İşe Yarayan ‘Modası Geçmiş’ 5 Ebeveynlik Önerisi

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye
İşe Yarayan ‘Modası Geçmiş’ 5 Ebeveynlik Önerisi

Ebeveynlik günümüzde çok değişti. Ancak şükürler olsun ki, eski güzel günlerden geriye kalan şeyler hala var olmakta. Çocukların topraklarla oynamasına ve dizlerinin yaralanmasına izin vermek gibi…

İki önemli isim olan, çocuk gelişim uzmanı Dr. Tovah Klein ve duyu bütünleme terapisti Angela Lanscom, eski moda gibi görünseler de hala hayatımızın birer parçası olmaya devam eden ebeveynlik önerilerini şu şekilde sıralıyorlar;

Yemeği birlikte yiyin

Birlikte yemek yemek modası geçmiş bir gelenek gibi gözükse de, zamana direnen ve zamanın eskitemediği bir alışkanlık olarak hala ayakta duruyor. Aile yemekleri herkesin bağ kurmasını ve geçirdikleri gün hakkında konuşmasını sağlarken, çocuklar için rahatlatıcı bir aile rutini de olmaktadır.

‘Üstelik artık sadece anneler yemek pişirmek zorunda değil. Günümüzde pek çok baba da yemek pişirebiliyor!’ diyor Klein.

Bırakın açık havada serbest oyun oynasınlar

“Çocukların arka bahçelerde koşturmaya ya da arkadaşlarıyla oynamaya gitmesi ve ebeveynlerin, ‘Yemeğe kadar eve gelmek yok’ demesi eskidendi,” diyor Klein. “Bugün bunu kimse yapmıyor. Oysa çocukların serbest oyun oynamalarına ve kendi başlarına kalmalarına izin vermek modası geçmiş gibi görünse de çocuklar için oldukça iyi bir şeydir.”

Hanscom açık havada oyun oynamanın çocukların duyularını güçlendirdiğini ve çocuklar tekrar içeri girdiklerinde de bu becerileri yanlarında getirdiklerini belirtiyor.

“Açık havada zaman geçirmek duyusal ve motor gelişimi artırır ve bu da duyusal organizasyonun temelini oluşturur,” diyor Hanscom. “Okulda dikkatini toplamak, gözlerin iyi çalışması ve okumak buna bağlıdır. Ayrıca duyguları kontrol edebilmek de duyuları organize edebilmeye bağlıdır.”

Sopalarla oynamalarına izin verin

Hanscom’a göre işlenmemiş doğal materyallerle oynamak çocukların kas gelişimini ve yaratıcılığını arttırmaktadır.

“Açık havaya ne kadar çok çıkar ve oynarsanız, sopa gibi şeyleri farklı şekillerde kullanmak konusunda o kadar yaratıcı olursunuz,” diyor Hanscom. “Bir çocuk ilk kez açık havaya çıktığında bir sopa görür ve önce bu sadece bir sopadır ama sonra bununla denemeler yapmaya başlar. Mesela toprağı kazar ve o zaman sopa bir alete dönüşür. Sonra bir başkasının bu sopayla bir şeyler inşa ettiğini görür ve bunu bir şeyler inşa etmek için kullanabileceğinin farkına varır.”

Çocuğunuzun ebeveyni olun, arkadaşı değil

Ebeveynlik bir popülerlik yarışması değil. “Çocuklar kendilerini en çok, ebeveynleri kurallar koyduğunda güvende hisseder,” diyor Klein. “Aşırı sıkı olması gerekmiyor ama ailelerin kurduğu düzen ve çocuğun zihnine yerleştirdikleri kurallar, çocukların büyümesini, gelişmesini ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.”

Bırakın hata yapsınlar

Çocukların biraz zor şeyleri denemelerine ve zaman zaman başarısız olmalarına izin verin. O anda hüsrana uğrasalar ya da üzülseler de, kendilerini tekrar toparlayabildiklerinde özgüvenleri gelişecektir.

“Çocukların bir şeyleri deneyebilmesi, tekrar tekrar denemeleri ya da kendi bildikleri yollarla denemeleri ve onlara yaptıklarının yanlış olduğunun söylenmemesi çok önemlidir,” diyor Klein.

 

Kaynak: www.businessinsider.com/old-parenting-tips-that-still-work-2017-2/#eat-dinner-together-1

İlk Yayın Tarihi: 17 Aralık 2017 @ 14:01

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
2,747.18 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
2747.18TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
94