Anne Sütünün Bebek İçin Önemi Nedir?

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 35 Saniye
Anne Sütünün Bebek İçin Önemi Nedir?

Anne sütü bebekler için mucizevi özellikte bir besindir. Annenin hamile kalma süreci ile birlikte anne vücudu, doğuma hazırlanmaya başlar ve doğumla birlikte ilk süt dediğimiz kolostrumun gelmesi ile birlikte emzirme dönemi başlar.

Her anne bebeğini emzirmek ister, hatta bazen doğum sonrası 1-2 gün içinde emzirme sıkıntısı yaşayan anneler kendilerini bu anlamada yetersiz hissederler.

Gerçekten de anne sütü bebekler için çok önemli ve değerlidir. Normal şartlarda en az 6 ay bebeğin anne sütü alması önemlidir.

Peki bu kadar önemli ve değerli olan anne sütünün bebek için faydaları nelerdir.

    • Emmek bebeğin doğduktan itibaren getirdiği doğal bir reflekstir ve bebeğin duygusal bir ihtiyacını karşılar: Bebekler dokunulmaktan ve kucaklanılmaktan hoşlanırlar. Çok sayıda çalışma, kucağa alınmayan ve bedensel temastan yoksun kalan prematüre bebeklerin ölme olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Emzirme sırasında annesiyle yakın bedensel temasta olmak, bebeğin bu önemli ihtiyacını karşılamak açısından çok önemlidir.
    • Anne sütü bebek için en uygun besindir. Çünkü her canlının sütü kendi türüne özgü olacak bileşimde yaratılmıştır.
    • Anne sütüyle beslenen kız çocuklarının ileride meme kanserine yakalanma riski anne sütü almayanlara göre daha düşüktür: Hem menopozdan önce, hem de menopoz sonrası ortaya çıkması muhtemel meme kanseri açısından, bebekliklerinde kısa bir süre de olsa anne sütü almış kız çocuklarında bu risk %25 daha düşüktür.
    • Anne sütü alan bebeklerin ortalama I.Q. puanları daha yüksektir. Bu konuda çok sayıda çalışma mevcut olup en yeni çalışma Yeni Zelanda’da yapılmıştır. 1000 üzerinde birey üzerinde yapılan ve bu bireylerin 18 yıllık incelenmesinden oluşan bu çalışmada, bebekliklerinde anne sütüyle beslenmiş olanların hem zeka seviyeleri hem de öğrenim hayatındaki başarıları daha yüksek bulunmuştur.
    • Anne sütü mekonyumun (bebeğin ilk kakası) daha kolay çıkarılmasına yardımcı olur. Nispeten kıvamlı ve yapışkan olan ilk kaka, annenin ilk sütü olan kolostrumun bebeğin sindirim sistemi üzerindeki etkileri sayesinde kolaylıkla, hiç zorlanmadan çıkarılmaktadır.
    • Anne sütünde bulunan maddeler bebeğin enfeksiyonlara karşı daha etkili korunmasına yardımcı olur ve bebeğin kendi bağışıklık sisteminin gelişimini hızlandırır. Mamalarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik maddeler bu kadar etkili değildir.
    • Anne sütü mamadan daha kolay hazmedilir ve içeriği daha çok kana geçer. Anne sütü içerdiği bazı enzimlerle bebeğin bu sütü daha kolay hazmetmesini sağlar. Anne sütü inek sütünden daha az protein içermesine karşın, içindeki tüm protein bebeğin dolaşımına geçer
    • Erken doğum yapan ve pramatüre bebek dünyaya getiren annelerin sütlerinin bileşimi bu bebeklerin miyadında doğan bebeklerden daha farklı olan besin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak daha farklıdır.
    • Anne sütü ile beslenme bireyi Crohn hastalığına karşı korur. Crohn, ciddi sonuçları olabilen bir barsak hastalığıdır.
    • Biberonla beslenen bebeklerin ileride Tip I şeker hastalığına (gençlerde görülen insülin kullanımı zorunlu şeker hastalığı) yakalanma riski daha yüksektir.
    • Biberonla beslenen bebek, altı değiştirilirken bile kendini fark ettirir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kaka kokusu hafiftir. Biberonla beslenen bebeklerin dışkıları ise keskin ve kötü kokuludur.
    • Anne sütü bebeği göz enfeksiyonlarından korur. Anne sütünde bulunan bağışıklık sistemine ait maddeler bebekte genel olarak tüm enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Hatta bebeklik döneminde bebeğin gözünde oluşan konjuktivit ( gözün mikrop kapması) durumunda doktorlar bebeğin gözüne günde 2-3 kez anne sütü damlatmanın tedavi edici özelliği olduğunu söyler.
    • Anne sütü ile beslenen bebekler daha iyi bir bilişsel gelişim gösterirler. Bilişsel gelişimi, yani zihinsel algılama yeteneğindeki gelişmeyi ölçen puanlama sistemleri anne sütü ile beslenmiş bebeklerde daha yüksek bulunmuştur.
    • Anne sütü ile beslenen bebekler daha iyi bir sosyal gelişim gösterirler. Yaşamın 12. ayının sonunda, mamayla beslenen bebeklerle anne sütü ile beslenen bebekler karşılaştırıldığında anne sütü ile beslenenlerde psikomotor ve sosyal gelişimin belirgin olarak daha fazla olduğu bulunmuştur.

İlk Yayın Tarihi: 18 Mart 2016 @ 15:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0