Beslenme Sorunları 1: Çocuğunuzun Yemek Yemeyi Reddetmesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye
Beslenme Sorunları 1: Çocuğunuzun Yemek Yemeyi Reddetmesi

Çocuğunuzun kendi kendine geliştireceği ilk yetenek kendini beslemektir. Hayatında gelişen pek çok şeyi kontrol edemese de kesinlikle ağzına hangi gıdaları sokup sokmayacağını kontrol edebilir.

Bundan dolayı, çocuğunuzun ne yiyip ne içeceği konusunda çok seçici olması sizin için bir sürpriz olmamalı. Birkaç hafta boyunca sadece 1-2 tür gıda ile beslenip sonraki hafta tamamen değişik bir gıda istemek gibi ani fikir değişimleri de cabası! Ama merak etmeyin, bunlar çocuğunuz için tamamen normal davranışlar.

Çocuğunuz yemek zamanı geldiğinde sizden biraz destek ve tavsiye bekleyecektir. Fakat bu desteği ve tavsiyeyi abartmak çocuğunuzun beslenme problemlerini çözmeyecektir. Çocuk bakımı konusunda 23 kitap yazmış ünlü pedagog William Sears bu konuda, “Çocuğunuz bir gün gayet güzel beslenip, ertesi gün hiç bir şey yememeyi seçebilir” diyerek, ne yiyip içeceği konusunda en son kararın çocuğunuzun olduğunu belirtmektedir.

Çocuğunuzun böylesi bir günde hiç bir şey yememesine kafayı takmak yerine, geçtiğimiz bir hafta içerisinde neler yediğini düşünün. Bu durumda, çocuğunuzun beslenmesini kendi kendine dengelediğini göreceksiniz.

Çocuğunuzun yediklerin yanında içtiklerini de unutmayın! Sut, %100 meyve suyundan oluşan meyve suları gibi içecekler de önemli derecede besleyici gıdalardır. Fakat böylesi içecekler genelde iştah kapadığından, çocuğunuzun yemeklerden önce bu içeceklerden tüketmemesini sağlayın.

En önemlisi, çocuğunuzu doyurmak için abur cubur gıdalara yönelmeyin. Onun büyüyen vücudunun dengeli ve sağlıklı bir beslenme türüne ihtiyacı var, boş kalorilere değil.

Cocuklarda-istahsizlik

Hala çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları konusunda endişeli misiniz? İşte size yardımcı olabilecek bir kaç tüyo:

  • Çocuğunuza çeşitli sağlıklı gıdalar sunmaya çalışın. Evet, brokoli sevmiyor olabilir, fakat belki de kerevizi deneyip çok sevecek. Siz ona ne kadar çeşit sağlarsanız o da o kadar özgür hissedip hoşlandığı besinleri bulabilir.

 

  • Çocuğunuzu yemek yemesi konusunda tehdit etmeyin veya bu konuda kendisiyle pazarlığa girmeyin. “Sebzelerini bitirirsen bir dilim pasta yiyebilirsin” gibi bir yaklaşım, yemek yemeyi sizinle çocuğunuz arasında bir güç gösterisine dönüştürecektir.

 

  • Yemeklerinizi mümkün olduğu kadar ailenizle beraber yiyin. Kardeşlerinin veya ebeveynlerinin sağlıklı beslendiğini, yeni şeyler denediğini gören çocuğunuz bu konuda daha açık ve kabullenir bir hale gelebilir.

 

  • Çocuğunuz herhangi bir gıdayı sevmedi diye o gıdayı tamamen bırakmayın. Çocuklar yeni tatları ve dokuları kabul etme konusunda biraz ağır davranırlar. Çocuğunuz bu hafta tabağına tükürdüğü bezelyeleri önümüzdeki hafta keyifle yiyebilir. Ona her gıdayı sevmesi için bir şans ve zaman verin.

 

  • Eğer çocuğunuz dengeli besleniyorsa, vitamin desteği almanıza genelde gerek yoktur. Fakat çocuğunuz bazı tur gıdalardan yeterince tüketmiyorsa, bu gıdalara alışana kadar doktorunuzun gözetiminde ona günde bir vitamin hapı verebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 12 Kasım 2014 @ 17:34

6 “Beslenme Sorunları 1: Çocuğunuzun Yemek Yemeyi Reddetmesi” yorumu;

Bebeğiniz ve Bal | Bebeğim Büyürken · 14 Eylül 2015 at 13:56

[…] İştahsızlık […]

Bebeğiniz ve Bal · 10 Eylül 2015 at 13:36

[…] İştahsızlık […]

Çocuğunuza Asla Söylememeniz Gereken 10 Şey | RENKLİ YARINLAR · 11 Mayıs 2015 at 17:36

[…] ifadeyi kullanmak çocuğun algısında tatlının (ödülün) değerini yükselterek, yemeğin kendisinin değerinin azalmasına sebep olur. Yani başarmak istediğinizin tam tersi. Şu […]

Çocuklar Üzerinde Yüksek Derecede Etkili Ebeveyn Alışkanlıkları · 26 Şubat 2015 at 22:03

[…] her akşam beraber yemek yemeyi alışkanlık haline getirdik. Kızım dans okulundan, oğlum antremandan gelmiş, 9 aylık […]

Bebeğin Yemeğinin Muhafaza Edilmesi | Bebek Yemekleri · 5 Ocak 2015 at 14:35

[…] kazanmış olursunuz hem de her an elinizin altında bebek için birçok çeşit ev yapımı yemek hazır bulunur. Bebeğin yemeğinin muhafaza edilmesi hususunda dondurucuda saklamak sağlıklı […]

Besin alerjileri · 1 Ocak 2015 at 17:24

[…] çölyak hastalığı bulunması çocuğunuzun da bu hastalığa sahip olma riskini artırır. İştahsızlık, büyümede yavaşlık, karında şişkinlik ve soluk, köpüklü, kokulu dışkı çölyak […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0