Okumayı Kolaylaştırma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 19 Saniye
Okumayı Kolaylaştırma

Hikayelerin Dünyasına Giriş

Çocuğunuzun okumaya hazırlanması için, kendisine bir şeyler okunması oldukça önemlidir. Çocuğunuz, her ne kadar nasıl bir mekanizma olduğunu çözemese de, kitaptaki sembolleri konuşma diline çevirmenize tanık olacak ve bundan büyülenecektir. Bu yüzden aşağıdaki etkinliklere göz atmaya ne dersiniz?

  • Okuyun! Ne kadar küçük olduğuna bakmadan, hikayelerden bir şey ‘anlamayacağını’ düşünseniz dahi, çocuğunuza ‘sesli’ bir şekilde hikayeler okuyarak başlayın. Bunu her gün yapmanız, çocuğunuz için oldukça yararlı olacaktır.
  • Çocuğunuz konuşmayı söktükten sonra, okuduğunuz kısa bir cümleden sonra ‘bunu tekrar edelim mi’ diyin ve o cümleyi çocuğunuzla birlikte tekrar edin. Hatta bunu yaparken, bir parmağınızı da kitapta tekrar ettiğiniz cümlenin üzerinden geçirebilir, böylece okumaya dair küçük bir ipucunu da çocuğunuzla paylaşmış olursunuz.
  • Bir kitabı elinize aldığınızda, çocuğunuzla birlikte önce kapağını inceleyin. Bunu kimin yazdığını, kitabın ismini söyleyin. Çocuğun da kitaba dokunmasını sağlayın. Sonra kitabın nasıl açıldığını, kelimeleri hangi yönden hangi yöne okuduğunuzu gösterin. Hatta okurken çocuğunuzun kitabın sayfalarını çevirmek konusunda yardımını isteyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte şarkılar söyleyin. Bu hem keyifli hem de ağız kaslarını geliştirebilecek önemli bir aktivite olacak.
  • Okuduğunuz hikayeler, yalnızca kitapta bırakmayabilirsiniz. Bu kitapta – bunlar çocuğun yaşına göre kısadan daha uzun hikayelere doğru olmalı- okuduğunuz hikayelerin sizde hissettirdiklerini, kahramanların özelliklerini, çevrelerini hayallerini, sonra neler olacağı gibi şeyleri tartışmakta fayda var. Böylece çocuğunuzun bir anlamda ‘kitabın içine girecek’ ve o sembollerin nasıl hikayelere dönüştüğünü hayretle seyredecek.
  • Çocuğunuzla keyifli tekerlemeler söyleyin, bunları öğrenin. Türkçe’de pek çok tekerleme, küçük kafiyeli şiirler ve maniler vardır. Bunlar, çocuğun dinleme ve konuşma becerilerine katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte, çocukların küçük yaşlarda; dildeki bu kafiye ve kelime benzerliklerinden oldukça keyif aldıklarını biliyoruz. Böylece çocuklarımız, hem keyif alacak, hem psikomotor becerileri güçlenecektir. İşte size çocuğunuzla birlikte eğlenerek söyleyeceğiniz birkaç tekerleme:

İlk Yayın Tarihi: 28 Kasım 2014 @ 20:58

2 “Okumayı Kolaylaştırma” yorumu;

Erken Ev Eğitiminde Sağ Beyin Esaslı Çalışmalar · 16 Ağustos 2015 at 17:20

[…] Okumayı Kolaylaştırma […]

Ses ve Ritim Oyunları · 5 Ocak 2015 at 00:46

[…] durum, kelimelere ve nihayetinde okumaya karşı olumlu bir tavır geliştirmenin ilk […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0