Başarılı Çocukların Ebeveynleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 27 Saniye
Başarılı Çocukların Ebeveynleri

Çocukların başarılı olup olmamasını etkileyen bir çok faktör içerisinden en önemlilerinden biri, ebeveynlerin çocuğuna karşı tutumudur. Araştırmalar başarılı çocukların ebeveynlerinde belli başlı bazı ortak özellikler olduğunu göstermektedir. Bunlar:

Çocuklara evde sorumluluk verirler.

Başarılı olabilmek için sorumluluk almak gerekir. Bazı ebeveynler iyi anne ve baba olabilmek için tabiri caizse çocuklarının ellerini sıcak sudan soğuk suya sokturmuyorlar. Belki de aşırı korumacı oldukları için… Fakat bu durum kendi bağcığını bağlayamayan, bir bardak suyu kendi başına alamayan çocukların yetişmesine sebep oluyor. Bu yüzden çocuklarımıza evde yaşlarına uygun olarak küçük sorumluluklar vermeliyiz. Bir çocuğun yapacağı iş ebeveyninden çok kendisine fayda sağlar. Örneğin odasını, oyuncaklarını veya yatağını toplaması gibi küçük görevler verebilirsiniz. 3 yaşından itibaren çocuğa ev işleriyle ilgili ufak sorumluluklar vermek hem çocuğun kişilik gelişimi için önemli hem de aldığı sorumluluklar çocuğun birey olarak gelişimini olumlu etkiliyor.

Büyük beklentileri vardır.

Kaliforniya Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre ebeveynlerin çocuklarından büyük beklentilerinin olması çocukların becerilerini olumlu yönde etkiliyor.

Fakat, beklentinin baskıcı bir tavırla uygulanmaması gerekiyor. Çocuğunuza destek olduğunuzu, başarabileceğine inandığınızı, ona güvendiğinizi hissettirmeniz ve beklentilerini dile getirmeniz çocuğunuzu olumlu şekilde etkileyecektir.

Çocuklarının sosyal gelişimini desteklerler.

İş hayatındaki başarının yarısı teknik becerilerden kaynaklanır, diğer yarısı ise sosyal becerilerdendir. Bu yüzden ebeveynler çocuklarının sosyal yönden aktif bireyler olmaları için çabalamalıdır.

Aile içi ilişkiler sağlıklıdır.

Aile içinde eşler arasında çatışmalar olması, eşler kadar çocuklarını da etkiler. Çatışma olan ortamlarda çocuklar olumsuz eğilimlere sahip olurlar. Boşanmış ya da bir arada olan ebeveynlerin çocuklarının yanında iletişimlerine özen göstermeleri gerekir.

Ebeveynlerin eğitimleri yüksektir.

Yapılan araştırmalar annenin eğitim durumunun çocuğunun başarısını etkilediğini göstermektedir.

Erken yaşta çocuklarına matematik öğretiyorlar.

Çocuğun eğitimi için okula başlamasını beklemek yanlıştır. Okul öncesi çağlarından itibaren çocuğu fazla sıkmadan öğretilen matematik, çocuk ileride okula başladığında derste daha rahat etmesine ve böylece matematiği sevmesine yardımcı olur. Bir çok insanın matematikte başarısız olmasının sebebi, matematiğin zor olmasından değil, toplumun ön yargısından kaynaklanmaktadır.

Aile bireyleri diğer insanlardan daha az streslidir.

Stres herkesin hayatını olumsuz etkiler. Olup olmadık şeyleri kafaya takıp stres olmak sizin haricinizde çocuğunuza da bir çok olumsuz etkiye neden olur. Unutmayın, çocuğunuz sizi her şeyi olarak görür, sizi rol model alır. Sizin kaygılı ruh halinizden, olumlu ya da olumsuz ruh hallerinizden kolaylıkla etkilenir.

Çocuklarıyla iletişimleri sağlamdır.

Ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimi çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Anne ve babasının desteğini hisseden çocuğun başaracağına olan güveni artar.

Baskıcı değiller.

Helikopter ebeveynler, kaygıları nedeniyle çocuklarını üzerine fazla düşerler. Çocuklarının yaptığı her hareketi, yediği içtiği her şeyi bir helikopter gibi takip ederler. Bu ebeveynler, çocuklarının eğitim, sosyal ve mesleki gelişimlerine olumsuzluk olabileceği korkusuyla insiyatifi ele alarak çocuğun karar vermesini engellerler. Bu durum çocuğun başarısını olumsuz yönde etkiler.

Çocuklarına baskı yapmayan, onlara güvenen ve yaptığı işi tek başına yapabileceği konusunda destek olan ailelerin çocuklarının daha başarılı olduğu gözlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 29 Temmuz 2018 @ 14:37

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0