Yaz İshalleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Yaz İshalleri

Çocuklarda ishal yaz aylarında daha sık görülmektedir. Sıvı kaybının önlenemediği durumlarda ise ishal ciddi sorunlara sebep olabilir.

Yaz aylarında açık alanlarda daha fazla vakit geçiren çocuklar özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına sık sık yakalanırlar. Daha çok 0-5 yaş grubunda görülür. Mide ve bağırsak sistemi enfeksiyonu olarak tanımlayabileceğimiz ishal bulaşıcı olduğu için önemlidir. Havalar ısındığında ishale sebep olan virüsler çoğalır ve besinler ve suyla kolaylıkla bulaşabilir. Eğer çocuğunuzun ishaline kusma ve ateş de eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Açık büfe yemekler, yediğimiz gıdalar uygun şartlarda üretilmemesi ve uygun şartlarda satılmaması, bozuk gıda tüketmek, açıkta satılan hazır gıdalar, açık dondurma ve sütlü gıdalar, evde pişirildikten sonra buzdolabına konulmamış yiyecekler çocuğunuzun ishal olmasına sebep olan faktörlerdir.

Yaz ishallerinde sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum ise, sıcaklık yüzünden bakterilerin hızla çoğalması ve bunun sonucunda da su veya besini kirletmesidir. Kirlenmiş suların içilmesi, çiğ sebzelerle hazırlanmış ve iyi yıkanmamış salatalar ve meyvelerin tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar ağız yoluyla çocukların bağırsaklarına ulaşır. Durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında mikroplar uzun süre yaşayarak çoğalır.

İshal, dışkının sıklığında, miktarında ve hacminde artma olarak tanımlanabilir. Bir günde üçden fazla sulu dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir. İshalde dışkı yumuşak, sulu ve şekilsiz olur. İshal daha çok 5 yaşın altındaki çocuklarda görülmekle birlikte 2 yaşın altında çocuklarda daha ciddi sonuçlara sebep olabilir ve hatta sıvı kaybı ölümlere sebep olabilir.

İshalin en önemli komplikasyonu sıvı kaybıdır. Bu Yüzden kaybedilen sıvının yerine konması çok önemlidir. Az ve sık sıvı tüketilerek bulantı ve kusma engellenebilir, kaybedilen sıvı yerine konabilir.

İyi bir bağırsak sağlığı için hijyen ve dengeli beslenme çok önemlidir. Hazır ve işlenmiş gıdalar bağırsak florasına en çok zarar veren etkenlerdendir. Çocukları paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutmak ve bolca probiyotik içeren yoğurt, ayran, kefirle beslemek önemlidir.

Çocuk ishal iken, erik, kepekli ürünler, kayısı, çiğ sebze, salata gibi bağırsak hareketlerini arttıran gıdalardan, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden tüketmemesi gerekir.

 

Kaynak: www.annebebek.com

İlk Yayın Tarihi: 7 Temmuz 2018 @ 16:35

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1