Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 44 Saniye
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram

Sağ Beyin Eğitimi için asla çok erken (ve asla çok geç) değildir! Bebek beyni hayatının ilk anlarından itibaren hızlı bir şekilde gelişir. Öğrenme – çocuk daha rahimdeyken – doğum öncesi başlayabilir ve başlar da. İtalyan eğitimci Maria Montesorri’ye “Eğitim ne zaman başlamalıdır?” diye sorulduğunda şöyle cevaplar: “Doğumdan 9 ay önce.”

Bebekler bizden daha hızlı öğrenir. Araştırmalar eğitimin rahimde başlayabildiğini ve de başladığını doğrulamaktadır. Modern bilim ebeveynlere çocuklarının eğitimlerine rahimde başladığını göstererek, Montesorri’nin görüşlerini destekler. Dr. Thomas Verny (Tıp Dr.), Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı’nda:

“Rahimdeki Cenin (Fetüs in utero) doğum öncesinde rahimde görebilir, duyabilir, hissedebilir, tadabilir ve… hatta öğrenebilir.” diye yazar.

Dr. Niels H. Lauersen (Tıp Dr.) bu görüşe katılır. Sevgiyle Bebek Doğurma adlı kitabında:

“…bebekler duyabilir, seslere tepki verebilir ve doğmadan birkaç ay önce ışık ve karanlığı ayırt edebilir. Titreşim ve sesler, doğmamış bebeği annesinin karnında koruyan birkaç cm deri ve amniyotik sıvı üzerinden bebeğe ulaşır. … Altıncı aydan itibaren doğmamış çocuğun sadece algılamakla kalmayıp aynı zamanda dış duyumlara önemli derecede ayırıcı tepkiler verdiğine dair kanıtlar bulunmaktadır.” şeklinde açıklar.

Annenin stresinin doğmamış çocuk üzerindeki etkilerini gösteren çalışmalar, bebeklerin hamilelik sırasında annelerinin düşünce ve duygularından fazlasıyla etkilendiğini doğrular. Yaşamın ilk anlarından itibaren, tüm gelişim alanları gerçekten de yaşanan her deneyimden etkilenir.

Bu araştırmayı nasıl uygularız:
Sevgiye dayalı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi ve nazik öğrenme yöntemleri doğum öncesinde başlar.

Kavram 1:

Çocuğunuzla bağ kurmak.

Beyin döngüsü hücrelerin bilgi hatlarıyla bağlanmaları yoluyla büyür ve gelişir. Ne kadar çok bilgi hattı olursa öğrenme kapasitesi de o kadar artar. Oldukça görsel, yaratıcı ve duyarlı olan beyin ilk üç yıl boyunca her türlü izlenime sonuna kadar açıktır.
Dr. Candace Pert, Duygunun Molekülleri’nde “Vücutta her saniye büyük çapta bilgi alışverişi meydana gelmektedir.” der. “Bu mesajcı sistemlerin her birinin özel bir tonu işlediğini, belirli bir ezgiyi mırıldandığını, çoğaldığını ve azaldığını, güçlendiğini ve zayıfladığını, birleştiğini ve ayrıldığını hayal edin” diye devam eder.

Beyin yeni bilgileri hemen tarar, listeler ve depolanmış olan görüntülerle bir bağlantı bulduğunda birleştirir. Beyin ne kadar çok bilgiyi organize etmesi gerekirse sinirsel ağ da o kadar zenginleşir.

Bu ağ büyüdükçe – bebek sadece “Anne!” ve “Baba!” diyebiliyorken bile – bebeğin zihinsel kütüphanesi daha kalabalıklaşır ve karmaşık hale gelir. Önemi büyük olan bu kütüphane sonradan, çocuk daha çok sol beynini kullanmaya başlayıp, daha bilinçli duruma geldiği zaman olaya dâhil olacaktır.

Zekâ beyin büyüklüğüyle değil, hücreler arasındaki bağlantı sayısıyla belirlenir.

MENSA üyesi ve Zihninizin Tadını Çıkarın gibi birçok hızlandırılmış öğrenme kitabının yazarı Tony Buzan bu harika, zihinsel ağı şöyle açıklar:

“Beyin sık sık makine ve elektriksel sistemlerle karşılaştırılır ancak beyin hakkında bildiklerimiz makineler için işi baya zorlaştırır. Örneğin, tüm dünyanın telefon sistemi ağı beyinle karşılaştırıldığında, beyinde bezelye tanesi kadar bir alan işgal edeceği hesaplanmıştır.”

Nöronlar arası bağlantılar (sinapslar) çocuğun zihnindeki merak ve şaşkınlığı yaratacak ve daha sonra güçlendirecek şekilde sesten daha hızlı bir şekilde kurulmaktadır.
Bu araştırmayı nasıl uygularız: Bağlantılar olası her duyuyu bilgiyle besleyerek, materyalleri belirli aralıklarla, gelişimin her yeni evresinde tekrar tanıtarak ve çok sayıda, farklı türden, hızlandırılmış öğretim teknikleri kullanılarak desteklenir.

Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 3.Kavram
Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 4.Kavram

İlk Yayın Tarihi: 5 Ocak 2015 @ 16:46

3 “Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram” yorumu;

Bebek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler · 16 Ağustos 2015 at 15:49

[…] = window.adsbygoogle || []).push({}); Önceki: Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram Sonraki: Ebeveynlere Dip […]

Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 4.Kavram · 21 Nisan 2015 at 22:26

[…] eğitim, sağ beyin eğitimi, bebek beyni, beyin, bebek beyin gelişimi, bebeklerde zeka gelişimi Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 1.Kavram Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 2.Kavram Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 3.Kavram Sağ Beyin […]

Küçük Sporcu | Çocuk Oyunları · 5 Şubat 2015 at 21:37

[…] öğrenmek , çocuklar için pek çok becerinin birleşmesiyle meydana gelmektedir. Baş kontrolünün yanı […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Erken Eğitim

ERKEN EĞİTİM DOĞUMDAN ÖNCE BAŞLAR … Çoğumuz Erken Eğitim veya okul öncesi eğitim dendiğinde 4-6 yaş aralığındaki yuva veya ana sınıfı eğitimini algılıyor veya kastediyor. Oysa günümüzde erken eğitim süreci Anne rahminde başlayan bir süreci Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0