Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 29 Saniye
Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek

 

Sevgili Bebek olarak kurulurken sloganımızı “mutlu büyümesi gerek” olarak belirledik, çünkü hayatın ilk 4-5 yılında genel anlamda mutlu bir bebeklik dönemi yaşamış çocukların daha sonraki yıllarda mutlu bir hayatı bu dönemi travmalarla geçirmiş yaşıtlarına oranla daha kolay kurguladıklarını ve hayatta zorluklarla baş etmede çok daha güçlü olduklarını görülmektedir.

Kayıtsız Şartsız Sevgi

Temel koşul bizce çocuğunuza ona karşı duyduğunuz sevginizi kayıtsız şartsız doğru gösterebilmek. Örneklersek çoğumuzun farkına varmadan sıklıkla yaptığı en önemli hatalardan biri sevgimizi koşullandırarak çocuğa sunmamızdır. Yemeğini bitirmezsen seni sevmeyeceğim veya sana küseceğim gibi. Ufak çocuklarımızın bilinçaltlarına bu yolla sevginin ancak belli şartlar ve koşullarla var olabileceği gibi kavramsal bir yanlışı yerleştirebiliyoruz. Bunun yerine onlara ne olursa olsun sevildiklerini benimsetmemiz gerekmektedir.

Kıyaslamayın

Çocuğunuzu yaşıtlarıyla kardeşleriyle kıyaslamak ise diğer bir önemli ve travmalara yol açabilecek yanlışımız. Her çocuk kendine özeldir ve kendi şartları ile var olur. Önemli olan nokta çocuğun kendini aşması için rekabet değil işbirliğine doğru yönlendirmeniz. Bu konuda sağ beyin öğretisinin duayeni Makoto Shichida, kıyaslanan çocuğun güçlü ve kendine özgü bir kişilik geliştiremeyeceği savunur ve sürekli kıyaslandığı kişilerin gölgesinde onların bir taklidi kopyası olmaya çabalayabileceğini söyler.

Saygı Duymasını Öğretin

Çocuğunuza öncelikle özsaygıyı öğretmeniz gerekecektir, çünkü kendine saygı duymayı öğrenen bireyler aynı saygıyı çevresindekilere de doğal olarak gösterecektir. Öz saygıyı öğretmenin tek yolu bebeğinizi doğumdan itibaren saymaktır, onun kişilik haklarına saygı göstermektir. Örnekleyecek olursak küçük çocuklarımıza söz hakkı tanımamak, fikirleri ile alay etmek onları rencide edici sözler sarf etmek onların kişilik haklarını ihlal etmek anlamına gelir.

Çocuğunuza Değerli Olduğu Hissini Aşılayın

Çocuklara bebeklikten itibaren değerli oldukları hissini vermek onlara hem özgüven açısından hem de yaşamda daha kendileri ile barışık ve mutlu olmalarını kolaylaştıracaktır. Değerli olma hissini asla pahalı oyuncaklarla sağlayamazsınız, bu yolla ancak çocuklarda bu algının yanlış gelişmesine yol açabilirsiniz ki bu onların yaşamlarında mutluluğu parayla satın alabilecekleri inancını pekiştirir. Oysa gerçek anlamda mutlu olabilmek için bir güzel söz bir dokunuş ve çaba göstermenin yeterli olabileceğini erken yaşlarda deneyimlemeleri çok yararlı olacaktır.

Çocuklarınıza Sürekli Müdahale Etmeyin

Çocuklarınız bebeklikten itibaren her gün hayata hazırlanmaktalar. Bu çabalarına izin vermeniz ve sürekli olarak hele de onlar talep etmeden “Gel düğmeni ilikleyeyim” veya “Dur sana yardım edeyim” gibi müdahaleci ve aşırı korumacı davranış kalıplarınızın kendinize bağımlı bireyler yetiştirmekten öteye gidemeyeceğinin bilincinde olmanız gerekiyor.

Mükemmel İyinin Düşmanıdır

Maalesef ebeveynlerin bazıları çocukları üzerinden gerçekleşememiş hayallerini gerçekleştirme çabası içine girmektedirler. Bu tip davranışlar küçük çocukların bilinç altlarına aşırı bir yük bindirir. Örneklersek sürekli “Benim oğlum doktor olacak” şeklinde bir kalıpla büyütülen küçük çocuğun doktor olamaması durumunda her iki taraf için de bu ilişkilerinde bir tatminsizlik ve mutsuzluk kaynağı olabilecek güçtedir. Ayrıca kindar davranış sergilemek çocuklara sürekli geçmişte yaşanan bazı sorunları tekrar tekrar sunmak onların mutsuz ve karamsar bir kişilik geliştirmelerine yol açabilmektedir.

İlk Yayın Tarihi: 26 Kasım 2015 @ 23:55

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1