Bebeğimi Kaç Aylıkken Denize Sokabilirim?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 5 Saniye
Bebeğimi Kaç Aylıkken Denize Sokabilirim?

Tatile gitmek, denize girmek, güneşlenmek güzel, fakat küçük bebeği olan aileler için beraberinde bir sürü sorular da getiriyor.

Bebeğimi kaç aylıkken denize sokabilirim?
Bebeğim havuza girebilir mi?
Bebeğimi hangi saatler arasında denize sokabilirim?
Bebeğim ne kadar süre suda kalabilir?

Bu ve benzeri konulara dikkat edilmediği takdirde tatil maalesef kabusa dönebiliyor.

Bu soruları uzmanlara sorduğumuzda çeşitli cevaplar alıyoruz. Çünkü verilebilecek net ve kesin bir cevabı yok. Şimdi aldığımız yanıtlar doğrultusunda sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.

Öncelikle bebeğimi kaç aylıkken denize sokabilirim sorusundan başlayalım.

Bu soru için uzmanlar farklı yorumlar sunuyor. Bazılarına göre bebek eğer prematüre değilse, 3-4 aydan sonra denize sokabiliriz. Yani bebeğin vücudundaki cilt altı yağ dokusunun geliştiği 5.5-6 kilodan itibaren denize sokulabilir.

Bazı uzmanlar ise şu cevabı veriyor;

Bildiğiniz gibi bebeklerin bağışıklık sistemi ilk 6 aylık dönemlerinde düşüktür. Anne sütü ile desteklenir, enfeksiyonlardan korunur. Aynı zamanda 6 aylık döneme kadar aşıları tamamlanır. Bebeğin verem, beşli karma aşıları (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve HIB) üç doz, pnömokok aşıları 3 doz, hepatit B aşıları 3 doz, rotavirüs aşıları 2 veya 3 doz olarak yapılmışsa denize girmesinde bir sakınca yoktur. Bu aşıların tamamlanması da 6 aylık döneme denk geliyor.

Bebeğim havuza girebilir mi?

Bebekler ve küçük çocuklar havuz suyunu yutabilirler. Havuza atılan kimyasalların yanı sıra kapabileceği enfeksiyonlar da büyük risk yaratır. Her tatilde bir çok aile maalesef çocuklarının havuzdan kaptığı enfeksiyonlar sebebi ile tatillerini yarıda kesmek zorunda kalıyorlar.

Kirli bir havuzdan idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonları, ağız içi yaraları, gözlerde iltihap gibi pek çok hastalık bulaşabilir. Bu yüzden bizim tavsiyemiz bebekleriniz için mümkün olduğunca havuz yerine denizi tercih etmenizdir.

Bebeğimi hangi saatlerde denize sokabilirim?

Eğer hava kapalı ve sıcaksa 10:00’dan 18:00’a kadar denize sokulabilir. Fakat hava açık ve güneşliyse saat 12:00 ile 15:00 arası denize sokulmamalıdır. Ya da çok kısa süreyle başında şapkası ile, koruyucu krem sürülerek ve başı ıslatılarak sokulabilir.

Bebeğim ne kadar süre suda kalabilir?

Bebeğin ne kadar süre suda kalabileceğini etkileyen pek çok etken vardır. Dış ortamın ısısı, suyun ısısı, bebeğin suya vereceği tepki, havanın bulutlu olup olmaması gibi.

Ancak çok küçük bebekler sıcak bir suda bile eğer ilk defa giriyorlarsa 3-5 dakikadan fazla kalmamalılar. Kimi bebek suya girince çığlık çığlığa bağırmaya başlarken, kimi bebek etrafa gülücükler saçar ve ellerini ayaklarını çırparak oyunlar oynar. Tüm koşullar uygun olsa da en önemli cevabı bebeğiniz verecektir. Zamanla bebeğiniz de suya alışarak daha uzun süre kalmak isteyecektir.

Bu soruların yanı sıra anne ve babaların dikkat etmesi gereken bir nokta ise kum! Kuma dikkat etmelisiniz. Kum üzerinde, cam kırıkları, izmaritler, her türlü çöp, kedi ve köpek dışkıları gibi pek çok bebeğiniz için tehlike yaratabilecek cisimler bulunabilir. Bu sebeple bebekler hiçbir zaman direkt kum üzerine oturtulmamalıdır. Böylece bebeğinizi mantar enfeksiyonu da dahil pek çok enfeksiyondan koruyabilirsiniz.

Bebeğinizi denize veya havuza soktuktan sonra mutlaka vücudunu yıkamalı ve temiz ve kuru bir mayo giydirmelisiniz. Ayrıca vücudunun aşırı kurumasını önlemek için nemlendirici kremler kullanmalısınız.

Aşırı sıcaklarda bebeğinizin vücudundaki su kaybını önlemek için yeteri kadar sıvı aldığından emin olmayı da unutmamalısınız.

Bebeğinizi sokacağınız deniz suyunun temiz olduğundan da emin olmalısınız. Sağlık Bakanlığı Gıda Maddeleri ve Numune Alma Rehberi’ne göre 1000cc su içinde 0 ile 1000 koli basilinin bulunması suyun çok temiz olduğunu, 1000 ile 10000 arası olması suyun temiz olduğunu 10000 ve üzeri koli basilinin olması durumunda ise o suyun pis olduğunu ve girilmemesi gerektiğini gösterir. Fakat bu bilgilere ulaşmak ne yazık ki her zaman mümkün olmuyor. Denize gireceğiniz yer ile ilgili internette araştırma yapabilirsiniz. Mantık çerçevesinde düşünüldüğünde, Marmara denizi gibi kapalı denizler, bebeğinizi için çoğunlukla uygun olmayacaktır. Bunun yanında sanayi bölgelerine yakın yerlerde kesinlikle denize girmemeniz gerekmektedir, bu hem çocuğunuz hem de sizin için geçerlidir.

Bebeğinizle birlikte mutlu ve güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle…

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0