Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 6 Saniye
Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal yöntemlerle rahatlatılmalı ve tedavi edilmelidir.

Diş çıkarma ağrısını dindirmek adına kullanılabilecek oral ağrı kesici, krem ve analjezikler çocuk doktoru tarafından bizzat onaylanmadığı sürece 2 yaşından küçük bebeklere uygulanmamalıdır. Bu tür ilaçlar aşağıdaki yan etkilere ve daha da önemlisi aşırı kullanımda kalıcı beyin hasarına yol açabilir:

  • Huysuzluk hali
  • Kafa karışıklığı
  • Uyku hali
  • Görme bozukluğu
  • Titreme
  • Kusma
  • Nöbet
  • Kalp yetmezliği

Doğal ve Güvenli Çözümler

Bebeğinizin diş çıkarma ağrısını daha doğal yöntemlerle geçirmek onun için uzun vadede daha sağlıklı bir karar olacaktır. 6-18 aylık bebeklerde görülen bu durum, aşağıdaki doğal yöntemlerle hafifletilebilir.

  • Bebeğinizin her zaman kullandığı diş kaşıyıcısını, 10-15 dakika buzlukta tuttuktan sonra ona sunmak yeni çıkmaya başlayan süt dişlerine bir nevi soğuk kompres etkisi yaratacaktır. Gıda güvenli silikondan yapılan dişliklerde bu yöntem daha etkili olacaktır.
  • Aynı zamanda bebeğiniz katı gıdalara geçtikten sonra, soğuk bir muz ve havuç da kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bebeğin yeni çıkan dişleri ile besinlerden parçalar koparması durumunda akciğerlerine kaçmasına engel olmaktır. Bu yüzden bu besinleri verdiğiniz sırada bebeğinizin yanında bulunmanız ve oturur pozisyonda olması gerekir. Salatalık, kereviz sapı ve elma da deneyebilirsiniz.
  • Temiz bir bezi bolca su ve sabun ile yıkadıktan sonra iyice durulayın ve buzlu suda bir kaç dakika bekletin. Bu bezi parmağınıza geçirerek bebeğinizin diş etlerine masaj yapmanız onu oldukça rahatlatacaktır.
  • Eğer bebeğiniz emzik kullanıyorsa emziğini de soğumuş bir şekilde ona sunabilirsiniz.
  • Bebeğiniz için alacağınız diş kaşıyıcılarının içi su dolu olanlarını tercih etmemelisiniz. Bebeğiniz yeni çıkmakta olan dişleriyle bu kaşıyıcıları patlatabilir.
  • Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde salyaları akabilir. Salya akan bölgenin tahriş olmaması için, o bölgeyi sık sık temiz bir bezle silmelisiniz. Bebeğin ağzını silerken mümkün olduğunca nazik davranmalısınız, ağrısını arttırabilirsiniz.
  • İçine buz koyduğunuz temiz ve tüy bırakmayan bir havluyu bebeğinizin emmesine izin verebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 14 Ekim 2015 @ 17:07

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0