Katı Mamalara Geçiş

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 6 Dakika 22 Saniye
Katı Mamalara Geçiş

Mama hazırlama

FIRINDA PİŞİRME: Fırında tüm aile için bir şey pişirdiğinizde, bu durumu bebeğiniz için de bir patates, ya da kabak pişirme fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. Seçtiğiniz sebzeyi yıkayın, bir çatalla delin ve önceden  190 °C ye ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat ya da yumuşayana kadar pişirin. Sebzeyi ikiye bölün, etli kısımları kaşıkla çıkarın ve biraz süt ve bir parça tereyağı ile ezin.
HAŞLAMA: En az miktarda su kullanın – tenceredekileri örtecek kadar – ve besin değerlerinin kaybolmaması için sebzeleri gereğinden fazla haşlamamaya dikkat edin. Sebzeleri haşlama suyundan yeterince ekleyerek pütürsüz bir püre haline getirin.
MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME: Sebze ve meyveleri doğrayın ve uygun bir kaba yerleştirin. Biraz su ekleyin, havalandırma deliği bırakarak kapayın ve yumuşayana kadar tam güçte pişirin. İstediğiniz kıvamda bir püre haline getirin ve bebeğinize vermek için çok sıcak olup olmadığına dikkat edin.
BUHARLA PİŞİRME: Sebze ve meyvelerin lezzet ve vitaminlerinin korunması bakımından en sağlıklı pişirme yöntemidir. B ve C vitaminleri suda çözünür ve yiyecekler özellikle haşlama yöntemiyle gereğinden fazla pişirildiklerinde kolayca yok olabilirler. Örneğin; brokoli haşlandığında antioksidanlarının % 60’ını, buharla pişirildiğinde % 7’sini kaybeder. Bir kerede üç farklı sebzeyi buharla pişirmenize olanak sağlayan çok katlı bir buharlı tencere almaya değerdir. Sebze püreniz yeterince pürüzsüz olmadığında tencerenin dibindeki kaynamış sudan biraz ekleyebilirsiniz.
PİŞİRME: Kabuğu soyulmuş elma, armut gibi meyveleri doğrayarak kalın tabanlı bir tencereye yerleştirin ve gerekirse biraz su ya da meyve suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın, meyveler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin ve daha sonra meyveleri püre haline getirin. Püreyi bebeğinizin kâsesine ılıkken servis edin.

Püre Yapma

Sütten kesilmeden sonraki ilk birkaç haftada, bebeğinize verdiğiniz yemeğin yumuşak ve pütürsüz olması ve çok koyu kıvamlı olmaması önemlidir.
MUTFAK ROBOTU: Örneğin; mutfak robotu kullanmak dondurmak amacıyla ihtiyacınızdan fazla püre hazırlayacağınız zaman elverişlidir. Pek çok mutfak robotunun az miktarda püre hazırladığınız zaman kullanabileceğiniz minik aksesuarları vardır. Elektrikli el blenderına göre olumsuz tarafı ise daha çok temizlik gerektirmesidir. Patatesi mutfak robotuyla püre haline getirirken, nişastanın bozulma eğilimde olması ve yapışkan, glutinöz bir lapa haline gelmesi sebebiyle basit bir değirmen kullanmak daha uygundur.
ELEKTRİKLİ EL BLENDERI: Özellikle az miktarda bebek püresi hazırlamak için idealdir.
DEĞİRMEN: Elle çevrilerek kullanılan bu alet patates veya tatlı patates gibi sebzeleri püre haline getirmek için idealdir. Değirmen aynı zamanda sert kısımların atılmasına olanak verdiği için armut veya kuru kayısı gibi sert dokulu yiyeceklerden püre yapılmasında da kullanışlıdır.

Mamaların Dondurulması

Esnek, plastik buz kalıpları bebek mamalarını dondurmak için idealdir ancak kalıplar da buzdolabı poşetine koyulmalıdırlar. Buz kalıpları donduklarında buzdolabı poşetine koyarak, ağızlarını sıkıca kapayın ve poşeti içindekilerle birlikte son kullanma tarihini yazarak etiketleyin.
Eğer mamaları buz kalıplarında donduruyorsanız, iki farklı çeşit püreyi çözüp karıştırarak elma-armut ya da patates-yabani havuç gibi lezzet kombinasyonları yaratabilirsiniz.
Daha önce dondurulmuş bir mamayı asla tekrar dondurmayın. Bu durumun tek istisnai örneği dondurulmuş çiğ yiyeceklerin pişirildiklerinde tekrar dondurucuya konulabilmesidir. Örneğin; dondurulmuş bezelyeler pişirildikten sonra tekrar dondurulabilinir.
Dondurulmuş bebek pürelerinin kullanım süresi altı aydır.
Dondurmak amacıyla topluca pişirdiğinizde mamaları olabildiğince hızlı bir şekilde soğutun ve sonra dondurun. Dondurmadan önce buzdolabında birkaç gün bekletmeyin.

Mamaların tekrar ısıtılması

Dondurulmuş püreler dumanı tüterek kaynayıncaya kadar tamamen ısıtmak şartıyla mikrodalgada veya tencerede çözülebilir. Soğuması için bekleyin ve bebeğinize vermeden önce iyice karıştırın.
Aynı mamayı birden fazla kez ısıtmayın ve kaşıktaki tükürükle taşınan bakterilerin bebeğinize taşınmaması için bebeğinizin yarım bıraktığı mamayı saklamayın.
Bebeğinizin ağzı yetişkinlerden daha hassas olacağı için maması çok sıcak değil ılık olmalıdır.
Eğer ısıtmak için mikrodalga fırını kullanıyorsanız, dumanı tütünceye kadar ısıtın ve soğuması için bekleyin. Bu mamada bulunabilecek bakterilerin yok edilmesi içindir.
Mamayı mikrodalga ile ısıttığınızda, sıcak kalan herhangi bir noktadan kurtulmak için iyice karıştırın. Bebeğinize vermeden önce sıcaklığını kontrol edin.

2 “Katı Mamalara Geçiş” yorumu;

Süper besleyici yulaf ezmesi · 13 Nisan 2015 at 11:01

[…] bir fikirdir. Kaşığı ağzına götürebildiğinde, ona yulaf ezmesi gibi kaşığa yapışacak mamalar vermeyi […]

Katı Gıdalara Geçiş · 1 Ocak 2015 at 19:01

[…] Anne sütü  yanı sıra  katı mamalara geçişi, yeni bir lezzet dünyasının kapılarının açılması anlamına gelmektedir ve […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0