Yeni Doğan Bebeklerde Göz, Ağız ve Burun Bakımı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 3 Saniye
Yeni Doğan Bebeklerde Göz, Ağız ve Burun Bakımı

Yeni doğan bebeklerin göz bakımı, ağız bakımı ve burun bakımı son derece önemli bir konudur. Bebeğinizin gözlerini, ağzını ve burnunu her gün düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Bebeğinizin sağlığı ve konforu için yapmanız gereken bu bakımların ayrıntılarından bahsetmek istiyoruz. İşleyeceğimiz konular ise şu şekilde: Göz temizliği nasıl yapılır, göz çapağı neden olur ve nasıl temizlenir, pamukçuk hastalığı nedir, ağız temizliği nasıl olur ve ağız kokusu nasıl giderilir?

Bebeklerde Göz Temizliği ve Bakımı

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Yeni doğan bebeğinizin gözleri düzenli bakım gerektirir. Yeni doğmuş bebeklerin çoğunda gözyaşı kanalı ve gözyaşı kesesi dardır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması sık rastlanan bir durumdur. Bu durum genelde bir yaşına kadar kendiliğinden düzelir.

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır, Göz Çapağı Nasıl Temizlenir?

Bebeğinizin rutin göz bakımı için yapmanız gereken saf suyla ıslatılmış pamukla silmektir gözlerini silmektir. Bebeğinizin göz bakımını sık sık yapmanıza rağmen çapaklanma çok olabilir. Bunun sebebi gözyaşı kanalının ve gözyaşı kesesinin geç olgunlaşmasıdır. Böyle durumlarda sabırlı olmak ve düzenli olarak masaj yapmak gerekir. Gün içerisinde 3 4 defa, her seferinde 15 20 defa bebeğinizin kaşından göz pınarına doğru, göze dikkat ederek hafifçe bastırarak, göz çapaklanması masajı yapabilirsiniz.

Bebek bir yaşına gelmesine rağmen sorun devam ederse bir göz hekiminin müdahalesi gerekebilir.

Bebeklerde Ağız Temizliği ve Bakımı

Gözlerine olduğu gibi bebeğinizin ağız içi bakımını da her gün yapmanız gerekir.

Bebeklerde Pamukçuk: Hemen hemen her yerde bulunan mantar sporları yetişkin insanlara bir zarar vermezken, bebeklerin ağız içlerine yerleşerek, bir mantar hastalığı olan pamukçuk hastalığına sebep olurlar. Bebeğin damağında pamuk atılmış gibi bir görüntü varsa bu mantar hastalığı olabilir. Lakin dikkat edilmesi gereken bebeğin dilinin üzerindeki tabakayı mantar hastalığı ile karıştırmamak. Bebeğiniz anne sütü emdiği için dilinin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur, bu son derece normaldir.

Bebeklerde Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin ağız bakımı için her gün, kaynatılmış soğumuş suya temiz bir tülbent batırarak ağzının içini temizleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizde pamukçuk hastalığı varsa, günde birkaç defa bu kez karbonatlı su ile ıslatılmış bir tülbentle ağız içini temizlemeniz gerekir. Karbonatlı suyu hazırlamak için yapmanız gereken bir bardak kaynayıp soğumuş suya bir çay kaşığı karbonat eklemektir. Karbonatlı su bebeğin ağzında alkali bir ortam oluşturur. Alkali ortam pamukçuğun oluşmasına sebep olan asitli ortamın tam tersidir. Fakat bebeğin ağzında bu basit yöntemle düzelemeyecek kadar fazla pamukçuk oluşmuşsa, bebeği bir hekime göstermek gerekir.

Bebeklerde Ağız Kokusu Nedenleri

Bebeklerde ağız kokusunun, ağız içi boşluğu ve üst solunum yolu olmak üzere iki farklı kaynağı olabilir.

Ağız içi boşluğundan kaynaklanan ağız kokularının nedenleri arasında, ağız temizliğinin düzenli yapılmaması, diş ve diş eti iltihapları, uzun süreli açlık gibi nedenler olabilir.

Bir diğer ağız kokusu kaynağı olan üst solunum yolu sorunları ve diğer metabolizma sorunları ise, sinüs, bronş ve bademcik hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, solunum yolu enfeksiyonu, bağırsak iltihapları gibi iç organ hastalıkların kaynaklanabilir.

Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Bebeğinizin ağzına düzenli yapacağınız bakım ve temizlikler büyük ölçüde ağız kokusuna engel olacaktır. Diş çıkartma dönemlerinde ağız kokusu görülebilir, böyle durumlarda dişin tamamen çıkmasını bekleyebilir ya da bir diş doktorundan tavsiye ve yardım alabilirsiniz.

Eğer bebeğinizin ağzında iltihaplanma görürseniz derhal bir diş hekimine gitmeniz gerekir.

Düzenli bakım ve temizlik yaptığınız halde halen ağız kokusu geçmedi ise, doktorunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır, yukarıda bahsedildiği gibi önemli bir hastalığın belirtilerinin biri olabilir ağız kokusu.

İlk Yayın Tarihi: 7 Şubat 2016 @ 17:10

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1