Tiroid Hormonu Eksikliği Bebeklerde Zeka Geriliğine Sebep Oluyor!

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Tiroid Hormonu Eksikliği Bebeklerde Zeka Geriliğine Sebep Oluyor!

Tiroid bezinden salgılanan tiroid hormonlarının az salgılandığı duruma hipotiroidi adı verilir. Tiroid bezi boynumuzun ön, alt kısmında bulunur. Tiroid hormonu salgılayarak metabolizmamızın işleyişini ayarlar. Hipotiroidi guatr yani tiroid bezi büyümesi ile beraber olabilir veya guatr olmadan da olabilir.

Doğumsal hipotiroidi, doğumdan itibaren tiroid bezinin az çalışması sonucu tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Eğer tedavi edilmezse kalıcı beyin hasarına yol açmaktadır. Beyin gelişiminin %95’i ilk 3 yaşta tamamlanır. Beyin gelişimini sağlayan en önemli madde ise tiroid hormonudur. Bu yüzden tiroid hormonu eksik olan bebeklerde zeka ve gelişim geriliği meydana gelir.

Doğumsal hipotiroidi olan bebeklerin %70 gibi büyük bir kısmı doğum sırasında bir belirti göstermezler. Doğumsal hipotiroidinin belirtileri ise, ses kalınlığı, dil büyüklüğü, pelte gibi ve az hareketli bebek, emme güçlüğü, bir haftadan uzun süren yenidoğan sarılığı, göbek fıtığıdır. Eğer bu belirtiler gözlemlenemez ve zamanında tedavi uygulanamazsa bebek oturma, emekleme, anneyi tanıma, boynunu tutma ve en önemlisi zeka gelişimi konusunda yaşıtlarından geri kalır.

Bu yüzden doğumsal hipotiroidi hastalığına sahip bebeklerin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Gelişmiş dünya ülkelerinde bunun için doğum sırasında bebeğin topuğundan bir damla kan alınır ve tiroid fonksiyonları incelenir. Bu rutin bir sağlık hizmetidir. Ülkemizde ise maalesef bazı özel hastaneler ve üniversite hastaneleri dışında yeni doğan bebeklerin bu şansı yoktu. Sağlık bakanlığı buna bir düzenleme getirdi ve fenilketonüri taramasına ilave olarak doğumsal hipotiroidi taramasını da zorunlu hale getirdi.

Bir yılda yaklaşık 440 bebek doğumsal hipotiroid hastası olarak dünyaya geliyor. Bu da eğer zamanında tanı konmaz ve tedavi yapılmazsa 440 zeka geriliğine sahip bebek demek oluyor. Ailelerin mutlaka bebeklerinde doğumsal hipotioridi hastalığı olup olmadığının araştırılması konusunda titiz davranmaları gerekiyor. Zamanında tanısı konan ve tedavisi yapılan bebekler, hayatlarına normal bebekler gibi devam edebiliyorlar.

Doğumsal hipotiroidi tedavisi ise her sabah aç karnına ağızdan tek doz ilaç olarak yapılır. Bu ilaç Türkiye’de var ve oldukça uygun fiyatlı. Ancak hekime danışmadan asla kullanılmamalıdır. Oldukça basit bu tedavi yöntemi ile bebekler zihinsel ve bedensel olarak normal gelişimlerini sağlayabilirler.

Genellikle yaşam boyu ilaç kullanmak gerekir. Ancak bazı durumlarda doğumsal hipotiroidi geçici de olabilir.

İlk Yayın Tarihi: 17 Eylül 2017 @ 23:15

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1