Yenidoğan Bebeklere Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Yenidoğan Bebeklere Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Bebek henüz anne karnında iken yapılan testler doğumdan sonra da devam eder. Bu sayede bebekte olabilecek hastalıklar erkenden tespit edilir ve bebeğin gelecek hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanır. Ancak bu testlerin zamanında yapılması gerekir. Aksi halde bebeğin sağlığı riske atılmış olur.

Bu yazımızda yenidoğan bebeklere hangi testlerin yapılması gerektiğinden ve bu testleri ne zaman yapmanın uygun olduğundan bahsedeceğiz.


Topuk Kanı Testi:

Bebek doğduktan hemen sonra daha hastaneden taburcu olmadan topuk kanı testi (Guthrie testi) yapılır. Hastaneden ayrıldıktan 5 gün sonra yani bebek yaklaşık 7 günlükken test tekrarlanır. Anne ve babalar için bu test korkutucu gözükse de yapılması son derece önemlidir.

Topuk kanı testi bebekte genetik problemlerin olup olmadığının belirlenmesi için yapılmaktadır. Bebeğin topuğuna küçük bir iğne batırılır ve önceden hazırlanmış kartlara damlatılır. 

Bebek doğup beslenmeye başladıktan sonra aldığı besinlerdeki fenilalalin isimli bir enzim zamanla sindirilemeyerek birikebilir. Böyle durumlarda bebeğin beyin gelişimi engellenebilir ve beyinde hasara sebep olabilir. Fenilketonüri adı verilen bu hastalığın tespiti için topuk kanı testinin yapılması gereklidir.


Hipotiroidi:

Konjenital (Doğuştan) hipotroidi yenidoğan bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Her 3000 – 4000 doğumda bir görülür. Doğuştan gelen ve tiroid hormonu eksikliği ile tanımlanan bir hastalıktır.

Büyüme geriliğine, zihinsel gelişimde bozukluğuna sebep olur. Hastalığın bir an önce tespit edilmesi gerekir çünkü meydana gelen zeka geriliğinin bir tedavisi yoktur. Bu test de guthrie testi gibi bebekten birkaç damla kan alınması ile kolayca yapılabilir.

Duyma testi:

İşitme testi de bebek doğduktan 24 ila 48 saat içerisinde hastaneden henüz taburcu olmadan yapılabilir. Bazen bir kulakta veya her iki kulakta birden işitme olmadığı gözlemlenebilir. Bu oldukça normal bir durumdur, ilk günlerde bebekler testi geçemeyebilirler. Doktor birkaç hafta sonra bebeğin tekrar getirilmesini ister, böylece test tekrarlanır. 

İşitme testinin ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Bu test sayesinde bebeğin duyma gelişimini desteklemek için araçlar kullanılır. Eğer bebek hiç duymuyorsa gerekli önlemler alınır.

Her 1000 bebekten 3’ünde işitme kaybı görülmektedir.

Kalça Çıkıklığı Testi:

Kalça çıkıklığı testi bebek 1 ila 3 aylıkken yapılmalıdır. Özellikle ilk aylarda testi yapılarak teşhis edilen kalça çıkıkları, bezin iki defa üst üste bağlanması gibi çok basit yöntemlerle düzelebilecekken, ihmal edildiğinde ameliyata gerek duyulabilir. 

Bebek yürümeye başladığında ördek gibi yürüyorsa büyük ihtimalle kalça çıkığı vardır ve uzun süre alçıda kalması gerekebilir. Kalça çıkıklığı kız bebeklerde daha sık görülmektedir.

İlk Yayın Tarihi: 2 Ocak 2017 @ 19:28

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0