Nasıl Hayır Diyeceğiz? (24-36 Ay)

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 49 Saniye
Nasıl Hayır Diyeceğiz? (24-36 Ay)

Anne babaların en çok şikayet ettiği konuların başında çocukların bitmeyen istekleri ve ‘hayır’ la durdurulamaması gelir. Evet anne baba olarak çok fazla hayır kelimesini kullanıyorsanız ancak acaba bu hayırlar çocuk için ne kadar önemli.. Doğru yerde ve doğru şekilde kullanıyor muyuz..

Evde, sokakta, markette, misafirlikte çocukların uygun yer ve zaman gözetmeksizin istekleri olduğunu biliyoruz. Uygun bir anne baba eğitimiyle çocuktan beklenen yaşı ilerledikçe kendi isteklerini zaman zaman durdurup uygun yer ve zamanlarda talep etmeyi öğrenmesidir. Ancak dikkat ederseniz uygun anne baba eğitimi kilit önkoşuldur. Bu uygun anne baba eğitimi kelimesiyle ne anlamalıyız..

Çocuğun isteklerinin ne zaman ve hangi koşullarda gerçekleşebileceğiyle ilgili fikre ve önseziye sahip olabilmesi en başta anne babanın onu doğru yönlendirebilmesiyle gerçekleşir. Anne baba çocuğun bitmeyen istekleri karşısında ufak yaşlardan daha kısa ve net cümleler kurarak; yaş ilerledikçe de birtakım nedenleri var ise neden hayır dediğini belirterek çocuğa hayır diyebilmelidir.

Evetler ve hayırlar anne babaların vicdani açıdan teraziye duygularını koyduğu en büyük ikilemdir. Çocuğunun üzülmemesini herkesten çok ister ve zaman zaman istemese de evet der. Bunun tam tersi olarak çocuğunun sınırsız, hesabını bilmeyen bir çocuk olmasından korkan anne babalar ise bol bol hayır kullanarak çocuğun isteklerini katı bir şekilde görmezden gelmiş olabilir. Burada çok çok hassas bir nokta da çocuğa hayır derken olabildiğince neye evet dediğinizi açıklamanızdır. Şöyle ki ‘hayır arabada önde oturmamalısın’ a ek olarak ‘evet arka koltukta gelip bizimle markete gelebilirsin’ gibi alternatif cümleler kurabilmektir. Bu alternatif yaratma imkanı her zaman mümkün olamasa da olabildiğince çift yönlü düşünmek gerekir.

Bu noktada ailelerin sınır koymakla neyi anladığını ve anladığını nasıl uyguladığının oldukça önemli bir nokta olduğunu anlamalıyız. Çocuğunuza evet ve hayırlar söyleyerek aslında sınır koymuş da oluyorsunuz. Çocuk bu sayede neyin doğru-yanlış olduğu, ne tarafa gideceği ve yönünü bulmak gibi muhakeme gerektiren beceriler ve öğrenmeler açısından oldukça gelişmekte olur. Bir iç disiplin ve öz saygı kazanımı da sağlanır. Sınır koyulmak başta hoşa gitmese de çocuk için kalıcı olumlu öğrenme ve alışkanlıkların gelişmesine yardımcı olur. Çocukta sorumluluk duygusu gelişir ve kendini tanırken olumlu kazanımlar elde etmesi kendine olan güvenini arttırır. Aynı şekilde başka bir kişinin ondan gereksiz istekleri olduğunda ya da uygun olmayan ısrarları karşısında hayır diyebilmeyi de daha kolay yapabilir. Kendisine olan bu tutumu diğerlerine karşı uygulayarak kendini daha rahat hisseder. Anne babalarının istekleri karşısında yoğun suçluluk duyan ve hayır lafını az duymuş çocuklar büyüdüklerinde kendileri de aynı duyguları hayır derken hissedebilmekte ve kendilerini istemedikleri durumlara düşürebilmektedirler.

Hayır demeden önce çocuğunuzdan beklentilerinizi gözden geçirmenizde fayda var. Eğer siz kendi içinizde tutarlı ve net bir tutum sergileyebilirseniz çocuk sizi daha samimi bulacak ve daha kolay yönlendirilebilecektir. Ona beklentinizin ne olduğunu açıkça dile getirin. Bunu yaparken duygularınızdan da bahsedebilirsiniz. Samimi davranın çünkü hayırlar kolay kabul edilmeyebilir; çocuğunuzla karşılıklı güven duyulan bir ilişkinizin olması en önemli koşuldur.

Eğer hayırlarınızı dinlemiyor ise beklentilerinizi tekrar gözden geçirin. Eğer tutumunuzda bir yanlış olmadığından eminseniz, kararlı olmakta devam edin ve onu ikna etmeye çabalarken çok fazla dil dökmeyin. Kararlılıkla biraz zaman verin ve sabırlı davranın, sizin kararlı olduğunuzdan emin olması biraz zaman alabilir.

Ancak sık sık hayırlarınızı gözden geçirmekte fayda vardır. Hassas bir dönemde hayırlar belirli sürelerle değişikliğe uğrayabilir. En önemlisi de çocuğun o anki yaşını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak beklentilerimizi kurmak ve evet-hayırları uygun koşullara göre değiştirebilmek ve kullanmaktır.

İlk Yayın Tarihi: 2 Mart 2014 @ 15:34

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1