Kızamık Hastalığı ve Tedavisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 58 Saniye
Kızamık Hastalığı ve Tedavisi

Kızamık en bulaşıcı ve tehlikeli hastalıkların başında gelir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde çocukların ölümüne kadar yol açabilir. Çoğunlukla küçük çocuklarda görülen kızamık, aşı olmamış yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Kızamık ayrıca bazı yan hastalıklara da sebep olabilir. Bunlar, ishal, orta kulak iltihabı, akciğer ve gırtlakta iltihaplanmalardır.

Kızamık virüsü öksürme, hapşırma gibi yollarla bulaşır. Çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar aylarında salgın olur. Ancak son yıllarda aşı uygulamasının sıklaşması sayesinde görülme sıklığı azalmıştır.

Vücuda giren virüsün 7. gününden itibaren virüs bulaşıcı hale gelir. Çocuğun cildinde kırmızı döküntülerin başlamasından itibaren 5. güne kadar ise virüsün bulaşıcılığı devam eder. Hastalığın 10-12 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Kuluçka döneminde herhangi bir belirti gözlenmez. Kuluçka döneminin ardından halsizlik, burun akıntısı, ışığa bakama, gözlerde sulanma ve öksürük belirtileri görülür. Bu belirtiler ortaya çıktıktan 2 3 gün sonra ise yanakların iç kısmında koplik ismi verilen kırmızı-beyaz lekeler görülür. Bu lekeler yaklaşık 14 saat içinde kaybolur. Ateşin 40-40.5 dereceye yükselmesiyle kırmızı lekeler kahverengiye dönüşür. Döküntüler ilk olarak kulak arkalarında, yanaklarda ve boynun yanlarında görülür. 24 saat içinde bu lekeler yüze, kollara, göğse yayılmaya başlar. İkinci 24 saatte ise bacaklar, karın ve sırta da yayılmış olur. Bu dönemden sonra hastalık iyileşmeye başlar. Lekeler görülme sırasıyla kaybolmaya başlar lekeler kahverengiye dönüşür ve zamanla kaybolur. Hastalık sonunda çocuk bağışıklık kazanmış olur.

Kızamık Tedavisi

Kızamığın özel bir tedavisi yoktur, destekleyicidir, Komplikasyonlar gözlenir. Orta kulak iltihabı ve zatürre kızamığın en sık sebep olduğu hastalıklardır. Hastanın temizliğine ve beslenmesine özen gösterilmelidir. Güneş gören ferah bir odada bulunmalıdır.

Kızamıktan Korunmak İçin

Kızamıktan korunmak için kızamık aşısının yapılması çok önemlidir. Bebekler 12 aylık olduklarında ve 5-6 yaşlarında toplam 2 doz kızamık aşısı olmalıdırlar. Bazı durumlarda doktorlar çocuk 12 yaşlarındayken 3. bir doz yapmak isteyebilirler.

İlk Yayın Tarihi: 21 Ekim 2016 @ 23:01

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1