […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0