Okumayı Kolaylaştırma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 19 Saniye
Okumayı Kolaylaştırma

Harflerin Dünyasına Giriş

Bebekler doğduklarından itibaren insanların yüzlerine bakmayı severler. Büyüdükçe , nesneler, peluş hayvanlar ve resimler/ fotoğraflar da ilgilerini çekmeye başlar. Bunlar her çocuğun ilgisini çeken konulardır fakat kelimeler ya da harfler bazı çocukların ilgi alanına girmektedir. Çocuğunuza en erken yaşlarından itibaren kitap okumaya başlasanız da, çocuğunuzun kitaptaki resimler, renkler ve şekillerle daha fazla ilgilendiğini gözlemlersiniz. Kitaptaki harfler, çocuk için bir anlamı olmayan sembollerdir. Fakat , çocuğunuzun okumaya hazırlaştırıcı etkinliklerden biri, çocuğunuzun harflerle iç içe olmasını sağlamaktır diyebiliriz.

  • Yumuşak harflerle keyifli saatlere ne dersiniz? Çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesinin yanı sıra, harflere dolayısıyla okumaya olan aşinalığını; harfleri üç boyutlu ortama taşıyarak arttırabilirsiniz! Kırtasiyelerde kolayca bulabileceğini yumuşak çıkartma harfler, çocuğunuzla oynayacağınız oyunlardan biri olabilir. Elbette ki çocuğunuzla tek oyununuz, okuma üzerinden kuracağınız oyunlar olmamalı. Bu durum küçük çocuğunuzu sıkacaktır. Yapacağınız şey, belki de bu harfleri, günlük oyun rutininin içinde kalmasını sağlamaktır. Bu harfleri bir sepet oyununun içine koyabilirsiniz. ‘Hadi şimdi A harfini kovaya atıyoruz!’gibi.
  • Pek çok çocuk, bloklardan bir şeyler inşa etmeyi sever. Bunlar için üzerinde harf olan blokları tercih edebileceğiniz gibi, evinizde olan bloklarınızın üzerine kağıtlardan harfler yapıp yapıştırabilirsiniz. Sonrasında bunlarla kuleler, köprüler yapıp, harflere vurgu yapabilirsiniz. ‘işte şimdi e harfini en üste koyuyorum’. ‘bak, görüyor musun, E ve L harfleri yan yana geldi’ gibi.
  • Birlikte isim yazma oyununa ne dersiniz? Çocuğunuzla birlikte, bloklardan ya da kestiğiniz renkli karton harflerden , isimlerinizi yazın , görünecek bir ‘isim köşesi’ne koyun.
  • Çocuğunuzla birlikte ona söylediğiniz ninnilerde, ya da Ce-ee oyunlarında da minik alıştırmalar yapabilirsiniz. Örneğin bir tekerleme söylüyorsunuz. ‘arı vız vız vız, vızzz’ dedikten sonra ‘vııııı’’ diyip bunu uzatarak ve ‘sonuna ne gelecekti, hah buldum, zzzz gelecekti, vızzzzz olacaktı’ diye bir oyuna dönüştürebilirsiniz. 3-4 yaşındaki bir çocukla ise, gelecek olan harfi kendisinin bulmasını bile isteyebilirsiniz.
  • Çocuğunuza harfleri tanıtacak ya da harflere aşina olmasını sağlayacak nesnelerden biri de magnetlerdir. Buzdolabı üzerine yapıştıracağınız magnetler, sürekli çocuğunuzun gözünün önünde olacağı için, onu harflere yakınlaştıracaktır.
  • Bir başka etkinlik ise, odasına –belki de yatağının üstünde sallanan oyuncakların yanına ya da çocuğunuzun daha büyükse yatağının kenarına- asabileceğiniz harfler olabilir. Elbette burada bahsettiğimiz, yalnızca harflerden oluşan bir dünya değildir. Çocuğun oyun dünyasına harflerin de girmesidir.
  • Harf puzzleleri almaya ne dersiniz? Ya da bunları kendiniz bile yapabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına göre 3 parçadan 24 parçaya kadar olan puzzlerın harfli olanlarını seçebilir, ya da kartondan buna benzer bir puzzle yapabilirsiniz. Çocuğunuzun hem bilişsel yeteneklerini geliştirirken hem de harfleri tanımasını sağlayacaksınız.
  • Pek çok çocuk, küçük yaşlardan beri hamurla oynamayı sever. Hamurlara şekil verebilmek, renkli hamurlarla vakit geçirmek onlar için keyiflidir. Hamurla serbest zaman geçirdikten sonra, bu zamandan sonra bir 3-4 dakikayı ‘hamurdan harfler’ yaparak geçirmekte fayda var. Hatta, bunları bir kurabiye hamuruyla deneyebilir, sonrasında bu harfleri afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Bir A-4 kağıdına kocaman bir harf yapın, fakat bu harf dolgulu bir karakterde olsun, yani içi boyanabilir şekilde çizin. Hatta bu harf, çocuğunuzun isminin baş harfi olabilir. Sonrasında, çocuğunuza bunu boyaması için biraz zaman verin ve bunu yaparken, harfin ne olduğunu söyleyin. ‘bu bir M harfi ve baak senin ismin de bu harfle başlıyor’ gibi.
  • Bunları yaparken, öğretmeye çok ısrarlı ve zorlayıcı olmaktan kaçının. Unutmayın ki bunu yapmak için öğretmenler var. Siz ise, tüm bunları çocuğunuzun dünyasında harflere bir yer açmak için yapıyorsunuz.

İlk Yayın Tarihi: 28 Kasım 2014 @ 20:58

2 “Okumayı Kolaylaştırma” yorumu;

Erken Ev Eğitiminde Sağ Beyin Esaslı Çalışmalar · 16 Ağustos 2015 at 17:20

[…] Okumayı Kolaylaştırma […]

Ses ve Ritim Oyunları · 5 Ocak 2015 at 00:46

[…] durum, kelimelere ve nihayetinde okumaya karşı olumlu bir tavır geliştirmenin ilk […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0