Tuzun ve Şekerin Bebek Beslenmesindeki Yeri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Tuzun ve Şekerin Bebek Beslenmesindeki Yeri

Bebeklerde Tuz Tüketimi

Sodyum ve klorür elementlerinden oluşan kristal yapılı tuzu, besinlere lezzet verdiği için yemeklerimizde kullanıyoruz. Bileşiminde bulunan sodyumun, vücudun su miktarı dengelenirken, kasların çalışmasını sağlamak ve kanın asit-baz dengesini korumak gibi pek çok görevi vardır. Yetişkinler için son derece önemli olan tuz, yediğimiz besinlerde doğal olarak bulunmakla birlikte, yetişkin bir insanın günlük alması gereken tuz miktarı maksimum 5 gramdır. Bebekler ve çocuklar ise yetişkinlere göre çok daha hassas olduklarından tuz tüketimlerinde son derece dikkatli olmak gereklidir.

Bebeklerin İhtiyaç Duydukları Tuz Nasıl Sağlanır?

Tuz bebeklerde de yetişkinlerdeki işlevleri görüyor. Fakat bebekler ihtiyaç duydukları tuzu zaten ilk 6 ay boyunca anne sütünden sağlıyorlar. 6. aydan itibaren ek gıdaya başlayan bebeklere de ekstra tuz verilmeye gerek yoktur. Çünkü ek gıdalarda yeterince tuz bulunmaktadır. Bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere ekstra tuz verilmesine gerek yoktur.

1 yaşına kadar bebeklere tuz takviyesi yapmak tehlikelidir fakat bununla birlikte bebek ihtiyacı olan iyotu anne sütünden alacağı için, annelerin emzirme dönemlerinde yeteri kadar iyot alabildiğinden emin olunmalı ve gerekirse iyot takviyesi almaları gerekmektedir. İyot eksikliğinin bebeklerde ve çocuklarda zeka geriliğine sebep olduğu saptandığı için, bu konuda doktorunuzdan destek almanız ve tavsiyelerini uygulamanız doğru olacaktır.

1 yaşından sonra ise bebeklerin yiyeceklerine az miktarda tuz eklenebilir. Fakat 1-3 yaş arasındaki çocukların günlük ihtiyaç duydukları tuz miktarı 1500 miligramdan azdır. Bu sebeple bebeğin yiyeceklerine ya çok az miktarda tuz eklenmeli yada hiç tuz eklenmeyerek, ailenin diğer bireylerinin kendi porsiyonlarına tuz eklemeleri uygundur.

Bebeklerin Fazla Tuz Tüketmesinin Ne Gibi Zararları Vardır?

Bebeklerin tuz tüketmesi tehlikeli durumlara sebep olabilir. Öncelikle bebeklerin ihtiyaçlarından fazla tuz tüketmesi vücutlarındaki su miktarının azalmasına sebep olur. Küçük çocuklar ve bebekler su ihtiyaçlarını dile getiremediklerinden vücutlarında su yetersizliği meydana gelebilir. Ayrıca bebeklere tuz verilmesi, bebeklerin böbrekleri henüz tam olarak gelişemediği ve görevini yeterince yerine getiremediği için tuz ve elektrolit yükünü tam olarak dengeleyememesine, bu da aşırı zorlanmaya neden olur. Ayrıca ihtiyaçlarından fazla tuz idrarla birlikte kalsiyumun da vücuttan atılmasına ve bu da kemiklerin güçsüzleşmesine ve bundan kaynaklı problemlere neden olur.

Bebeklerde Şeker Tüketimi

Kimi eski geleneklere göre bebeklere doğumdan sonra anne sütünden önce şekerli su verilmektedir. Bu oldukça yanlış bir uygulamadır. Bebeğe ilk olarak şekerli su verilmesi, bebeğin “ağız sütü” adı verilen ilk sütünü almasını engeller. Doğumda steril olan bebeğin bağırsaklarından içerisinde yüzlerce koruyucu ve iyi bakteri bulunan anne sütünün ilk olarak geçmesi, bebeğin dışkılamasını kolaylaştırır. Bu da sarılık ve diğer oluşabilecek hastalıkların önüne geçmede yardımcı olur.

Şeker, şeker kamışı ve şeker pancarından üretilir. Vücudumuzun da şekere ihtiyacı vardır, tabi çok az miktarda. Fakat bebeklerin ve küçük çocukların şeker tüketimi son derece önemli bir konudur.

1 yaşına kadar kesinlikle çocuklarınıza şeker katkılı besinler vermemeniz gerekir. Emziği reçele, şekere, bala bandırmak oldukça tehlikeli ve zararlıdır. Özellikle bal, botulizm hastalığına yol açabileceğinden dolayı 1 yaşından küçük bebeklere kesinlikle önerilmemektedir. Bebek vücudunun ihtiyacı olan şeker, anne sütü, formül mama, meyve ve sebzelerde yeterince bulunmaktadır.

Özetle tuz ve şeker tüketimi küçük çocuklar bebekler için son derece hassas bir konudur. Tedbirli olunması ve aşırı tüketimden kaçınılması gerekir. Bebeğinizi 1 yaşına kadar tuz ve şekerden uzak tutmanız ve en azından 3 yaşına kadar besin değeri son derece az olan, abur-cubur olarak da dilimize yerleşmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutmanız çok önemlidir. Çünkü çocuk beslenmesinde 0-3 yaş arası dönem çok önemlidir. Aileler ise 1 yaşından sonra çocuklarının büyüdükleri düşüncesiyle beslenme konusundaki hassasiyetlerini gevşetmektedirler. Yemek suyuna bandırılmış ekmek gibi besin değeri düşük, veya bebeklerin almaması gereken, aşırı baharat, tuz ve salça içeren besinler bebeklere maalesef rahatça verilmekte. Bu ve benzeri yanlış beslenme biçimleri ise yetişkinlikte yüksek tansiyon, şeker ve obezite riskini arttırmaktadır.

İlk Yayın Tarihi: 3 Mayıs 2016 @ 17:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0