İlk 1000 Günün Önemi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 40 Saniye
İlk 1000 Günün Önemi

Bilimsel çalışmalar konsepsiyondan yani döllenmenin ardından geçen ilk 1000 günün çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bebeğin 2 yaşını doldurduğu zamanı kapsayan bu dönemde, doğru beslenme, anne sütü alımı, çocukların gelecekteki sağlığını büyük oranda etkilemektedir.

TNSA (Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları) ve saha araştırmalarının verilerine göre, bebek beslenme alışkanlıklarının istenilen seviyede olmadığı görülmektedir. Anne Bebek Beslenmesi Medikal Direktörü Dr. Yalım Üner “Bebekler ilk 6 aylık dönemde halen süt çocuğu iken, anne sütü ihtiyacını ev yapımı yemeklerle ve henüz sindirim sistemlerine uygun olmayan besinlerle karşılıyor. Annelerin eğer sütlerinde bir azalma olursa ne yapacakları konusunda doktorlarına danışmaları gerekiyor” diyerek, hem bebekleri yanlış beslemenin hem de anne sütünün önemini vurgulamaktadır.

YİSAV (Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı) ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu: “İlk 1000 günde doğru beslenme, özellikle de anne sütü almak çok önemli, bu pek çok bilimsel çalışmayla desteklenmektedir. İlk 1000 gündeki yetersiz beslenme sadece kronik hastalıkların, psikiyatrik bozuklukların artmasına, fiziksel, beyinsel ve metabolik fonksiyonların bozulmasına değil, immün sistemin zayıflamasına dolayısıyla pneumoni, diyare vb. enfeksiyonların artmasına da yol açmaktadır.” diye belirtmektedir.

İlk 1000 gün beslenmenin önemi tüm Türkiye’de sağlık profesyonellerinin ve Sağlık Bakanlığı mensuplarının katıldığı kongrelerde görüşülmeye devam etmektedir.

Dr. Yalım Üner: “İlk 1000 günde beslenme ve anne sütü hakkında yapılan birçok bilinçlendirme kampanyasına rağmen bebek beslenmesi alışkanlıklarının, çok da istenen seviyelerde olmadığını söyleyebiliriz. TNSA 2013 raporunda bebeklerin beslenme alışkanlıklarını takip ettiğimizde, ilk 6 aydan sonra anne sütü verme oranlarının düştüğünü ve anne sütünün yerini tamamlayıcı beslenmenin aldığını görüyoruz. Bebekler ikinci 6 aylık dönemde halen süt çocuğu iken ev yapımı yemeklere ve henüz sindirim sistemine uygun olmayan besinlere hızlı ve fazla miktarda geçiş yapıyor. Annelerin ek gıdaya geçiş döneminde anne sütü vermeye devam etmeye ve ek gıdanın miktarı için doktorlarına danışmaları gerekiyor.”

İlk 6 ay anne sütü bebek için yeterli ve bir sağlık sorunu olmadıkça gereklidir. Ancak anneler mevsiminde taze sebze ve meyve bulduklarından, meyve ve sebzeleri bebekleri için daha faydalı buluyor ve ek gıdaya geçiş için aceleci davranıyorlar. ‘İlk 1000 günde doğru beslenme, bebeklerin geleceği ve Türkiye’deki sağlık reformlarına konu olan demir eksikliği, obezite gibi toplumu etkileyen sağlık konularındaki iyileşmeler için önemli. Annelerin de beslenme ile ilgili daha çok desteklenmesi gerekmekte. İlk 1000 günde bebek beslenmesinin önemi hakkında Sağlık Bakanlığı ve diğer otoritelerin de önerdiği gibi ilk 6 ay sadece anne sütü kullanımı ve eksikliğinde, ek besinin tercih edilmemesi vurgulanmalıdır. Anne sütü eksikliği var ise öğünün bebeğin ayına uygun bebek veya devam sütü ile tamamlanması gerekiyor.’ diye ekliyor Dr. Üner.

Bebekler sütten kesme döneminden sonra 3 yaşına kadar hızlı bir büyüme dönemine girerler. Büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan özel ihtiyaçlarına uygun olarak beslenmeleri bu dönemlerde çok önemlidir.

Doğumdan sonraki ilk 6 ay bebeğiniz yalnızca anne sütü almalıdır. Anne sütünü bebeğiniz her istediğinde ve günde en az 8 defa vermelisiniz. Bebeğinizin ilk 6 aylık dönemde su da dahil olmak üzere başka hiçbir ihtiyacı yoktur. Ancak bebeğinizin yeterince büyümediğini, kilo almadığını düşünüyorsanız, mutlaka öncelikle doktorunuza başvurmalı, doktorunuz ihtiyaç gördüğü takdirde size söylediklerini yapmalısınız. 6. aydan sonraysa bebeğiniz her istediğinde emzirmeye devam etmeli ve yanında her öğünde yaklaşık 1 çay bardağı kadar ek besine başlayabilirsiniz.

 

Kaynak:www.internetanneleri.com

İlk Yayın Tarihi: 5 Haziran 2018 @ 18:10

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0