Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 15 Saniye
Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri de, banyo vakitlerinden daha fazla keyif almaya başlarlar.


Bebekler ne zaman yıkanmaya başlanır?

Bebeği yıkamak için çoğunlukla göbek kordonunun düşmesi beklenir. Çünkü göbek kordonunun enfeksiyon kapma riski vardır. Bu yüzden göbek kordonu düşene kadar bebekleri sünger banyosu yaptırabilirsiniz.

Verniks tabakası bebeğin doğal koruyucu kremidir.

Sünger banyosundan bahsetmeden önce bebeğin cildinde bulunan verniks tabakasından bahsetmek gerekir. Verniks tabakası bebeğin cildini koruyan koruyucu bir krem gibidir. Çoğunlukla beyaz renkli olmakla birlikte yoğunluğuna göre sarımsı da olabilir. Bazen bebeğin tüm vücudunu kaplayan verniks tabakası genellikle bacak araları, koltuk altı gibi kıvrım yerlerinde de olabilir. Verniks tabakası bebeği enfeksiyonlardan, kuruluktan ve su kaybından da korur. Bebeğin vücudundaki doğal bir koruyucu olan bu verniks tabakasının kaybolması için bebeği yıkamakta çok da acele etmemek gerekir. Bu doğal krem 7 ila 10 gün içerisinde zaten kendiliğinden kaybolur.


Sünger Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Eğer bebeğinizin göbek kordonu düşmeden banyo yapması gerektiğini düşünüyorsanız, bu süreçte sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Sünger banyosu için öncelikle banyonun veya banyo yaptıracağınız odanın ısısının 22-25 derece olmasını sağlamalısınız. Geniş bir leğene su koyarak bir sünger veya yumuşak bir bez yardımıyla bebeğinizin temizliğini yapabilirsiniz. Bebeğinizi üşümeyeceği bir beze veya yumuşak bir havluya sararak sadece sileceğiniz uzvu dışarı çıkarıp, silip kurulayıp havlu içine koyduktan sonra diğer kısımlara geçerek banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğin alt tarafını yıkamadan önce bezini çıkarmayın. Kız çocuklarının genital bölgelerini önden arkaya doğru temizlerken, erkek çocuklarının sünet derilerini geriye doğru çekmemeye özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin göbek kordonu düştükten sonra ise normal banyosunu yaptırabilirsiniz. Bebeğinizi banyo yaptırmak için aşırı aç veya tok olmadığı zamanları tercih etmeniz daha doğru olur. Çünkü bebeğiniz aç iken ağlayıp rahat durmayabilir. Tok iken ise kusmasına sebep olabilir. Bu yüzden karnını doyurduktan yaklaşık yarım saat bir saat içinde banyo yaptırmanız uygundur.


Bebeğim İçin Hangi Şampuanı Kullanmalıyım?

Bebeğinizi ilk günlerinde yıkarken şampuan kullanmanız şart değildir. Fakat şampuan kullanmak isterseniz bebek şampuanları kullanabilirsiniz. Bebek şampuanları pH açısından nötr olup sabun içermezler. Bu şampuanlar boya, parfüm ve katkı maddesi içermezler. Bu yüzden de çok fazla köpürmezler. Bebeğinizin hassas cildi için bunlar çok önemlidir.


Bebeğimi Ne Sıklıkla Yıkamalıyım?

Yeni doğan bebeğinizi altını temiz tuttuğunuz ve el ve yüzünü düzenli olarak temizlediğiniz sürece haftada iki üç defa banyo yaptırmanız yeterlidir. Bu banyoların haricinde akşamları yatmadan önce şampuansız olarak yıkayabilir böylece hem bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırabilir hem de onun için güzel bir uyku rutini hazırlayabilirsiniz. Örneğin banyo, ardından bebek yağıyla masaj ve biraz kitap okumak bebeğiniz için güzel bir uyku rutini olabilir.

Bebeğinizi yıkarken eşinizden veya bir yakınınızdan yardı istemeniz sizin için işleri kolaylaştıracaktır.


Bebeğimin Banyo Suyunun Isısı Kaç Derece Olmalı?

Bebeğinizi banyo yaptıracağınız suyun ısısı 36.5-37 derece olmalıdır. Bunun için bir termometre kullanabilirsiniz veya dirseğinizle suyun ısısını ayarlayabilirsiniz. Dirseğinizi değdirdiğinizde su dirseğinizi yakmamalı ve soğuk olmamalıdır.

Banyo sırasında ve sonrasında odanın sıcaklığı ise 23-25 derece arasında olmalıdır.

Bebeğinizin üşütmemesi ve huzursuzlanmaması için banyo süresini 10 dakika kadar tutmanız daha uygun olur. Bebeğiniz 6 aylık kadar olduktan sonra ise banyo süresini uzatmaya başlayabilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğiniz sudan daha fazla keyif almaya başlar.

Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce ise banyo sırasında ihtiyacınız olabilecek eşyaları yanınıza almanız işinizi kolaylaştırır. Bunlar iki tane havlu, şampuan, temiz bez, giyeceği kıyafetler, bebek yağı gibi malzemeler olabilir.

Baş en çok ısı kaybeden bölge olduğu için bebeğinizin başını yıkamayı en sona bırakabilirsiniz. Bebeğinizin başını yıkarken yüz üstü tutmanız gerekir. Böylece ağzına veya kulaklarını su kaçmasını engellemiş olursunuz. Bebeğinizin ağzına su kaçarsa bir şey olmaz fakat su genzine kaçarsa dik tutmalısınız.

Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra havlu ile kurulamalı ve ardından ikinci bir havluya sararak üşümesini engelleyebilirsiniz. Nemli havlu bebeğinizi üşütebilir. Kurulama esnasında boynu, bacak kıvrımları göbek deliği gibi bölgeleri kuruladığınızdan, nemli kalmadığından emin olmalısınız.

Banyodan sonra bebeğinize bebek yağı ile masaj yaparak hem rahatlayıp gevşemesine yardımcı olursunuz hem de bebeğinizin gelişimine yardımcı olursunuz. Bebek yağını bebeğin boynundan itibaren sürmeye başlayıp, öncelikle gövdesini ve ardından kol ve bacaklarını yağlayarak devam edebilirsiniz.

Son olarak bebeğiniz temiz gözükse de vücudundaki gizli kirlere dikkat etmelisiniz. Örneğin dizlerinin arkası, koltuk altları gibi bölgelerde giysilerinin pamukçukları birikebilir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Mayıs 2016 @ 17:14

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0