Katı Mamalara Geçiş

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 6 Dakika 22 Saniye
Katı Mamalara Geçiş

Kaçınılması gereken yiyecekler

Portakal ve limon suyu gibi meyve suları dahil olmak üzere turunçgiller reaksiyona yol açabilir ancak gerçek bir alerjiye çok nadir neden olur. Bu meyveler altıncı aydan sonra verilebilirler.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri potansiyel gıda zehirlenmesi ve alerji riski sebebiyle altıncı aydan önce verilmemelidir.

Bir yaşından önce bal verilmemelidir. Çok nadir de olsa bal, yeni doğan botulizm denen ciddi hastalığa yol açan bir bakteri türü içeriyor olabilir. Bebeklerin bağırsakları bir yaşını doldurduktan sonra gelişir ve bakteri büyüyemez, dolayısıyla bu aşamadan sonra bebeğe bal verilmesi sorun teşkil etmez.

Aile geçmişi gibi herhangi bir alerjik reaksiyon riski bulunması durumunda fıstık, fıstık ezmesi ve diğer ekmeğe sürülen kabuklu yemiş çeşitleri dahil olmak üzere çerez ve çekirdeklerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Ailede alerji geçmişi olmaması şartıyla fıstık ezmesi ve diğer ekmeğe sürülen yemiş çeşitleri altıncı aydan sonra verilebilir. Herhangi bir yemişin çocuklara beş yaşından önce bütün halinde verilmesi boğulma riski sebebiyle tavsiye edilmemektedir.

Salmonella enfeksiyonu riski sebebiyle çiğ veya az pişmiş yumurtadan kesinlikle uzak durulmalıdır. Altıncı aydan önce yumurta verilmemeli ve yumurta sarısı ve beyazı katılaşıncaya kadar pişirilmelidir.

TUZ: Tam olarak gelişmemiş böbrekleri zorlamaması ve dehidrasyona neden olması dolayısıyla bir yaşından küçük bebeklerin mamalarına tuz eklenmemelidir. Erken yaşta tuza bir yatkınlık oluşabilir ve çok fazla tuz tüketimi yaşamın ileriki dönemlerinde yüksek tansiyona yol açabilir. Altı aylığa kadar olan bebeklerin günde 1g’dan az (1/4 çay kaşığından az) tuz alması gerekirken, yedinci aydan itibaren ise en fazla 1 g tuz almalıdır. Makarna sosları ya da birçok kahvaltılık gevrek gibi bebeklere özel olmayan işlenmiş mamaları yüksek tuz içerebilmeleri dolayısıyla bebeğinize vermekten kaçının. Aynı şekilde tütsülenmiş yiyeceklerden de yüksek tuz içerikleri sebebiyle uzak durulmalıdır.

ŞEKER: Yiyeceğin gerçekten mayhoş olması durumu dışında mamalara şeker eklemeyin. Şeker eklemek alışkanlık haline gelmekte ve bebeğinizin süt dişleri çıktığında çürüme riskini artırmaktadır.

Bebekler BUĞDAY ve diğer GLÜTEN İÇERİKLİ YİYECEKLER – buğday, arpa ve çavdar gibi – ile altıncı aydan önce tanıştırılmamalıdırlar. Altıncı aydan önce etimek ve tahıllı kaşık maması alıyorsanız glütensiz olduklarından emin olun. Pirinç unu ilk deneme için en güvenli tahıllı mamadır.

2 “Katı Mamalara Geçiş” yorumu;

Süper besleyici yulaf ezmesi · 13 Nisan 2015 at 11:01

[…] bir fikirdir. Kaşığı ağzına götürebildiğinde, ona yulaf ezmesi gibi kaşığa yapışacak mamalar vermeyi […]

Katı Gıdalara Geçiş · 1 Ocak 2015 at 19:01

[…] Anne sütü  yanı sıra  katı mamalara geçişi, yeni bir lezzet dünyasının kapılarının açılması anlamına gelmektedir ve […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0