Okumayı Kolaylaştırma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 19 Saniye
Okumayı Kolaylaştırma

Hikayelerin Dünyasından Kağıtlara

Pek çok çocuk, kitapların dünyasına kolayca girer. Çünkü onların içinde renkli kahramanlar, büyük gözler, büyük kulaklar, ilgisini çekebilecek canlılıkta bir dünya vardır. Bu yüzden bir yandan anne/baba/bakım veren kitap okurken, çocuk da bu büyülü dünyanın kapılarında durur. Okumayı geliştiren aktivitelerden biri de, hayal gücünü kullanabilmektir. Bu yüzden, okuma etkinliği, sadece okumaktan ibaret değil, ardından da bir takım aktiviteler yapılabilir halde olabilir. Bu nedenle, hangi kitabı okuyorsanız okuyun; çocuğunuzdan, bu kitapta olanları resmetmesini isteyin. Bu, çocuğunuzun duyduğu ve anladığını, sembolik bir dille ifade etmesine yarayacaktır. Okumak ise, benzer bir şekilde, sembollerin çocukta belli bir anlama dönüştürülme süreci olduğundan; bu aktiviteler çocuğunuzun okumaya olan ilgisini geliştireceği gibi, işitsel algısına da destek olacak, hayal gücünü geliştirecektir.

  • Çocuğunuz, okuduğunuz hikayenin resmini yaparken oldukça kısıtlı bir malzeme ortaya koyabilir. Önemli değil! Bu aktivite, tecrübelendikçe gelişecektir. Örneğin, güneşli günde parkta kayan iki çocuğun keyifli hikayesini anlatıyorsunuz. Çocuğunuz yalnızca iki çocuk çizdi. ‘Bu resim çok güzel oldu. Peki bu çocukların dışarıda oldukları zaman boyunca hava nasıldı, güneşli miydi? Evet, peki bir güneş çizmek ister misin?’ çocuğunuz, resmine bir şey eklemek istemiyor olabilir. Bu durumda kesinlikle onu zorlamayın. Onun hayalinde bu hikaye, çizdiği resmi yansıtıyor olabilir. Bu nedenle , hikayeyi, siz de kendi anlatımınızla resim haline getirin ve ikinizin resimleri arasındaki benzerlikler/farklılıklar üzerine tartışın.
  • Masallar, hikayeleri, drama yoluyla canlandırmak da resimlemek gibi hem eğlenceli, hem yaratıcı bir faaliyet olacaktır. Hikayeyi pekiştireceği gibi, hikayeyi okurken çocuğunuzun daha fazla dikkat etmesine ya da iki boyutlu bir şeyi üç boyutlu hale getirmesine destek olacaktır. Bir önceki örneğe bağlı kalırsak; parka gidip eğlenen iki çocuk gibi davranabilir; hikayedeki çocuklar nasıl hissediyorsa öyle jest-mimikler yapabilirsiniz.
  • Okumak, sembollerin çocukta anlam kazanma sürecidir demiştik. Bu nedenle, başka semboller olan ‘mimikleri’ de benzer şekilde oyun malzemesi haline getirebilirsiniz. Değişik mimikler yapıp, bu mimiklerin ne anlama geldiğini çocuğunuza sorabilirsiniz. Çocuğunuz bu zihin aktivitelerini yaptıkça, ‘şifreleri çözmek’ için bir adım daha atmış olacaktır.

Görsel İşitsel Dikkate Yönelik

Görsel ve işitsel algı ve dikkatin okuma açısından önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bunun için birkaç etkinliği burada paylaşmak önemli olacaktır.

  • Çocuğunuza, bilgisayardan ya da oyuncaklarından, hayvan seslerini dinletin ve bunun hangi hayvana ait olduğunu sorun.
  • Çocuğunuza iki aşamalı yönergeler verin. Örneğin, önce başını kaşı ve sonra bana el salla gibi.
  • Çocuğunuza evde kendi yaşına uygun minik görevler verin. Bu görevlerle birlikte, dikkat becerisi ve algılaması da artacaktır.
  • Karşısına geçin ve bir takım jest-mimikler yapın ve bunları kopyalamasını isteyin.
  • Bolca hikaye okuyun ve sonrasında hikayeyle ilgili konuşun. Ona bir şeyler sorun. Bu, bir sonraki hikayeye daha fazla dikkatini vermesine neden olur.
  • Masaya bir ritm oluşturacak şekilde vurun ve aynısını yapmasını isteyin.
  • Oyuncaklarıyla da keyifli aktiviteler yapabilirsiniz. 3-4 oyuncağını bir yere dizin ve gözünü kapamasını isteyin. Gözünü kapadığında hangisinin kaybolduğunu sorun.
  • Resimler arası farkların sorulduğu alıştırmaları birlikte yapabilirsiniz.
  • Bir kağıda birkaç nesne çizin ve sonrasında birini silin. Hangisinin olduğunu bulmasını isteyin.

İlk Yayın Tarihi: 28 Kasım 2014 @ 20:58

2 “Okumayı Kolaylaştırma” yorumu;

Erken Ev Eğitiminde Sağ Beyin Esaslı Çalışmalar · 16 Ağustos 2015 at 17:20

[…] Okumayı Kolaylaştırma […]

Ses ve Ritim Oyunları · 5 Ocak 2015 at 00:46

[…] durum, kelimelere ve nihayetinde okumaya karşı olumlu bir tavır geliştirmenin ilk […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0