Uykuda Solunum Bozuklukları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 16 Saniye
Uykuda Solunum Bozuklukları

Gece uykusu çocukların gelişimi için büyük önem taşır. Uykusunu alamama çocuklarda gelişim geriliği, sağlık sorunları, okulda başarısızlık gibi sorunlara yol açar. Bu yüzden anne ve babalar, çocuklarının uykularında solunumlarının düzgün olup olmadığını kontrol etmelidirler.

Uykuda Solunum Bozuklukları

Uykuda yaşanan solunum bozuklukları basit bir durum değildir. Solunum bozulduğunda nefes alıp vermede duraklama olur. Nefes alıp verme durduğunda kandaki oksijen seviyesi düşer, karbondioksit artar. Beyin bunu bir tehlike olarak algılar ve çocuğu uyandırır. Çocuk farkında olmadan gece boyunca defalarca bu sebepten uyanabilir. Uykuda solunum bozukluğu nefes durması gibi tehlikelerin yanı sıra, çocuk büyümek için kullanacağı enerjiyi nefes alıp vermek için kullanacağından gelişim geriliğine de sebep olur.

Uykuda solunum bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Uykuda solunum bozukluğu en sık 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bir çok farklı sebebi olabilir. Bunlar bademcik ve geniz etinin büyüklüğü, alerji, astım, reflü, şişmanlık, burunun tıkalı olması, tiroid bezinin az çalışması, uyku apnesi, down sendromu olarak sıralanabilir.

Uykuda solunum bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Uykuda solunum bozukluğu geceleri çocukların düzensiz nefes alıp vermeleri, horlamaları, sık sık uyanmaları, aşırı terlemeler, uyku terörü, uykuda idrar kaçırma gibi belirtiler gösterebilir. Ayrıca çocuklarda dikkat eksikliği, sinirlilik, uykusuzluk, hiperaktivite gibi davranış bozuklukları da görülür.

Uykuda solunum bozukluğunun tanısı nasıl yapılır?

Uyku Bozukluğu Uzmanına danışmanız gerekmektedir. Uykuda solunum bozukluğunun tanısı, ebeveyn eşliğinde uyku laboratuarında uyku çalışması (Polisomnografi) ile kolayca konulur. Uyku çalışması sırasında, çocuğun uykusunu ve solunumunu kaydetmek için, zararsız elektrotlar ve kemerler bağlanır. Bu elektrotlar söylediğimiz gibi çocukta herhangi bir ağrı veya acı yaratmaz.

Uykuda solunum bozukluğunun tedavisi nasıl yapılır?

Uykuda solunum bozukluğu tedavisi, soruna sebep olan hastalığın tedavisi olarak yapılır.

Sorun bademcik ve geniz etinden kaynaklıysa, yapılacak operasyonla sorun çözülür. Bu operasyonlar için üst sınır olmamakla birlikte 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.

Çocuğun diş ve çene yapısından kaynaklanan bir sorun varsa, örneğin alt veya üst çenenin küçük olması, dişleklik, yüksek damak gibi, ortodontik tedavi ile sorun giderilir.

Aşırı şişmanlık, uykuda solunum bozukluğuna sebep olmuşsa, çocuğun gelişim döneminde olduğu göze önüne alınarak beslenme uzmanı eşliğinde, çocuk ideal kilosuna ulaştırılmaya çalışılır.

Sorunun sebebi alerjikse, alerjiye neden olan her ne ise belirlenir ve ona göre tedavi yapılır.

Bu tür sorunlar sırt üstü yatıldığında daha ağırlaşır. Bu yüzden çocuğun yan yatırılması, tedavi süresince daha rahat hissetmesine yardımcı olacaktır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0