Parmak Ucunda Yürüyen Çocuklar

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 19 Saniye
Parmak Ucunda Yürüyen Çocuklar

Çocuklar 12 ila 18 aylık olduklarında yürümeye başlarlar. Halk arasında apalamak olarak tabir edilen çocuğun dizlerini büküp, ayaklarını hafifçe içeri döndürerek, kısa adımlarla ve yalpalayarak yaptıkları yürüyüş normaldir. Bu çocuğun dengesini kurmasını sağlar. Aileler genellikle bu dönemlerde çocuklarının içe basık yürüdüğünden korkarak doktora başvururlar ancak çok zaman endişeleri boş çıkar. Bu çocukların gelişimlerinin fizyolojik bir parçasıdır.

Fakat çocuklar parmak ucunda yürüyorlarsa işte bu endişe edilmesi gereken bir durumdur ve mutlaka doktora başvurmak gereklidir. Her ne kadar parmak ucunda yürüyen çocuklar çoğunlukla hiçbir tedaviye gerek duymadan normal yürümeye başlıyorsa da, parmak ucunda yürüme ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu yüzden doktora başvurmak önemlidir.

Parmak ucunda yürümek hastalık habercisi olabilir.

Parmak ucunda yürümenin pek çok sebebi olabilir. Doğuştan gelen kısa aşil tendonu, doğuştan kısa topuk kemiği, baldır kaslarında kas spastikliği ve kas hastalıkları en yaygın sebepler arasındadır. Eğer parmak ucunda yürümenin sebebi bu saydıklarımızdan birisi değilse, otizmin erken belirtilerinden kabul edilir.

Çocuğun gelişim sürecinde eğer, 2.5-3 yaşından sonra hala parmak ucunda yürüme devam ediyorsa, ortada bir sorun olduğu düşünülür.

Parmak Ucuna Basan Çocuklar Nasıl Değerlendirilir?

Parmak ucuna basan çocukların değerlendirilmesinde en önemli şey fiziki muayenedir. Bazen çocuklar alışkanlıkları sebebiyle parmak ucuna basmaya devam ederler. Bu çocuklarda, tonus artışı, patolojik refleks ve derin tendon reflekslerinde azalma veya artma yoktur.

Parmak Ucuna Basan Çocuklar Nasıl Tedavi Edilir?

Alışkanlığa bağlı parmak ucuna basarak yürüyen çocuklara, ayak bileğini yukarı doğru germe egzersizleri ve ayak bileğini yukarı doğru çeken adeleleri güçlendirme egzersizleri yaptırılır. Bu egzersizlere rağmen düzelme görülmeyen çocuklara seri germe alçılar yapılır. Okul dönemine kadar tüm çabalara rağmen sonuç alınamamışsa, aşil tendonunun perkütan uzatılması yada adelenin uzatılması planlanır.

Ancak parmak ucunda yürüme bir alışkanlık değilse ve altta yatan bir hastalık varsa, o hastalığın bulunup tedavi edilmesi gerekir.

Son yıllardaysa, parmak ucuna basmaya yarayan kasları uyaran sinirler, omurilikten iptal edilerek düzelme sağlanmaya başlanmıştır.

Çocukların halk arasında balerin yürüyüşü diye tabir edilen, parmak ucunda yürüyüşü ailelerin aklına soru işareti getirmez çoğunlukla. Parmak uçlarında yürürken oldukça sevimli gözüken ufaklıkların zamanla yürüyüşlerinin düzeleceği düşünülür ve üzerinde durulmaz. Her ne kadar çoğunlukla durum böyle olsa da, parmak ucunda yürümenin altında pek çok tehlikeli hastalık yatabilir. Bu yüzden 2.5-3 yaşına gelmesine rağmen çocuğunuz halen parmak ucunda yürümeye devam ediyorsa, bir uzmandan yardım almalısınız. Her hastalıkta olduğu gibi bu sorunda da erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Çocukluk çağında en yaygın görülen korkulardan birisi karanlık korkusudur. Karanlık korkusu çocuklarda ruh sağlığını etkiler ve ebeveynler bunu dikkate almazsa ciddi tablolar görülebilir. Görünürde en masum olan masallarda bile çocuklar için korku öğeleri bulunur. Çirkin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0