Yaz Sıcağında Yemek İstemeyen Ufaklıklar İçin Öneriler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 55 Saniye
Yaz Sıcağında Yemek İstemeyen Ufaklıklar İçin Öneriler

Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarımızdan sık sık “yemiycem, istemiyorum, tokum” kelimelerini duymaya başladık. Sıcak havalarda iştahın kapalı olması, çok daha az yiyerek doyma durumu yalnızca çocuklarda değil, biz yetişkinlerde de var aslında.

Daha az ve sık yemek, gün içerisinde daha fazla sıvı tüketerek şişkinlik hissi olması, atıştırmalıkların, özellikle soğuk atıştırmalıkların daha çok tüketilmesi çocukların iştahını kapatıyor. Tabi yaz aylarında deniz, kum, arkadaşlar derken çocuklar yemek yemek için bile oyuna ara vermek istemeyebiliyorlar.

Özellikle 15 ila 18. aylar arasında çocuklarda yemek seçme, yemek istememe gibi davranışlara sıklıkla karşılaşılırken, üzerine bir de bu dönemler yaz aylarına gelmişse, anne ve babalar için bu durum içinden çıkılamaz hale gelebiliyor.

Elbette anne ve babaların çocuklarının yeterli besini alamadıkları korkusuyla yemek yeme konusunda aşırı ısrarcı olması, ödül ve ceza sistemi ile yemek yedirmeye çalışmaları, çocukların iyice olayı büyütmesine ve inatlaşmasına da sebep olabiliyor.

Eğer çocuğunuzun iştahsızlık problemi varsa, iştahını arttırmaya çalışmadan önce, bu sorunun bir rahatsızlıktan dolayı olup olmadığını araştırmanız gerekir. Çocukların geçirdiği bir çok rahatsızlık iştahsızlığa sebep olabilir. Çocuk diş çıkarma dönemindeyse, ateşli hastalık ya da kansızlık gibi sorunları varsa, bunlar iştahsızlığa sebep olur. Ayrıca bağırsak parazitleri, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar da iştahsızlığa neden olur.

Çocuğunuzun iştahsızlığının sebebinin bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığından emin iseniz, bir diğer unutmamanız gereken nokta da, çocuğun gelişiminin devam edip etmediği ve gün içerisinde daha az öğün daha fazla yemek yerine, daha sık ve az yemeğe başlamış olmasıdır. Çocuk gün içerisinde az miktarda da olsa yemeye devam ediyor, sıvı alımını yeterli yapıyorsa, dışkısında problem yoksa ve gelişimi devam ediyorsa, bunu iştahsızlık olarak değerlendirmemek gerekir. Çünkü az az yediği yiyecekler demek ki ana öğünde yediği yemekler kadar besin değeri taşıyor demektir.

Eğer çocuğunuzun herhangi bir rahatsızlığı olmadığından eminseniz ve az yediğini düşünüyorsanız, işte bu öneriler işinize yarayabilir.

Yaz aylarında, bizler gibi çocuklar da daha az yemek isterler. Bu yüzden mümkün olduğunca yediği besinlerin faydalı olması için özen gösterin. Yani çocuğun ne kadar yediğinden çok ne yediğine odaklanın.

Mümkün olduğunca şeker, bisküvi, abur cubur gibi besinlerden uzak tutmaya çalışın. Abur cubur istediği zaman çocuğunuza daha faydalı ve sevebileceği seçenekler sunmaya çalışın. Örneğin, sütlaç, muhallebi tatlılar hazırlayabilir ya da dondurma verebilirsiniz. Çocuğunuza dondurma vermekle alakalı şüpheleriniz varsa Çocuklara Dondurma Yedirmeli Mi Yedirmemeli Mi? yazımıza göz atabilirsiniz.

Yiyecekleri çocuğunuzun rahatça yiyebileceği şekilde hazırlayabilirsiniz. Örneğin kocaman bir dilim börek vermek yerine, onu küçük parçalara bölebilir ve kendisinin yemesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz kendi başına yediği zaman yemek yemek daha zevkli gelebilir. Ya da salatalık, havuç gibi sebzeleri elinde rahatça tutup yiyebileceği porsiyonlar halinde hazırlayabilirsiniz.

Çocuğu yaşıtlarıyla birlikte yiyebileceği ortamlarda bulundurmak da iyi bir çözümdür. Yalnızca iştahsızlık sorunu için değil, çocuk sevmediği besinleri dahi yaşıtı çocuklar yerken gördüğünde ilgi duyabilir.

Çocuğu yemesi için zorlamak maalesef pek çok ebeveynin düştüğü bir hata. Endişeleriniz nedeniyle çocuğu yemek için zorlamanız ve ödülle teşvik etmeye çalışmanız anlaşılabilir ve tüm yetişkinlerin hak verdiği bir durum olsa da, bu yalnızca çocuğun yemek probleminin kemikleşmesine sebep olur.

Atıştırmalık öğünleri mümkün olduğunca hafif tutarak çocuğun ana öğünü istemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin sebze veya meyve gibi yada dondurma gibi hafif yiyecekleri seçebilirsiniz. Çocuğunuza dondurma vermenin sakıncalı olabileceğinden şüpheleniyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz;

Çocuklara Dondurma Yedirmeli Mi Yedirmemeli Mi?

Yemek yemeyi tüm ailenin bir araya toplandığı televizyon gibi dikkat dağıtıcı öğeler yerine sohbet ve neşeyle geçen bir sürece çevirmeye çalışın.

Çocuk ister elleriyle isterse çatalla yesin, bırakın kendi karar versin. Ayrıca döküp saçmasına tepki göstermeniz de yemek yemeyi reddetmesine sebep olabilir.

 

İlk Yayın Tarihi: 7 Ağustos 2016 @ 08:50

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1