Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram

Kavram 2:

Kaliteli Uyarıcılar

Beynin yenilenme ve gelişme hızı bebeğin yaklaşık 12 aylık olmasıyla birlikte azalır. Kullanılmayan her hücre en nihayetinde doğal olarak ölecektir. Genel sinirsel kapasite yaşamın çok erken safhalarında belirlenir. Araştırmacı, yazar ve eğitimci Eric Jensen hızlı öğrenme teknikleri hakkındaki Öğrenen Beyin adlı kitabında şöyle bir referans verir:

“Chicago Üniversitesi’nde nörobiyolog olan Peter Huttenlocher, beyin gelişimi konusunda önemli bir olgu keşfeder. Huttenlocher’ın araştırmaları genç beynin ne kadar hızlı geliştiğini gösterir. 28 haftalık fetüs beyin doku örneğinde 124 milyon beyin bağlantısı bulunmaktadır. Yeni doğan beyin dokusu 253 milyon, 8 aylık bir bebek beyin dokusu ise 572 milyon bağlantıya sahiptir. Ancak Huttenlocher daha sonra bağlantı sayısındaki artışın 1. yaşın sonunda yavaşlayarak her bir doku için yaklaşık 354 milyonda sabit kaldığını fark eder. “İlginç… Bağlantı sayısı artıyor, artıyor ve sonra düşüyor” diye açıklar.”

Huttenlocher’ın araştırması fetüs beyninin gereğinden fazla hücre ürettiğini ve bu hücrelerin bir  bağlantı veya vücutta yapacak bir “iş” bulamamaları durumunda öldüklerini gösterir. Huttenlocher yetersiz uyarım veya dış dünyayla etkileşim eksikliğinin hücrelerin ölümüne neden olduğunu de ekler. Beyin hücrelerinin gelecekteki sayısı, öğrenciye sunulanın nitelik ve niceliğine bağlı olarak %25’e varan oranda değişkenlik gösterebilmektedir.

Oynayan bebek

Huttenlocher’ın araştırması erken öğrenmenin önemini fark etmemiz için bize kapılar açmıştır. Kendisi ve ekibi her çocuğun yaşamının ilk yıllarının ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Huttenlocher’ın sonraki çalışmaları beynin her bölgesinin nasıl farklı tempoda – her bölge çocuğun yaşamının farklı bir safhasında en yüksek değerine ulaşır – geliştiğini gösterir. İşin gerçeği, sürekli olarak gelişmeye ve öğrenmeye devam ettiğimizdir.

Bu araştırmayı nasıl uygularız:
Bu değerli süreçten yararlanmak için nitelikli eğitim yöntemlerine ve sevgi bağı kurmaya olabildiğince erken başvurulmalıdır. Sağ beyin odaklı erken eğitim için en ideal zaman doğumla başlayan ilk 48 aylık dönemdir. Bu süreçte sağ beyin gelişimini sağlayan materyallerle erken eğitim sürdürülmelidir.


Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 3.Kavram
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 4.Kavram

1 “Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram” yorumu;

Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram · 5 Nisan 2015 at 13:07

[…] Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 3.Kavram Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0